Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Interesse om werknemers te delen van of aan andere bedrijven? Wij zetten jou op weg!

Interesse om werknemers te delen van of aan andere bedrijven? Wij zetten jou op weg!

  • 24/06/2021

Zoek je (tijdelijk) een nieuwe arbeidskracht? Of wil je je werknemers een nieuwe loopbaanwending geven? Werknemers delen met of van andere bedrijven kan een oplossing bieden. Maar hoe pak je dat aan? Voka zet jou op weg!

Wat?

Uit onderzoek blijkt dat heel wat ondernemingen graag mogelijkheden willen verkennen om werknemers te delen. Dit kan dan ook een creatieve oplossing zijn om een proactief HR-beleid te voeren. Bovendien zit er een stevige win-win in voor heel wat bedrijven.

Ondanks de voordelen én de interesse vanuit bedrijven om hier mee aan de slag te gaan, merken we dat zich dit nog niet vertaalt naar de praktijk. Vanuit Voka kunnen we hulp en ondersteuning bieden om toch deze stap te zetten en zo zowel je bedrijf als de betrokken medewerker vooruit te helpen.

Waarom?

Aan de ene kant zijn er ondernemingen die weer volop de krapte op de arbeidsmarkt opmerken en met een acute nood aan personeel zitten. Volgens een recente Voka-enquête heeft maar liefst 85% van de werkgevers die willen aannemen het lastig om geschikt personeel aan boord te krijgen. 

Aan de andere kant zijn er ondernemingen die spijtig genoeg aan het krimpen zijn en wellicht op termijn arbeidskrachten zullen moeten laten gaan. Of bedrijven die volop in verandering zijn en mensen in bepaalde functies een carrièrewending willen aanbieden en hen de kans geven om hun skills verder tijdelijk of permanent te ontplooien bij een andere werkgever.

Hoe?

Transities bieden de kans om hierop te anticiperen. Deze transities kunnen in verschillende settings en vanuit diverse invalshoeken vorm krijgen:

1. van krimp- naar groeidomein zowel intra- als intersectoraal, heroriëntatie eindeloopbaan;

2. poolen of delen van werknemers tijdens piek en dal-momenten, delen van profielen onder verschillende werkgevers (payroll, onthaal, security, IT-profiel, …);

3. vanuit een functie die dreigt te verdwijnen binnen het bedrijf naar een andere functie binnen het bedrijf of naar een andere werkgever.

Voor wie?

We richten ons in de eerste plaats tot ondernemingen die werknemers die nog aan het werk zijn wil delen, of die werknemers die tijdelijk inactief zijn of waarvan de werkzekerheid bedreigd is willen begeleiden naar een nieuwe onderneming in een tijdelijke of permanente andere functie. 

De focus ligt dus op de fase vóór contractbeëindiging, herstructurering en outplacement, en niet op de transitie van werkloosheid naar werk.

Meer weten?

Wil jij in jouw bedrijf aan de slag met het delen van werknemers? Laat het ons dan snel weten. Meer informatie kan je verkrijgen bij Eugenia Cuyt (Project Manager Arbeidsmarkt) en Helena Muyldermans (Senior Adviseur Sociaal Recht & Arbeidsmarkt).
 

Contactpersonen

Eugenia Cuyt

Projectmanager Arbeidsmarkt

Helena Muyldermans

Senior Adviseur Sociaal recht en Arbeidsmarkt

imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - Recupel