Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Ivo Marechal: "Zoek niet alleen naar extern kapitaal, zoek naar inhoudelijke toevoeging"

Ivo Marechal: "Zoek niet alleen naar extern kapitaal, zoek naar inhoudelijke toevoeging"

  • 04/09/2020

Ivo Marechal is één van de drie founding partners bij Down 2 Earth, een onafhankelijk private equity of durfkapitaalfonds dat bedrijven begeleidt naar de volgende stap in hun groeiverhaal. Hij weet als geen ander dat een goede strategie zonder de juiste financiële stimulans gedoemd is om te mislukken. In dit interview met Ivo schetsen we enkele must knowns over de zoektocht naar extern kapitaal.

Ivo Marechal

Wat doet een private equity-fonds in enkele zinnen? 

Om het te vergelijken in voetbaltermen: we brengen bedrijven van eerste klasse provinciaal naar eerste klasse nationaal of naar de Champions League. Onze fondsen gaan over alle sectoren heen, zowel de dienstensector als de maakindustrie. Wij leveren hen ook support op vlak van internationalisatie, buy & build, organisatorische moeilijkheden, enzoverder enzovoorts.

De focus ligt op bedrijven met een hands-on aanpak en met een eerder industriële background. We zijn steeds op zoek naar bedrijven met een uniek karakter. Dat kan het product zijn, de positionering of iets totaal anders. Daarnaast kijken ook erg naar de kwaliteit van het managementteam.

Hoe verloopt een klassiek investeringstraject?

Er zijn verschillende manieren van investeren en elk type financiering heeft zijn specifieke aanpak. Als dat begeleid wordt door een externe partij, is het meestal een gestructureerd proces. Het bedrijf in kwestie maakt een information memorandum, wat investeerders moet toelaten om vanop een afstand toch een goed beeld te krijgen van het bedrijf. Op basis daarvan wordt een shortlist gemaakt. Daarna komen de interactieve momenten met het managementteam, waarbij zij een soort van pitch maken voor de investeerders. Meestal kiest men voor meerdere partijen die dan aan uitgebreid onderzoek doen en het bedrijf gaan doorlichten om te kunnen vaststellen of de aannames die het bedrijf gemaakt heeft ook gevalideerd kunnen worden. Dan pas kom je tot een finale overeenkomst, wat daarna leidt tot de financiële transactie.

"Er zijn verschillende manieren van investeren en elk type financiering heeft zijn specifieke aanpak."

Naast het klassieke investeringstraject kunnen investeringen ook tot stand komen vanuit bijvoorbeeld een netwerk. Meer dan de helft van de dossiers die wij doen, komt uit ons eigen netwerk. Je gaat al sneller in een one-on-one-relatie met de ondernemer geraken. Mensen worden hier niet tegen elkaar uitgespeeld, maar je bouwt vanaf dat moment een ander soort connectie op. De uitkomst blijft natuurlijk dezelfde.

Waar moet je op letten wanneer je op zoek bent naar extern kapitaal?

In eerste instantie moet je als ondernemer beseffen dat je dit maar één of slechts een paar keer in je leven zal doen. Wanneer je op zoek gaat naar een externe investeerder, dan laat je je best begeleiden door een partij die de do’s & de don’ts in de vingers heeft. Ga dus niet ondoordacht te werk.

Als tweede tip: ga op zoek naar slim geld. Geld zoeken is niet zo moeilijk, maar slim geld bekomen is een uitdaging. Omring je daarom met partijen die voor jouw business of jouw businesssegment een inhoudelijke toegevoegde waarde kunnen leveren. Zo krijg je mensen die jouw bedrijf versterken. Je kan er voor kiezen om een pur sang financieel investeerder aan te trekken die gewoon geld op tafel legt, maar grote stappen zet je enkel met slim geld.

"Geld zoeken is niet zo moeilijk, maar slim geld bekomen is een uitdaging."

En tot slot: besef goed in welke fase dat jouw bedrijf zich op dit moment bevindt en welk soort partijen het meest aangewezen zijn in die fase. Ben je starter, groeibedrijf of wil je overdragen? Financieringsinstrumenten zijn daarop aangepast. Doe ook die oefening met een adviseur. Er zijn weinig all round partners die geld hebben voor elke fase van het bedrijf.

Wat is volgens u de impact van corona op deze financieringsmiddelen?

Er is veel geld op de markt. Corona of geen corona, dat geld blijft er en dat geld is nog steeds op zoek naar solide projecten. Mijns inziens gaat de crisis daar weinig of geen invloed op hebben. Daarentegen creëert de coronacrisis veel onzekerheid in het algemeen en die onzekerheid kan wel een impact hebben op de voorwaarden van het investeringstraject. De huidige situatie zal vertragend werken en ook daar moet je je bewust van zijn.

Contactpersoon

Carolien Houbrechts

Adviseur eigenaars-ondernemers