Skip to main content

Jaaractieplan Project Services 2021

 • 19/01/2021

In 2020 zetten Project Services sterk in op innovatief, duurzaam en inclusief ondernemen. Daarnaast versterkten ze ook hun aanbod producten 'digitalisering'. Ook in 2021 blijft de Project-werking inzetten op sterk ondernemerschap op basis van 10 pijlers.

1. Ambitieus ondernemerschap

Het doel is om 8.000 ondernemers per jaar te begeleiden door middel van lerende netwerken en individuele begeleiding.

2. Internationaal ondernemend Vlaanderen

Met 'Mercurio' en via het partnership met FIT en VLAIO wil Voka bedrijven ook ondersteunen in hun internationale ambities.

 • Mercurio Beyond Borders (kortlopend traject) helpt ondernemers met het uitwerken van hun marktintroductieplan
 • Mercurio Go International (langlopend traject) helpt ondernemers met het uitwerken van hune exportplan. 

Daarnaast zijn er ook de Mercurio Global Ambassadors, internationale kampioenen, die advies kunnen geven en hun expertise kunnen delen. 

3. Digitale transformatie: dé uitdaging voor ondernemingen

Voka zet meer dan ooit in op digitale transformatie. Wij moedigen elke ondernemer aan om de digitale quick scan in te vullen en werk te maken van een 'future proof' Vlaanderen. In 2020 hebben wij ons aanbod producten 'digitalisering' uitgewerkt. In 2021 willen hier verder op inzetten:

 • Met de Digitale Experience Labs wil Voka dé centrale toegangspoort zijn voor digitalisering. We bieden KMO's laagdrempelige ondersteuning bij de implementatie van data-gedreven technologieën door de uitbouw van provinciale hubs. 
 • De opstart van Voka Charter Digitale Transformatie (VCDT) wil Voka een begeleidingstraject  ontwikkelen en aanbieden aan KMO's in digitale transformatie. 

4. Flexibele arbeidsmarkt - Inclusieve ondernemingen

Wendbare ondernemingen dragen bij tot de oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt en zorgen voor duurzame loopbanen. Daarom wil Voka met Welt 2.0 de SPOC zijn voor ondernemingen wat betreft de veranderende arbeidsmarkt. Via Welt zal Voka ondernemingen begeleiden naar wendbare loopbanen voor elk talent via:

 • brede sensibilisering
 • intensieve trajecten (met een scan, actieplan en lerend netwerk)
 • individuele begeleiding op maat
 • aanbieden van expertise

5. Modern onderwijs, afgestemd op de noden van de arbeidsmarkt

Met Onderwijs-Ondernemen brengt Voka het onderwijs en het bedrijfsleven dichter bij elkaar. Op dit platform kunnen scholen en ondernemingen elkaar gemakkelijk vinden en samenwerken. Scholen kunnen er op zoek gaan naar stageplaatsen, werkplekken voor duaal leren, bedrijfsbezoeken en materialen. Omgekeerd kunnen bedrijven er op een eenvoudige manier hun aanbod voor scholen op plaatsen. Op deze manier probeert Voka het netwerk van zowel de school als de onderneming te vergroten.

Voka investeert in een leerstoel die de opdracht krijgt een instrument te ontwikkelen dat op een wetenschappelijke onderbouwde manier leerlingen helpt de juiste studiekeuze te maken. We werken hiervoor samen met de Universiteit Gent en het onderzoeksteam onder leiding van professor Wouter Duyck. De ontwikkelde testen willen we inzetten in verschillende Talent Centra in Vlaanderen.

6. Slimme duurzaamheid

Voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen is het de eerste jaargang op weg naar SDG-Champion. Daarnaast is er ook een nieuw aanbod: Masterclass Samen Circulair. 

7. Welzijn en gezondheidszorg

Met Health Community willen we naar de wereldtop in de gezondheidsindustrie. We bieden daarom nieuwe leertrajecten aan: leertraject zorgorganisaties en bedrijven en leertraject welzijn op het werk. 

8. Jonge ambitieuze intrapreneurs en entrepreneurs

Voka lanceerde in september 2020 het Plan Samen Groeien. Ook Jong Voka zet hier zijn schouders mee onder door middel van een actieplan. Met als kers op de taart de organisatie van het Jong Voka Festival in oktober 2021. Daarnaast kiest Jong Voka dit jaar ook een nieuwe voorzitter.

9. Branding producten

Op vraag van werkgroepen projecten en CC communicatie zal er een branding gebeuren van de topproducten van Voka. Deze zullen ingepast worden in het grotere Voka-verhaal, zodat ze visueel op dezelfde lijn worden gezet, en dat ze – in plaats van ze te positioneren als losse producten – opgehangen worden aan een sterke en samenhangende kapstok. 

10. Slimme partnerships

Ook in 2021 zal Voka samenwerken met Scaleups.eu voor The Big Score. Daarnaast is er ook een nieuw projectidee op vlak van starten en internationalisering. Een mogelijke samenwerking met ScaleUps.eu moet hierin nog afgewogen worden.

  IMU - VZW - multibureau
  Proximus
  IMU - vzw - salesforce
  AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
  AW_Welt_6stappenplan
  AW_Digitalisering
  Advertentie Festival van Vlaanderen
  IMU - vzw - Salesforce
  Van Roey - September
  IMU - vzw - Bebat
  IMU - vzw - Bank van Breda
  IMU - vzw - Altez