Jan Briers (CD&V) op zomerstage bij Suez-Valomet en Ivago
Bij het bezoek aan Suez werden hun activiteiten, met 54 locaties in België, toegelicht. Hierbij werd ingegaan op de rol van Suez als partner voor haar klanten, waarbij samen bekeken werd hoe de keuze voor materialen en verpakkingen voor meer recyclage kan zorgen. Niet minder dan 97% van het opgehaalde afval wordt momenteel reeds gerecycleerd, maar Suez zou graag nog verder gaan.
Vanaf september 2021 zal de nieuwe afvalstoffen- en materialenwetgeving Vlarema 8 in werking treden, met bijkomende sorteerplichten voor bedrijven en verplichte controle door de afvalophaler. De rol van de afvalophaler als adviesverlener voor zijn klanten wordt hierdoor nog belangrijker. Suez zal hierop sterk inzetten en haar klanten uitgebreid informeren over de nieuwe verplichtingen. Suez investeert in Gent 13 miljoen euro in een nieuwe sorteerinstallatie voor droog bedrijfsafval.
Jan Briers was sterk geïnteresseerd in het standpunt van Suez als afvalophaler en afvalverwerker en ook over de nieuwe wetgeving en over statiegeld als oplossing voor de zwerfvuilproblematiek. We bespraken ook hoe Suez inzet op duurzaamheid binnen de eigen werking. De kleine rolcontainers worden bijvoorbeeld vanaf nu volledig van gerecycleerd materiaal gemaakt. Suez wordt zoals veel andere bedrijven de laatste maanden geconfronteerd met het probleem om medewerkers te vinden, en vooral technische profielen zijn moeilijk te vinden. Tijdens het bezoek aan de Valomet-installatie werd de sortering van non-ferrometalen in een koper-, aluminium- en restfractie toegelicht.
Vervolgens was er een bezoek aan Ivago (de intercommunale voor afvalophaling en verwerking voor Gent en omstreken) gepland, waar we ontvangen werden door directeur Didier Naessens. Tijdens het bezoek en bij de rondgang bekeken we de verschillende types vrachtwagens voor afvalophaling, de straatvuilbakken en ondergrondse sorteerpunten. De problemen om de nodige vergunningen voor deze laatste te verkrijgen, kwamen aan bod.
Ivago heeft de afgelopen jaren een warmtenet uitgebouwd, waarbij zowel UZ Gent als Eastman Solutia restwarmte gebruiken en bekijkt de mogelijkheid om dit warmtenet verder uit te breiden. Verder werd ingegaan op de toekomstige uitdagingen van Ivago, met in de loop van de volgende jaren zowel een nieuwe omgevingsvergunning als een verlenging van de intercommunale op de agenda.