Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • International School Ghent lanceert secundair onderwijs voor groeiende internationale community

International School Ghent lanceert secundair onderwijs voor groeiende internationale community

  • 07/06/2023

De internationale gemeenschap in Vlaanderen groeit. Bedrijven rekruteren steeds vaker toptalenten in het buitenland. Om die profielen aan te trekken is sterk onderwijs voor hun kinderen een belangrijke voorwaarde. De International School Ghent biedt sinds 2012 Engelstalig basisonderwijs aan voor kinderen van expats en internationals, en bouwt vanaf schooljaar 2023-2024 aan een secundair aanbod. 

Een honderdtal kinderen uit dertig verschillende landen lopen vandaag al vrolijk door de schoolpoort van de International School Ghent (ISG) aan de De Pintelaan. De kinderen komen van alle uithoeken van de wereld. Ze reizen mee met hun ouders en verblijven in ons land, zolang de opdracht van de ouders hier loopt.

De school is sinds haar oprichting in 2012 uitgegroeid tot een vaste waarde in de internationale gemeenschap van West- en Oost-Vlaanderen. Zonder Engelstalig onderwijs geen internationaal toptalent in onze regio en dus breidt de school het aanbod uit: vanaf schooljaar 2023-2024 kan er naast basisonderwijs ook secundair onderwijs gevolgd worden.

Wanneer ouders de overweging maken om te verhuizen voor een werkcontract, is het voor hen belangrijk dat hun kinderen een moeiteloze overgang kunnen ervaren in hun schoolloopbaan, beaamt Maija Lusher, Head of International School Ghent. “When considering a move to West or East Flanders for a work contract, parents want to be sure that their child or children can experience a seamless transition in their education. Not only academically, but also socially and emotionally. Leaving friends and family behind and settling in a new country can be challenging for the whole family”, legt Lusher uit. Met de zorgzame academische omgeving voor kinderen en het solide ondersteunende netwerk voor ouders, speelt de internationale scholengemeenschap van International School Ghent (ISG) in op de behoeften van het hele gezin. “That is why at ISG we are committed to creating a warm and caring environment to allow children to continue their educational journey with confidence. Our international school community also provides a solid support network for parents. Access to International education in English plays a crucial role for families who are globally mobile. At ISG, we fully understand this need and are here to make this transition as smooth and positive as possible.”

Internationale levensader voor bedrijven

“Door de krappe arbeidsmarkt worden bedrijven steeds vaker genoodzaakt om in het buitenland te rekruteren,” zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “In de internationale war for talent spelen veel factoren, goed Engelstalig onderwijs is er één van. We zien het als onze taak vanuit Voka om dit initiatief mee te ondersteunen en te financieren.”

Zowel de Kamer van West- als van Oost-Vlaanderen waren van bij de start betrokken bij de internationale school, de eerste en enige in onze regio. Ook de UGent, Volvo Car Gent, het VIB en Barco waren betrokken bij de oprichting in 2012.

“Als kennisinstelling is het voor de UGent erg belangrijk om internationaal op de kaart te blijven staan”, zegt Mieke Van Herreweghe, voorzitter ISG en vicerector Universiteit Gent. “Daarvoor is een vlotte integratie van binnenkomende internationale onderzoekers noodzakelijk: niet enkel op de werkvloer, maar ook ruimer in de stad en daarbuiten. De UGent wil uitzonderlijk talent aantrekken en blijvend aan de UGent binden. Het feit dat de kinderen van die onderzoekers school kunnen lopen in een internationale, kwaliteitsvolle, open-minded, diverse en inclusieve omgeving als ISG, is daarbij essentieel. Daarenboven wenst de UGent haar onderzoekers te ondersteunen bij langdurige werkverblijven in het buitenland door hun kinderen de kans te geven een jaar les te volgen aan ISG vooraleer ze naar het buitenland trekken. In beide gevallen is niet alleen het welzijn van de (internationale) onderzoeker onze zorg, maar ook dat van de meereizende partner en kinderen.”

Voor bedrijven vervult de Internationale School Ghent een belangrijke rol in hun zoektocht naar (internationaal) talent. Voor internationale werknemers is het namelijk meer en meer van belang dat ook hun gezin – en dus de kinderen – hun leven (i.e. schoolcarrière) kunnen beginnen/verderzetten in ons land.

“We hebben heel wat internationale werknemers op onze verschillende sites: Brussel, Gent, Oostkamp en Oostende. In totaal hebben we 86 verschillende nationaliteiten op de werkvloer.  We willen ook voor onze verdere groei nog heel wat meer nieuwe medewerkers kunnen aantrekken, in het bijzonder voor ons nieuwe R&D-center in Gent”, zegt Hilde Goossens, General Managar HRM & GA bij Daikin Europe. “Medewerkers vestigen zich liefst dicht bij de werklocatie, maar ze vinden het meer en meer belangrijk dat hun gezin zich goed voelt en de nodige faciliteiten aanwezig zijn, zoals onderwijs voor hun kinderen gedurende de hele schoolloopbaan.”  

Dynamiek in Gent en economie

Ook de Stad Gent zet haar schouders onder dit initiatief: “Twaalf jaar geleden stond ik mee aan de wieg van de International School Ghent”, zegt Sofie Bracke, schepen van Economie in Gent. “Dat de school nu ook een secundaire afdeling krijgt, lijkt me een logische stap. Als we internationaal talent willen aantrekken, moeten we ervoor zorgen dat de expats en internationals zich hier thuis voelen en dat hun kinderen kwalitatief onderwijs krijgen. Alleen zo kunnen onze bedrijven toppers uit het buitenland rekruteren én kan onze stad verder uitgroeien tot technologiehoofdstad.”

De juiste school vinden is altijd een uitdaging, voor internationale gezinnen des te meer. Internationals beamen dat hun integratie in België aanzienlijk vergemakkelijkt is sinds hun aansluiting bij de levendige, internationale gemeenschap van ISG. Ze zijn dan ook enthousiast over de lancering van het secundaire onderwijs van International School Ghent: “As parents we always want to give the best to our children. We want to see them happy, loved and successful. We want them to be in a safe environment which, at the same time, will stimulate their curiosity, personal development and creativity”, aldus ISG-ouders Gustavo Prieto en Alina Cherviatsova, respectievelijk uit Ecuador en Oekraïne. “It is always a challenge to find a good school. Yet, for expats it is even more problematic. As an international family, we are so happy to have ISG. It gives us everything we need. After joining ISG, we entered a vibrant global community of expat parents that made our adaptation to Belgium more swift.”

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag