Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Integreer telewerk in coronabarometer

Integreer telewerk in coronabarometer

  • 25/01/2022

Voka is tevreden dat het Overlegcomité een coronabarometer invoert voor een aantal sectoren zoals horeca, publieksevenementen, cultuur en recreatie. Dat zal de coronamaatregelen meer rationaliteit en voorspelbaarheid geven. Voka vraagt dat ook op heel korte termijn het telewerkregime onderdeel wordt van de coronabarometer. Op die manier krijgen bedrijven perspectief over het versoepelen van het verplichte telewerk. Van zodra dit mogelijk is, moet het verplicht telewerk worden afgebouwd. 

De barometer geeft meer rationaliteit en voorspelbaarheid aan het beheer van de coronacrisis. Het Overlegcomité voert eindelijk een coronabarometer in voor publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Voor deze sectoren is de duidelijkheid van een barometer een opluchting na het flipflopbeleid van de afgelopen tijd.
 
Voor de maatregelen op de werkvloer is de barometer evenwel nog niet van toepassing. Vandaag hebben ondernemingen en hun medewerkers geen enkel uitzicht op een versoepeling van het verplichte telewerkregime. Voka vraagt om het telewerk af te bouwen van zodra de cijfers in de zorg dat toelaten. Het voortdurende thuiswerk heeft een forse impact op het mentale welzijn van de medewerkers en op de verbondenheid tussen collega’s. 
 

Vandaag hebben ondernemingen en hun medewerkers geen enkel uitzicht op een versoepeling van het verplichte telewerkregime.

Daan Aeyels

Wat met de maatregelen uit de generieke gids? Het is aan de federale en regionale ministers van economie en werk om samen met alle sociale partners de barometer uit te breiden en zo zicht te geven op verdere versoepelingen. Er is hierover overleg met de federale sociale partners in de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, en in deze materie moeten ook de deelregeringen en de regionale sociale partners betrokken worden.

Contactpersoon

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel