Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Instappen in het familiebedrijf of niet?

Instappen in het familiebedrijf of niet?

  • 31/08/2022

Denk je erover om in te stappen in het bedrijf van je familie? Seppe Vandezande (27) en Janique Smets (27) namen deel aan NextGen Community, een ondersteunend traject van Voka – KVK Limburg dat je helpt bij het maken van belangrijke beslissingen over jouw toekomst binnen het familiebedrijf. “Het traject gaf handvatten om thuis gesprekken aan te knopen die anders niet zouden plaatsvinden”, zegt Janique.

Seppe Vandezande werkt sinds een maand voor Kreapaint, het bedrijf van zijn ouders dat een vaste waarde is in het schilderlandschap. Janique Smets daarentegen maakte met haar ouders de afspraak dat ze na het afronden van haar studies Rechten minimaal vijf jaar werkervaring zou opdoen vooraleer ze in het transportbedrijf van haar vader, Altrea, zou stappen. 

 

janique

 

“Ik zou graag onderaan de ladder beginnen om daarna door te groeien.” 

Janique Smets

 

Toekomstplannen

Seppe was zeven jaar oud toen zijn ouders het bedrijf oprichtten. “Als tiener besef je pas hoe het bedrijf draait en krijg je inzicht in de grotere projecten. Je bent trots op wat je ouders gerealiseerd hebben en begint je af te vragen of je dit later ook wilt doen. De interesse was er en dat zagen mijn ouders ook, maar het was geen makkelijke keuze.” 
Ook bij Janique werd er van jongs af al gesproken over de toekomst van het familiebedrijf. “Transport was niet meteen een sector waar ik me in zag werken, maar je groeit ermee op. Zowel ik als mijn twee zussen deden vakantiewerk bij papa waardoor we het bedrijf beter leerden kennen. Naarmate het einde van mijn studies naderde, begon ik toch te twijfelen. De sector schrikt misschien af, maar de interesse is er zeker wel.”

Uitdaging 

“De grootste uitdaging om bij je ouders te werken is het gescheiden houden van de verstandhouding privé en op de werkvloer”, zegt Seppe. “Gelukkig zit ik op een ander kantoor dan mijn ouders, dus staan we niet constant met elkaar in contact.”
 
Janique heeft ondertussen drie jaar werkervaring en overweegt om binnen enkele jaren in te stappen in het familiebedrijf. “Momenteel is papa op zoek naar een functie die ik in de toekomst graag zou uitoefenen. Als we dan even verder praten, houden we de afgesproken vijf jaar wel in stand”, vertelt Janique. “Als kind wil je ook niet dat ze het hebben over ‘de dochter van’ als ze over je spreken. Ik wil dat ze zien dat ik mijn functie verdien en zou daarom graag onderaan de ladder beginnen om daarna door te groeien.” 

 

seppe

 

“De grootste uitdaging is het gescheiden houden van de verstand­houding privé en op de werkvloer.” 

Seppe Vandezande

 

Nextgen Community

Seppe en Janique namen samen deel aan het NextGen Community-traject om uit te zoeken wat hun mogelijkheden zijn in de toekomst en om ervaringen te delen met jongeren in dezelfde situatie. “Het NextGen Community-traject is een aanrader om te beseffen wat een familiebedrijf met zich meebrengt. Het traject biedt perspectieven en geeft je handvatten om thuis gesprekken aan te knopen die anders niet zouden plaatsvinden”, zegt Janique. 
 
“Elke sessie bevatte enorm veel informatie. Zelfs als je niet actief wilt zijn binnen het bedrijf, zijn er verschillende mogelijkheden”, vertelt Seppe. “ Tijdens de sessies besef je ook dat mensen uit grote bedrijven soms met dezelfde dingen worstelen. Voor mij was de cursus vooral nuttig om ervaringen met anderen te delen”, vult hij aan. “Er worden ook gesprekken aangeknoopt over zakelijke en emotionele onderwerpen waar je zelf nooit aan zou denken. Daarnaast kan je objectief praten met experten en jongeren in dezelfde positie zonder een subjectieve mening van je familie”, besluit Janique. 

Contactpersoon

Lien Jonkmans

Coördinator Plato

LI - RECORE

Artikel uit publicatie