Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Inopsys: “We gaan voor duurzame impact”

Inopsys: “We gaan voor duurzame impact”

  • 22/12/2021

Inopsys is een van de pareltjes uit het Vlaamse scale-up-landschap. Opgericht in 2015 als spin-off van de KU Leuven, ontwikkelt het technologie om waterstromen van chemie- en farmaceutische bedrijven te zuiveren. Sinds de oprichting kon het bedrijf bijna tien miljoen euro kapitaal ophalen.

Bekijk de video of lees verder onder de afbeelding.

We ontmoeten Steven De Laet, oprichter en CEO van Inopsys, in de gebouwen van incubator BlueChem op de Antwerpse Blue Gate’-site (het vroegere Petroleum Zuid). BlueChem herbergt en faciliteert start-ups en scale-ups werkzaam in de duurzame en circulaire chemie. Het R&D-team van Inopsys heeft hier zijn labo’s.

Steven De Laet: “De oplossingen die wij aanbieden zijn vaak op maat en een combinatie van verschillende technologieën. Dat is zoeken en testen. Want wat je in het labo realiseert, is toch anders als je het op grote schaal uitrolt. Maar de resultaten zijn er. De afval- en nevenstromen waarop wij ons richten in de chemische en farmaceutische industrie eindigden voorheen vaak in transport en verbranding. Wij bieden onze klanten een alternatief waarbij ze op een meer duurzame en goedkopere manier hun nevenstromen kunnen laten behandelen.” 

Zaaikapitaal is van bij de start cruciaal om te kunnen groeien.

Steven De Laet

De zuivering gebeurt in mobiele eenheden bij de klant. Die ‘waterzuiveringscontainers’ worden door de mensen van Inopsys beheerd en onderhouden. “We bieden een totaaloplossing waarbij we in de prijs ook rekening houden met eventuele waardevolle stoffen die we uit het water kunnen recycleren en die in andere toepassingen nog gebruikt kunnen worden: zoals palladium dat gebruikt kan worden in autokatalysatoren.”

Omdat het vaak gaat over nieuwe ontwikkelingen en installaties – momenteel experimenteert het R&D-team met PFAS in afvalwater – is vaak een voorfinanciering nodig. ‘Zaaikapitaal’ is dan ook van bij de start van cruciaal belang geweest voor het bedrijf om te kunnen groeien. “Sinds onze oprichting hebben we in drie rondes zo’n tien miljoen euro kunnen ophalen. Maar onze ambities voor de toekomst liggen nog hoger.” 

Vooral in de beginjaren was het moeilijk om investeerders of klanten te overtuigen. “Duurzaamheid lag toen nog niet top of mind. Er was meer interesse in hightech en apps. De laatste jaren merken we een paradigmashift waarbij bedrijven niet enkel over duurzaamheid praten, maar ook echt bereid zijn om met die duurzaamheid iets te gaan doen.”

Gezocht: medewerkers

Een andere uitdaging voor Inopsys is het vinden van de juiste profielen. Het bedrijf telt inmiddels 17 medewerkers, maar dat aantal mag gerust verdubbelen de komende jaren. Steven De laet: “Wij zoeken hooggeschoolde profielen zoals technische en scheikundige ingenieurs. Dat is moeilijk omdat er een schaarste is op de arbeidsmarkt. Anderzijds bieden we een concept aan dat veel jonge mensen aanspreekt. Bij ons op het bedrijf kunnen ze een impact hebben omdat we een klein bedrijf zijn, en ze kunnen een impact hebben op heel het vraagstuk rond duurzaamheid, CO2 en circulariteit. Daardoor lukt het ons toch de geschikte mensen te vinden. De vraag is of ons dat ook nog gaat lukken als we in andere landen gaan neerstrijken.”

“Wij moeten internationaal groeien omdat we werken voor de top 20 van de chemie en de farma, dat zijn multinationals met vestigingen in België, Europa, maar ook vaak in andere werelddelen. Klanten vragen ons ook om met hen mee te groeien wereldwijd. We willen daarop inspelen. Momenteel hebben we al een eerste kantoor dat we openen in Bazel Zwitserland, en wellicht komt er nog een tweede in Ierland ook. Dan gaan we daar opnieuw de juiste profielen moeten aantrekken.”

 

Klanten vragen ons om met hen wereldwijd mee te groeien.

Steven De Laet

Ambitie

“De ambitie over vijf jaar is om een enorme omzetgroei te kunnen genereren. Daar zijn we de laatste jaren al goed in geslaagd, maar we hebben nog veel ambitieuzere plannen. Anderzijds willen we in alle belangrijke Europese regio’s waar de grote chemie- en farmabedrijven actief zijn, aanwezig zijn. En dan mikken we toch op een omzet tussen de tien en de twintig miljoen euro.” 
 

Artikel uit publicatie