Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Jasper Pillen op Voka Zomerstage bij Fluxys

Jasper Pillen op Voka Zomerstage bij Fluxys

  • 09/09/2022

Op woensdag 7 september ging federaal parlementslid Jasper Pillen (Open Vld) op Voka Zomerstage bij Fluxys in Zeebrugge.

Jasper Pillen Voka Zomerstage Fluxys

Met zijn zomerstage bij de Belgische gasnetbeheerder Fluxys in Zeebrugge speelde federaal parlementslid voor Open Vld Jasper Pillen volledig in op de energie-actualiteit.

Het bedrijf Fluxys heeft een grote en in deze tijden heel belangrijke terminal in de haven van Zeebrugge, waar lng-schepen van over de hele wereld aanmeren om er lng te laden of te lossen. De infrastructuur op de terminal maakt de opslag en de overslag van lng mogelijk, alsook het hervergassen van dat lng tot aardgas. Vervolgens wordt het aardgas via ondergrondse pijpleidingen door België (en daarbuiten, zoals naar Duitsland en Nederland) getransporteerd, of wordt het geladen in tankvrachtwagens.

Aangezien fossiele aardgas op langere termijn zal uitfaseren, werken ze bij Fluxys nu al aan duurzame alternatieven. Zo zal waterstof een belangrijke rol spelen in de toekomst, naast andere groene moleculen zoals biogas. Het bedrijf bereidt zich dan ook volop voor om duurzame molecules te ontvangen.

Als een van de efficiëntste waterstofdragers zal ammoniak meer dan waarschijnlijk een cruciale rol spelen in de energietransitie en de decarbonisering van Europa. Ammoniak invoeren is een efficiënte manier om grote hoeveelheden groene energie en grondstoffen over te brengen van overzeese gebieden, waar de overvloed aan zonne- en windenergie gebruikt kan worden om waterstof (H2) te maken.

Op termijn zal Fluxys de terminal daarom klaarmaken om groene ammoniak te behandelen (zoals ze nu doen met lng/aardgas), waardoor waterstof in grote hoeveelheden getransporteerd zal kunnen worden naar Zeebrugge. Dat zal ongetwijfeld een belangrijke stap vormen in de energietransitie en de overgaan naar een klimaatneutrale industrie.

LNG Terminal Manager Stijn Maelfeyt en Public Affairs Adviseurs Gilles Suply gaven de politicus een boeiende uiteenzetting over het Europese aardgasnetwerk, de actualiteit en de impact op de terminal in Zeebrugge i.h.k.v. de bevoorradingszekerheid voor Europa. Daarbovenop mocht de Open Vld-politicus aan boord van een lng-zeeschip en assisteerde hij bij het laden van lng-vrachtwagens. Een verrijkende zomerstage!

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag