Binnenkort kan je bij Voka Vlaams-Brabant de opleiding 'Succesvol innoveren doe je zo!' volgen. Klinkt eenvoudig, maar in de werkelijkheid ligt het vaak anders. Innovatie en groeien gaan hand in hand, maar brengt gelijktijdig nieuwe vragen met zich mee. Hoe start je bijvoorbeeld zo'n proces en welke aanpak vergroot je slaagkansen? Dirk De Jongh is Lector Innovatie & adviseur kennisdiffusie aan de Erasmushogeschool Brussel en leidt de drie sessies 'Succesvol innoveren doe je zo!'. We gingen met hem in gesprek waar hij alvast een tipje van de sluier lichtte. "Je organisatie is essentieel. Je moet gestructureerd en kwaliteitsvol opereren, maar tegelijkertijd ook nieuwe initiatieven en creativiteit toelaten."
Wat houdt jouw job in bij Erasmushogeschool Brussel?
Binnen de opleiding Idea & Innovation Management van de Erasmushogeschool Brussel doceer ik de vakken innovatie management en business casing. Deze professional bachelor is een echte hands-on opleiding waar we jongeren zo snel mogelijk in contact willen brengen met de echte wereld. Dat kan door hen in te zetten op uitdagingen van organisaties, stages enzovoort. Anderzijds zoeken we steeds mogelijkheden om rond de innovatiekennis in interactie te gaan met het werkveld. Dit trainingstraject met Voka Vlaams Brabant is daar een voorbeeld van.
Wat betekent innoveren voor jou?
Innoveren is op een systematische wijze uitkijken naar nieuwe ideeën en de goede implementeren. Dat gebeurt in vier stappen: het zoeken van ideeën, het selecteren van ideeën, het implementeren van ideeën en finaal het valoriseren van de ideeën. Om dit succesvol te doen, moet je een “ambidextrious” organisatie opbouwen. Dat is een organisatie die enerzijds goed gestructureerd is en kwaliteitsvol opereert maar tegelijkertijd ook nieuwe initiatieven en creativiteit toelaat.
Wie of welk bedrijf vind jij een goed voorbeeld van echt innovatie?
Er zijn vele invalshoeken over wat nu echt innovatie is. Als het gaat over goed innovatiemanagement denk ik in eerste instantie aan bijvoorbeeld BMW. Als we denken aan diegene die erin geslaagd zijn om in een nieuwe markt of technologie iets nieuws op te bouwen denk ik natuurlijk aan google, Amazon en dichter bij ons Cubico, Ecover en Alpro. Het zijn sterke staaltjes van hoe pioniers iets moois kunnen opbouwen. Meer en meer bedrijven organiseren met regelmaat ook ideewedstrijden of hackathon. Dat is zeker een eerste goede stap om innovatie in de vingers te krijgen. Maar de innovators die ik het leuks vindt zijn zij door aandachtig kijken kansen ontdekken. Ik denk hier bijvoorbeeld aan hoe Senseo of Ikea zijn tot stand gekomen.
Waarom is aangeraden om als ondernemer de opleiding ‘Succesvol innoveren’ te volgen?
Organisaties die innoveren presteren beter dan bedrijven die dat niet doen. Er komt echter veel kijken bij succesvol innoveren en niet iedereen heeft hiertoe voldoende kennis, tijd of middelen. In deze “bootcamp” opleiding zal aan de slag worden gegaan met een selectie bewezen tools en technieken waardoor het concreter wordt hoe men ideeën en innovatie beter kan activeren. Het bootcamp is gericht op resultaat, kennisopbouw en -uitwisseling en netwerken
Welk innovatief idee, product of dienst heeft onlangs bij jou een warm gevoel gecreëerd?
Ocean cleanup, eerste kernfusie- en waterstofresultaten, de volgende stap in de betonstop en de vele steun initiatieven n.a.v. de watersnoodramp in Wallonië.
Waar lopen de meeste kmo’s vast in hun innovatieprojecten?
In het algemeen lopen innovatieprojecten vast bij de implementatie. Men noemt dat “the hard part of innovation”. Dat is zeker zo voor kmo’s waar die projecten bovenop de dagelijkse taken komen. Kmo’s hebben bovendien minder mogelijkheden qua tijd, skills, vaardigheden en financiële mogelijkheden. Dikwijls is men wat weigerachtig tegenover innovatie omwille van de risico’s.
Wie is Dirk De Jongh?
Dirk De Jongh deed innovatie-ervaring op bij diverse bedrijven en begeleide meer dan 60 innovatieprojecten. Daarnaast is hij lector Innovatie binnen de opleiding Idea- en innovatiemanagement en kennisdiffusie-adviseur aan de Erasmus Hogeschool Brussel (EHB). Tijdens deze hand-on sessies komen diverse laagdrempelige en krachtige 'innovatiemethodes voor kleinere organisaties' aan bod.
Geïnteresseerd? Misschien is deze opleiding iets voor jou?
