Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Je laten prikkelen door anderen zorgt voor een frisse kijk”

“Je laten prikkelen door anderen zorgt voor een frisse kijk”

  • 27/06/2022

Op de arbeidsmarkt is het alle hens aan dek. Nooit eerder stonden er zoveel vacatures open in de regio, nooit eerder was het zo moeilijk om medewerkers aan te trekken en te houden. Voka Mechelen-Kempen zet daarom in op een uitgebreid aanbod aan HR-opleidingen, Lerende Netwerken en het begeleidingstraject Voka Welt. Over wat je daaruit haalt, getuigt Karen Van Weereld, HR Officer Belgabroed.
 

Belgabroed is een familiale broeierij, ontstaan uit de samenwerking tussen de families Destrooper en Moonen. Al vier generaties lang produceert het bedrijf kwalitatieve broedeieren om daar de beste ééndagskuikens uit te broeden. Karen Van Weereld: “Samen met onze mensen gaan we voor topprestaties, in het warme nest van een flexibel familiebedrijf. Onze medewerkers zich kiplekker laten voelen op hun job, daar ga ik voor. Als ik dat zie gebeuren, dan schept dat ongelofelijk veel voldoening.”
 

Waarom heb je deelgenomen aan Welt?

“Toen ik vier jaar geleden begon, was HR een blanco pagina. De eerste periode had ik nodig om onze basisstructuren
te installeren. Maar gaandeweg kwam er ook ruimte om strategische projecten op gang te trekken. Ik had nood aan sparringpartners op vlak van HR, aan externe prikkels en ervaringen van anderen. Ik was al langer op zoek naar een HR-netwerk, en Welt kwam op het juiste moment op mijn pad.”
 

Hoe heb je je deelname ervaren?

“Je eigen aanpak aftoetsen en kennis uitwisselen met collega’s uit andere bedrijven was voor mij een grote meerwaarde. Soms zit je vast in je eigen bedrijfscontext waardoor zo’n bijeenkomst enorm verhelderend kan zijn. Of je bent overtuigd van een bepaalde visie, totdat je erover in dialoog gaat met anderen. Dan helpt zo’n netwerk om hier en daar nuances aan te brengen of je mening te herzien. Verrijkend voor jezelf en dus ook voor je bedrijf.”

Je neemt ook deel aan het Lerend Netwerk HR. Vanwaar die keuze?

“Ik ben nog steeds overtuigd van de meerwaarde om je regelmatig te laten prikkelen door anderen. Liefst uit een totaal andere sector of type bedrijf. Dat zorgt voor een frisse kijk en nieuwe ideeën. En het zorgt ervoor dat je kritisch blijft kijken naar je interne HR-keuken.”
 

Waar ligt juist het verschil tussen beide trajecten voor jou?

“Het Welt-traject werd aangevuld met een individueel traject. Terwijl bij het Lerend Netwerk nog meer de nadruk ligt op ervaringsuitwisseling en levenslang leren.”
 

Welke tip neem je mee uit deze trajecten?

“Oei, moeilijk om er maar eentje uit te kiezen. In één van de sessies kwam bijvoorbeeld ter sprake dat HR nogal eens durft te overdrijven met regeltjes en procedures. En dat het gevaar erin schuilt dat je een beleid uitstippelt voor de minderheid onder de medewerkers die de kantjes eraf lopen. Je probeert hen binnen de lijntjes te laten kleuren maar dat gaat ten koste van die andere groep mensen. Stop daar je energie in, zij bouwen mee aan de toekomst van je bedrijf. Ik vond dat een gezonde aanpak, waar ik ook al eens tegen durfde te zondigen (lacht).”
 

Artikel uit publicatie