Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Jef Van den Bergh (CD&V) ontdekt de transportsector bij Van Moer Logistics

Jef Van den Bergh (CD&V) ontdekt de transportsector bij Van Moer Logistics

  • 27/10/2021

Jef Vandenbergh werd op vrijdag 22 oktober ontvangen door Anthony De Smet (BI Manager) en Carl Ghekiere (COO) van Van Moer Logistics. Vanuit Voka liepen Steven Roeland (Voka A-W) en Goedele Sannen (Voka vzw) mee. We kregen een uitvoerige presentatie met duiding over het ontstaan van het bedrijf, de groei en de uitdagingen van de sector. Nadien volgde een korte rondleiding op de site met aansluitend een lunch in aanwezigheid van de stichter en eigenaar van het bedrijf Jo Van Moer.

Vnl. de kennisuitwisseling tussen het bedrijf en de politicus was de belangrijke meerwaarde van deze stage. De vraag naar transport is gigantisch, maar de sector heeft het moeilijker dan ooit met het vinden van personeel. De nakende Mobility Package zal dit enkel maar verergeren. Van Moer vreest dat de prijzen +20% zullen verhoogd moeten worden. De loonlast is te hoog in ons land. Het verschil met Duitsland is zelfs 40%. Hoe kunnen de prijzen competitief blijven met deze loonhandicap? Wie haalt de cowboys eruit?

Aangezien ook Jef lokaal actief is als politicus kwam ook het belang van een bedrijfsvriendelijke gemeente aan bod. Het verkrijgen van de juiste vergunningen wordt vaak op lokaal niveau bemoeilijkt terwijl bedrijven lokaal zoveel meerwaarde bieden op vlak van o.m. tewerkstelling. Het vinden van werknemers is evenwel allesbehalve evident. De slechte bereikbaarheid van de Antwerpse haven helpt hier niet bij. Openbaar vervoer is afwezig en de fiets is niet altijd een optie wegens afstand of onveiligheid.

Tot slot vormt ook het klimaat een belangrijke uitdaging. De alternatieven voor zware trucks zijn vandaag nog niet voor handen. Een zware elektrische truck geeft een enorm competitief nadeel. Dit vormde een belangrijke eye opener voor Jef. Waterstof lijkt eerder de toekomstrichting te zijn. Van Moer zet maximaal in op intermodaal waar mogelijk.

AW_Digitalisering
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Advertentie VanRoey- nov
imu - vzw - obd
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - DNCM
Proximus