Skip to main content
Map

Innoveren tegen corona

  • 20/05/2021

Eind maart kreeg het plots de nodige media-aandacht: ventilatie en luchtreiniging zijn een belangrijke remedie in de strijd tegen corona. Een aspect dat lang niet of onderbelicht werd. Tot grote ergernis van mensen als professor bouwfysica Bert Blocken (KUL/TU Eindhoven) die onderzoek doet naar de verspreiding van aerosolen – minuscule druppeltjes die we uitademen en die zich in een ruimte kunnen ophopen. Voor Pascal Mannekens, CEO van Bedking Ergopolis was dat niets nieuws: als slaapexpert kent hij het belang van luchtkwaliteit voor de gezondheid. Zijn inventief antwoord op de pandemie: de ‘coronatafel’.

Tekst: Mathieu Wouters

Op het eerste zicht is Bedking Ergopolis een zaak die zich uitsluitend richt op slaap- en zitmeubilair, en zo was het ook toen zaakvoerder Pascal Mannekens in het bedrijf van zijn ouders stapte. Mannekens – van opleiding Master in de revalidatiewetenschappen – ging zich toeleggen op gezondheid en de impact van slapen en zitten daarop. “Ergonomie maakt een levensgroot verschil voor je welzijn”, zegt hij. Dat ondervond hij uit eigen onderzoek en wetenschappelijke publicaties. Het resulteerde in zijn boek “Rust voor je rug”, uitgegeven bij Lannoo en vertaald in drie talen.

Maar je slaapcomfort hangt niet enkel af van een ergonomisch bed, stelde Mannekens vast. “De luchtkwaliteit in de slaapkamer is eveneens doorslaggevend voor je gezondheid. Slaap je in een afgesloten ruimte, dan lig je na een tijdje in je eigen wolk vuile lucht. Verluchten door je raam open te laten kan een beetje helpen, maar dan ben je afhankelijk van de luchtkwaliteit buiten. En uit het CurieuzeNeuzen onderzoek in Vlaanderen blijkt die, vooral in de grote steden, ondermaats te zijn.” De oplossing? Luchtreinigers met HEPA filtratie. Dat zijn luchtreinigers met Europees genormeerde luchtfilters die ook in de medische wereld ingezet worden. “Die zorgen ervoor dat fijn stof, pollen, bacteriën en virussen uit de lucht gehaald worden en ze blazen gezuiverde lucht terug de ruimte in. De impact is enorm. Sta je vaak op met een verstopte neus? Met een luchtreiniger in de ruimte heb je daar geen last meer van.” 

Pleiten voor luchtreiniging

De link met COVID-19 is gelegd, want door fijn stof op te zuigen en door een filter te jagen, haal je ook meteen alle aerogene virussen zoals COVID, maar ook influenza, SARS en MERS uit de lucht. “We weten dat er wereldwijd meer coronaslachtoffers vallen in regio’s met veel luchtvervuiling”, verklaart Mannekens. “Dat komt omdat het virus zich ‘hecht’ aan fijn stof en zich zo verplaatst. In open lucht is dat fijn stof minder geconcentreerd, maar binnen kan het geen kant op waardoor de kans ook groter is dat je besmet geraakt, ook al sta je verder dan 1,5 meter van anderen.”

Voor de Bedking-zaakvoerder zijn de geldende coronamaatregelen dan ook ontoereikend. Aerosolen ‘vang’ je niet met mondmaskers en plexi wanden op tafels zorgen volgens hem vaak voor een vals gevoel van veiligheid. “Aerosole transmissie is de dominantie transmissie en contactbesmettingen zijn verwaarloosbaar.” Hij pleit dan ook om naast de gekende maatregelen en de vaccinatiestrategie in te zetten op een ventilatie- en luchtreinigingsstrategie: “Virussen muteren en vaccins ontwikkelen is zeer complexe materie. Bij luchtfiltratie daarentegen kunnen op een eenvoudige manier de aerosole virusdeeltjes afgevangen worden in HEPA filters en zal zo het besmettingsrisico significant verminderen.” In een ideale setting combineer je mechanische ventilatie met luchtreiniging.
 

Coronatafel

Coronatafel

Om de daad bij het woord te voeren, ging Mannekens aan het denken. Hij stelde vast dat mensen er naar snakken om terug op restaurant of café te gaan of naar kantoor te kunnen. De rode draad? De tafel waarrond iedereen zit. Zo kwam hij op het idee om de technologie van luchtreiniging in te bouwen in tafels. “Door de gezuiverde lucht uit het midden van de tafel te laten blazen, creëer je een luchtscherm dat veel efficiënter is dan een plexi scherm. De luchtstroom stuwt de ademwolk die mensen uitademen naar boven volgens het principe van verdringingsventilatie. Vervolgens mengt de gezuiverde lucht zich en zal volgens de wetten van de aerodynamica onderaan de tafel terug aangezogen en gereinigd worden.”

De toepassingen zijn naar eigen zeggen eindeloos: hoge tafels voor beurzen, balies, buffetten, vergadertafels,… Mannekens toetste zijn idee ook af bij verschillende instanties en een autoriteit op vlak van luchtcirculatie. De eerder genoemde professor Bert Blocken was zo onder de indruk dat hij aanbood om gratis de coronatafel te testen. “Net als ik pleit hij voor het opnemen van luchtreiniging in het maatregelenpakket. Door mijn initiatief te steunen, hoopt hij dat dit ook breed ingang kan vinden in de maatschappij. Op de politici kunnen we immers nog lang wachten, vrees ik.”

Coronatafel Pascal

Na het idee, de uitrol

Het concept van alle vormen van luchtreiniging via tafels is intussen gepatenteerd, nu werkt Mannekens aan de uitrol. Eerste stap is sensibiliseren: “Mensen moeten het belang van luchtreiniging beseffen en dan zullen ze zelf op zoek gaan naar oplossingen.” Qua productie zijn we operationeel: we kunnen nu van start gaan. Op dit moment werken we ook nog verdere ontwikkelingen uit. Maar Mannekens ziet het groots en denkt ook aan licentieafspraken om de uitrol op grote schaal te faciliteren: “Opschalen kan alleen door kennis te delen. Dat kan het eenvoudigst door te werken met licenties, zowel voor productie als sales.”

Op dit moment heet zijn uitvinding ‘coronatafel’, maar wat als deze pandemie achter de rug is? “De naam verwijst naar de huidige periode, waarin we het idee uitwerkten. Maar ook na corona zullen deze tafels van nut blijven, ze beschermen ons immers tegen alle vormen van polluenten die rondzweven. Denk maar aan bacteriën, virussen, fijn stof of rook”, besluit Mannekens.

15% korting voor Voka-leden!

Voka-leden krijgen tussen 1 mei en 17 juli 2021 de kans om mobiele luchtreinigers of coronatafels aan te schaffen met 15% korting! Mail naar info@bedking.be, met vermelding van je Voka-lidnummer voor een offerte op maat.
Meer info www.coronatafel.be
 

Proximus

Artikel uit publicatie