Skip to main content

Innoveren met kantoorinrichting

  • 11/03/2020

Innovaties ontstaan soms vanuit onvermijdelijke problemen. Dat ervaarde Jo Peters, zaakvoerder van Deusjevoo in Genk. Dat bouwt televisiedecors, beursstanden en interieurs op maat. “Op al die jaren groeiden we van een tuinhuis naar een bedrijfspand van 4.400 vierkante meter. Door die evolutie werkte plots niets meer en stokte de samenwerking tussen collega’s. We voelden dat we met vanalles tegelijkertijd bezig waren, maar geen focus hadden. Dat leidde ook tot meer fouten,” schetst Jo Peters de situatie. 

Bovendien voelde de zaakvoerder dat hij zelf op het randje van een burn-out zat, waardoor hij op zoek ging naar oplossingen. “Ik begon de boeken van neuropsychiater Theo Compernolle te lezen. Hij is een wereldautoriteit en schreef met ‘Ontketen je brein’ een boek dat mijn ogen opende. Daarin omschrijft hij hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je aan die gijzeling kan ontsnappen.” 

Jo Peeters, Deusjevoo
Jo Peeters, Deusjevoo

Binnen zijn onderneming merkte Peters dat al die inzichten haaks stonden op hun eigen werking. Hij ging zijn medewerkers bevragen en bracht zo alle irritaties en problemen in kaart. “Het resultaat werd het spel ‘Mens stoor je niet’ dat het taboe doorbreekt van gestoord te worden. “Werknemers worden gemiddeld om de twee minuten uit hun concentratie gehaald, dat is absurd,” roept Peters uit. 

“Voor iedere euro die je bespaart met de bouw van een landschapskantoor, verlies je vijf euro aan productiviteit.” 

Of zo’n bordspel onder de noemer van innovatie kan? “Ik had niet verwacht dat de impact zo groot zou zijn. We hebben een pijn gevoeld waar heel veel ondernemingen op stoten en dat opgelost met een strategische en wetenschappelijk onderbouwde aanpak die kantoorinrichtingen optimaliseert. Zo is Upspace ontstaan, onze startup die bedrijven begeleidt in dat proces.”

Ruimtes op maat van medewerkers

Een goede en innovatieve kantoorinrichting start voor Peters met niet langer in afdelingen te denken: “Je moet ruimtes invullen naargelang de verwachtingen van je medewerkers. Dat kan een ruimte zijn om je te concentreren, om te overleggen of om te recupereren.” Het bouwen van nieuwe landschapskantoren kan je volgens hem ook beter links laten liggen. “Het is misschien wel de goedkoopste oplossing, maar voor iedere euro die je bespaart met de bouw van een landschapskantoor, verlies je vijf euro aan productiviteit. Zit je in een landschap en moet je het ermee doen, omdat het simpelweg niet anders kan? Zet dan in op het gedrag van je jezelf en je medewerkers.”

Ook in het personeelsbeleid kan je innovatieve beslissingen nemen. Zo staat er in de arbeidscontracten van Deusjevoo dat medewerkers 80 procent van hun arbeidstijd in focus moeten kunnen werken. “Bovendien storen we elkaar niet met telefoons of e-mails in het weekend of tijdens de vakanties. Zo creëer je een evenwichtige levensbalans. En ja, Ik gebruik bewust de term work-life-balance niet, want werken maakt nu eenmaal deel uit van je leven en dat kan ook leuk zijn.

Graag meer info over innovatie? Surf dan naar www.voka.be/limburg/innovatie

Voka - KvK Limburg

 

IMU - vzw - Salesforce
AW_Welt_6stappenplan
IMU - vzw - Altez
IMU - VZW - multibureau
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
IMU - vzw - Bebat
Advertentie Festival van Vlaanderen
Proximus
IMU - vzw - salesforce
IMU - vzw - Bank van Breda
AW_Digitalisering
Van Roey - September