Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Internationale Kamers van Koophandel pleiten voor snel Brexitakkoord.

Internationale Kamers van Koophandel pleiten voor snel Brexitakkoord.

  • 12/12/2017

Een alliantie van Kamers van Koophandel rond de Noordzee die samen 70% van de handel tussen de EU en het VK vertegenwoordigen, hebben maandag 11 december een gezamenlijke verklaring gepubliceerd nadat er afgelopen vrijdag voldoende vooruitgang geboekt werd in de eerste fase van de Brexit-onderhandelingen. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, is duidelijk: “Met deze gezamenlijke verklaring roepen wij de EU en het VK op om snel een akkoord te bereiken rond een status quo-transitieperiode en duidelijkheid te scheppen rond de nieuwe handelsrelatie tussen de EU en het VK op lange termijn.”

Een alliantie van Kamers van Koophandel in het Noordzeegebied met name van het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Denemarken en België, vertegenwoordigd door Voka en Beci, hebben 12 december een gezamenlijke verklaring verstuurd naar de Europese en Britse beleidsmakers waarin wordt opgeroepen om snel over te schakelen naar onderhandelingen over een transitieperiode en de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK.

“Wij Brexit800waren zeer verheugd om te horen dat er voldoende vooruitgang geboekt werd in de eerste fase van de Brexit-onderhandelingen afgelopen vrijdag”, stelt de CEO van Voka, Hans Maertens. “Maar het echte werk moet nu nog beginnen: er is nog niets beslist over de zaken die er echt toe doen voor onze ondernemers zoals douane en de mate van wederzijdse erkenning van standaarden.” Met deze gezamenlijke verklaring willen we de 7 Kamers van Koophandel beleidsmakers er van bewust maken dat onze ondernemers dringend nood hebben aan duidelijkheid over deze zaken.

Het Noordzee-gebied is het meest blootgesteld aan een harde Brexit: 70% van de totale handel tussen de EU en het VK is geconcentreerd in deze landen, wat neerkwam op ongeveer 344 miljard EUR vorig jaar. Vlaanderen exporteerde voor bijna 28 miljard EUR naar het VK en importeerde voor ongeveer 14 miljard EUR uit het VK vorig jaar. Een recente studie berekende dat er 28.000 jobs dreigen verloren te gaan in Vlaanderen indien er een harde Brexit komt. Een plotse verstoring van de handel zou dan ook een enorme economische en sociale impact hebben op Vlaanderen.

“Het is daarom van cruciaal belang dat de EU en het VK nu snel een akkoord bereiken over een transitieperiode waarbij de status quo wordt behouden. Dit lijkt aangewezen om te vermijden dat bedrijven zich twee keer moeten aanpassen: eerst tijdens de transitie en dan nog eens bij de implementatie van een toekomstige EU-VK handelsrelatie”, stelt Maertens. “De gesprekken over een nieuwe handelsrelatie moeten ook zo snel mogelijk opgestart worden: ondernemers hebben immers lange termijn zekerheid nodig om de juiste beslissingen te nemen.” “Gebeurt dit niet binnenkort, dan zullen onze ondernemers zich sowieso voorbereiden op een harde Brexit. Als ze dit niet doen, kunnen ze immers voor onaangename verrassingen komen te staan.

Lees de gezamenlijke verklaring hier

Tom Demeyer - Woordvoerder Voka - tom.demeyer@voka.be - 0472 84 15 99

Contactpersoon

imu - vzw - headoffice
imu - vzw - obd
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel