Skip to main content
  • Nieuws
  • Japan en België: 151 jaar nauwe economische banden

Japan en België: 151 jaar nauwe economische banden

  • 27/11/2017

Op 22 november hadden Voka Metropolitan in samenwerking met Voka Vlaams-Brabant en de Brussels Diplomatic Academy (VUB) de eer om de Japanse Ambassadeur Hajime Hayashi te ontvangen. Sinds jaar en dag onderhouden Japan en België nauwe economische banden, getuige de vele grote Japanse bedrijven die een vestiging hebben in Vlaanderen. En er liggen nieuwe opportuniteiten in het verschiet, met een EU-Japan handelsverdrag in de maak en de Brexit die kan leiden tot de herlokalisatie van Japanse bedrijven die momenteel gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk.

De cijfers bevestigen dat Japan reeds stevig economisch geworteld is in België. Zo heeft Japan voor meer dan 15 miljard euro geïnvesteerd in ons land, waarmee België de derde grootste Japanse investeringsbestemming is binnen de EU. Dit komt neer op een 230 tal Japanse bedrijven die België gekozen hebben als Europese uitvalsbasis.

Ambassadeur Hayashi stelde dat Honda in 1963 de Japanse investeringsgolf aftrapte door een vestiging te openen in Aalst. Hans Maertens, CEO van Voka, verwees naar twee andere Japanse bedrijven, Daikin en Kaneka, die in de jaren 1970 in de voetstappen van Honda stapten en ook besloten een vestiging te openen in Vlaanderen. Alle drie deze bedrijven zijn uitgegroeid tot gevestigde waarden binnen het Vlaamse economische weefsel en stellen tot op vandaag nog steeds heel veel mensen te werk.

Oversteek naar Japan

Ook Vlaamse bedrijven hebben reeds de grote oversteek gemaakt. Zo zijn er momenteel 80 Belgische bedrijven gevestigd in Japan. Hans Maertens verwees bijvoorbeeld naar het bakkerij, patisserie en chocolade bedrijf Puratos die met succes de Japanse markt heeft betreden.

Japan biedt ook heel wat export opportuniteiten. Zo is Japan de derde grootste economie ter wereld en heeft het land de laatste twee jaar consistent mooie economische groeicijfers voorgelegd, waarmee het eindelijk uit de gevaarlijke deflatiespiraal is gekropen.

Vergrijzing

Hoewel vergrijzing één van de grote uitdagingen is voor de Japanse economie – wat reeds vandaag leidt tot arbeidskrapte – biedt dit ook opportuniteiten voor één van de sectoren die sterk staat in Vlaanderen: de farmaceutische sector. Deze sector staat reeds in voor 36% van de Vlaamse export naar Japan en dit kan nog een stuk opgekrikt worden volgens ambassadeur Hayashi.

Daarnaast liggen er nog twee zaken in het verschiet die verder handel tussen België en Japan kunnen versterken. Zo hebben de EU en Japan een politiek akkoord bereikt voor een nieuw handelsverdrag. Dit moet nu nog het ratificatieproces doorstaan - wat tijd in beslag zal nemen - maar het biedt heel veel opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven. De tarieven op industriële goederen zouden na verloop van tijd tot nul gereduceerd worden en de voedingsindustrie zou veel minder geconfronteerd worden met protectionistische maatregelen.

Bilateraal belastingsverdrag

Daarnaast heeft Japan ook bilateraal met België een dubbel belastingsverdrag onderhandeld dat reeds geratificeerd werd door het Japanse parlement. Dit moet nu nog door de verschillende Belgische parlementen geratificeerd worden alvorens dit in werking kan treden. Het verdrag voorziet zowel voor de Belgische investeerders in Japan en vice versa bijvoorbeeld lagere tarieven van bronbelasting op inkomsten uit investeringen. Dit kan verdere cross-investeringen stimuleren ten gunste van zowel de Belgische als de Japanse economie.

Japan en België onderhouden dus hele nauwe economische banden die in de toekomst alleen maar verder verankerd kunnen worden. Het is aan onze ondernemers om de Belgisch-Japanse brug nog verder te versterken!
 

 

Bekijk de foto's op de Facebookpagina van Voka Metropolitan.

Contactpersoon

Gilles Suply

Adviseur Europese Zaken & Internationaal Ondernemen

Proximus