Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Investeren in ondernemers die grenzen verleggen

Investeren in ondernemers die grenzen verleggen

  • 18/04/2023

Interview met Katrin Geyskens van investeringsgroep Capricorn Partners

Investeren in de groei van jonge, innovatieve bedrijven die hun technologie inzetten voor een betere maatschappij. Dat is de missie van de Leuvense investeringsgroep Capricorn Partners. Als Partner in dit kantoor focust Katrin Geyskens op durfkapitaalfondsen in de sectoren digital en health care. Hoe kijkt zij vandaag naar het landschap van venture capital? 

Katrin Geyskens

Na een korte loopbaan in de financiële sector en in management consulting, startte Katrin Geyskens in 2001 als investment manager bij Capricorn Partners. In 2013 werd ze Partner in het kantoor. “Dit jaar blaast Capricorn Partners dertig kaarsjes uit als onafhankelijk fondsbeheerder. We investeren altijd in drie kernthema’s, met name clean tech, digital en health care. Hierbij focussen we op beloftevolle start-ups die waarde- en maatschappijgedreven ondernemen, waarbij ze via innovatie en technologie een bijdrage willen leveren aan maatschappelijke uitdagingen.” 

WIE IS KATRIN GEYSKENS? 

  • Opleiding: Handels- en Bedrijfseconomisch ingenieur
  • Functie: Partner en lid van het directiecomité bij Capricorn Partners
  • Traject:
    • Werkt bijna 22 jaar voor Capricorn Partners.
    • Verantwoordelijk voor investeringen in digitale technologieën vanuit het Capricorn Digital Growth fund & het Capricorn ICT Arkiv Fund.
    • Actief in verschillende raden van bestuur van portfoliobedrijven van Capricorn.
    • Onafhankelijk lid van de Supervisory Board van EIT Digital en bestuurslid van Guberna. 

WAT IS CAPRICORN PARTNERS? 

  • Opgericht in: 1993 (als Capricorn Venture Partners NV, hernoemd in 2019)
  • Aantal medewerkers: 11-50
  • Activiteiten: Venture en growth capital funding
  • www.capricorn.be
logo Capricorn partners

Co-piloot van ambitieuze ondernemers 

Op de vraag wat essentiële kenmerken van durfkapitaal zijn, is het antwoord van Katrin duidelijk: “Bij een klassieke bedrijfslening verwacht je als investeerder dat die lening op termijn terugbetaald wordt. In het geval van durfkapitaal stap je echter mee in het aandelenkapitaal van een groeibedrijf, waardoor je een volwaardige partner naast de ondernemer wordt om het ondernemingsbeleid mee te sturen.” 

“Ook typisch voor durfkapitaal – in tegenstelling tot private equity – is de aanwezigheid van minderheidsparticipaties in ondernemingen om hun groei of investeringsprojecten mee te ondersteunen. Hierdoor heb je als investeerder nooit de volledige controle over een bedrijf, maar fungeer je eerder als klankbord voor de betrokken ondernemer. We beschouwen onszelf vaak als co-piloot van bedrijfsleiders: zij zitten in de driver’s seat, terwijl wij mee de koers in het oog houden. Op basis van onze ruime ervaring en bijhorende marktkennis kunnen we uitzoomen op het bredere plaatje en inzichten delen.” 

Gezonde mix van ratio… 

Hoe beslist een investeringsgroep als Capricorn Partners in welke bedrijven ze investeert? “Op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord”, geeft Katrin aan. “Elk durfkapitaalfonds heeft een eigen investeringsscope en -strategie. Hierover maak je met jouw investeerders duidelijke afspraken. In ons kantoor is technologie vaak een differentiërende factor: we zijn op zoek naar start-ups en scale-ups die innovatieve complexe technologie-oplossingen willen bieden voor maatschappelijke uitdagingen. Daarom deinzen we er niet voor terug om als investeerder onder de motorkap van de technologie te kijken, want vaak gaat het om investeringen in nieuwe, nog onbewezen technologieën waar relatief grote risico’s aan hangen.” 

… en emotie 

Naast die zogenaamde “deep tech”-aanpak kijken Katrin en haar collega’s ook naar hoe ambitieus ondernemers zijn: willen ze alles uit de kast halen om met hun producten of diensten de wereld te veroveren? “We gaan voor ondernemers die letterlijk hun grenzen willen verleggen én met wie we bovendien een goede klik realiseren. Want ook het intermenselijke aspect is een essentiële bouwsteen bij investeringsprojecten: als investeringsfonds wil je op dezelfde golflengte zitten als jouw gesprekspartner. Dankzij die klik ontstaat een relatie van wederzijds vertrouwen, waarbij we op een transparante manier met elkaar kunnen communiceren, ook in moeilijke tijden.” 

 

Bij investeringen in veelbelovende bedrijven is het pad naar succes niet altijd rechtlijnig.

Duurzame visie 

In de sector van durfkapitaal gaat het niet om het realiseren van quick wins, maar om duurzaam resultaat. “Ik vergelijk mijn job graag met het lopen van een marathon”, legt Katrin uit. “Dat vergt uithoudingsvermogen, volharding en het verstandig doseren van inspanningen. Op het moment van een investeringsbeslissing kennen we een bedrijf vaak al één à twee jaar. Op duizend gescreende bedrijven doen we gemiddeld een tiental investeringen. We hanteren dus zeer strenge selectiecriteria, maar in die tien ondernemingen geloven we met hart en ziel, en we zullen ze zo goed mogelijk proberen te ondersteunen.” 

Impact fiscale hervormingsplannen 

Het Belgische ondernemerslandschap is alvast een vruchtbare setting om innovatieve start-ups en scale-ups op te sporen. Dat is volgens Katrin geen toeval: “In ons land leveren onze universiteiten en onderzoekscentra fantastische inspanningen om via Tech Transfer Offices professoren en doctoraatsstudenten te ondersteunen en spin-offs te creëren. Tegelijk leveren de overheden in ons land een mooie bijdrage in het ondersteunen van innovatie, bijvoorbeeld via strategische onderzoekscentra en speerpuntclusters.” 

Al die waardevolle inspanningen dreigen volgens Katrin echter teniet gedaan te worden door de recent voorgestelde fiscale hervormingsmaatregels van minister van Financiën Vincent Van Peteghem “Ik vrees dat het positieve Belgische eco-systeem een grote klap zal krijgen, omdat risicovolle innovatieve bedrijven minder financiering zullen krijgen van lokale investeerders. Natuurlijk willen wij ook correcte belastingen betalen, maar het moet een ‘level playing field’ zijn met onze buurlanden. Het huidige voorstel leidt tot dubbele belastingen en dus een ernstig concurrentieel nadeel.”  

Inspiring Fifty 

Laat ons afsluiten met een positieve noot. Want in 2020 sleepte Katrin een Inspiring Fifty Award in de wacht, een prijs die inspirerende vrouwelijke leiders in de technologiesector viert. Katrin is trots op die erkenning, maar tegelijk wil ze het belang ervan kaderen: “Gendergelijkheid op de werkvloer zou anno 2023 eigenlijk geen gespreksonderwerp meer mogen zijn, zelfs niet in een macho werkomgeving als de financiële sector. Ik blijf ervan overtuigd dat zowel mannen als vrouwen een waardevolle bijdrage kunnen leveren in onze sector, omdat onze skills elkaar mooi aanvullen. Waar ik echter wel voor pleit, is om kinderen al zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met de boeiende aspecten van technologie, met STEM-richtingen in het onderwijs volop in de kijker. Binnen Capricorn Partners bewijzen we alleszins dat een gezond m/v-evenwicht tot knappe prestaties kan leiden!” 

Proximus

Artikel uit publicatie