Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Internationale ambities? 5 tips van ondernemers met ervaring

Internationale ambities? 5 tips van ondernemers met ervaring

  • 05/05/2021

Internationaal ondernemen brengt een pak vragen met zich mee. Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant ondersteunt ondernemers met internationale ambities via een aangepast opleidingsaanbod, begeleidingstrajecten én een sterk netwerk van ‘Global Ambassadors’. Deze Global Ambassadors zijn ondernemers met kennis van internationaal ondernemen én een uitstekend buitenlands netwerk die hun expertise ter beschikking stellen van startende exporteurs. Wat zijn volgens hen de voornaamste do's-and-don'ts? Vanuit hun expertise delen de Global Ambassadors van Voka Vlaams-Brabant 5 gouden tips.

Werk met lokaal verankerde mensen

Als ‘nieuwkomer’ zakendoen in het buitenland kan soms een hele aanpassing zijn. Gelukkig hoef je niet álles alleen te doen. “Kies ervoor om te werken met mensen die lokaal verankerd zijn”, geeft Suyin Aerts, medezaakvoerder van X-Treme Creations en Global Ambassador voor Duitsland, als tip mee. “Omdat we internationaal zakendoen, hebben we met erg veel partijen te maken. Ik zou me echter geen specialist durven noemen van elk individueel land waarin we actief zijn. Als het dus gaat om projectopvolging, verkies ik om te werken met iemand die het land in kwestie nog beter kent. Zo doen we soms een beroep op externe partijen om ons te helpen bij het opstellen van contracten.”

Bij dat advies sluit Thomas Van Eeckhout, CEO van EASI en Global Ambassador voor Nederland, zich volledig aan: “Door te werken met lokale mensen, heb je toegang tot een bestaand netwerk en moet je je minder vragen stellen bij het benaderen van de markt."

Respecteer de lokale cultuur

Wie zich aan een internationaal avontuur waagt, wordt geacht zich in de lokale cultuur te verdiepen, op de hoogte te zijn van eventuele cultuurverschillen, en zich aan te passen aan de plaatselijke cultuur. Dat beaamt ook Kurt Leuridan, CEO van Tokai Optecs en Global Ambassador voor Japan. “Waar je ook naartoe gaat met je product of dienst, respecteer steeds de cultuur en hou rekening met cultuurverschillen. Wees je bewust van cultuurgebonden waarden en normen maar ook met de verschillen in bedrijfscultuur”.

Ook Nicolas Wibo, Group Steel Purchasing Manager bij Vlassenroot en Global Ambassador voor Polen, onderstreept het belang op de hoogte te zijn van eventuele cultuurverschillen. “Bij zakendoen in een land als Polen is het belangrijk om de fierheid van je Poolse zakenpartners en hun regels te respecteren.”

Gebruik je netwerk

Laurence Carels, CEO van CDM en Global Ambassador voor Spanje en Portugal, raadt aan om zeker gebruik te maken van je netwerk. “Er zijn verschillende organisaties waarop je een beroep kan doen voor het inwinnen van informatie over internationaal ondernemen. In de eerste plaats denk ik aan Voka, de buitenlandse Kamers van Koophandel … Voor de oprichting van een bedrijf in Spanje hebben we bijvoorbeeld samengewerkt met de lokale Belgische Kamer van Koophandel, die ons in contact heeft gebracht met een advocaat, boekhouder en de nodige leveranciers.”

Omarm het toeval en wees flexibel

Een goede voorbereiding en duidelijk plan zijn nodig, maar als ondernemer moet je ook rekening houden met het toeval. Het loslaten van een plan is soms nodig om flexibel te kunnen omgaan met wijzigingen. “Een plan is ook maar een plan”, vult Marc Quirijnen, CEO van Kim’s Chocolates en Global Ambassador voor Canada en de Verenigde Staten, aan. “Durf je plan af en toe los te laten en tracht vooral heel flexibel met wijzigingen om te gaan. Omarm ook het toeval. Het toeval heeft ons al bij heel grote klanten gebracht.”

Ook Jo Vandebergh, CEO van Bringme en Global Ambassador voor Nederland en Frankrijk, benadrukt het belang je als ondernemer flexibel op te stellen. “Wie denkt dat hij in verschillende landen telkens dezelfde formule kan toepassen en koppig zijn eigen ding wil blijven doen, is eraan voor de moeite. Internationaal ondernemen vraagt om flexibiliteit, empathie en observatievermogen. Anders gezegd: als je je dresscode aanpast aan het land waarin je wil doorbreken, heb je al snel een date.”

Zorg ervoor dat je betaald wordt

Uiteraard is het belangrijk dat élke factuur betaald wordt. “Een exportfactuur geraakt echter veel moeilijker betaald”, beklemtoont Johan Blondeel, CEO van Adley Adhesives en Global Ambassador voor het Verenigd Koninkrijk. “Aarzel dan ook niet als het mogelijk is om een groot deel vooraf te laten betalen en het saldo bij aflevering.”
 

Wie meer informatie wenst over de Mercurio Global Ambassadors kan terecht op deze pagina.

Mercurio Go International

Speciaal voor ondernemingen die willen starten met exporteren en/of meer structuur in hun exportstrategie willen, heeft Voka het langlopende traject ‘Mercurio Go International’ uitgewerkt. Met ‘Go International’ begeleidt Voka bedrijven bij de opmaak van een exportplan op maat. Via een reeks interactieve sessies verdiepen de deelnemende bedrijven zich samen met enkele Global Ambassadors in thema’s als marktbenadering en marktanalyse, financiële planning, juridische en culturele aspecten, en internationale sales en marketing.

Het traject ‘Go International’ bestaat uit 7 sessies en gaat van start op 25 november 2021. Meer informatie is terug te vinden op deze pagina.

Proximus