Skip to main content
  • Nieuws
  • Innoveren kan je leren - Flanders Make ondersteunt innovatieve kmo’s bij hun digitale transformatie

Innoveren kan je leren - Flanders Make ondersteunt innovatieve kmo’s bij hun digitale transformatie

  • 23/11/2018
F.make


Bedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun producten en productieprocessen te optimaliseren, vinden daarvoor de weg naar Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Meer dan 500 gespecialiseerde onderzoekers werken er aan technologieën die de digitale transformatie van grote én kleine bedrijven versnelt, zodat ze ook op lange termijn competitief blijven. Flanders Make ondersteunt graag het initiatief ‘Businessclub Innovatie’ van Voka Vlaams-Brabant en verraste de deelnemers met een bezoek. Ze ontdekten onder meer het MAKE LAB: mobiele onderzoeksinfrastructuur om nieuwe productietechnologieën letterlijk tot op de bedrijfsvloer te brengen. 

Bouwstenen van Industrie 4.0

Digitale technologieën sluiten perfect aan bij de vierde industriële revolutie (Industrie 4.0). Deze revolutie brengt nieuwe kansen voor bedrijven met zich mee. Flanders Make helpt hen om opportuniteiten te identificeren en oplossingen te zoeken voor technologische uitdagingen. 

CEO Dirk Torfs: “Neem nu slimme sensoren en snelle processoren. Ze zorgen vandaag voor ongelimiteerde toepassingen, omdat ze steeds goedkoper én robuuster worden.  Dankzij de data die ze genereren, verwerken en (draadloos) doorsturen, weten we veel meer over een machine en gaat ze ineens deel uitmaken van een heel cyber-fysisch systeem: een digitale tweeling (digital twin). Dat creëert mogelijkheden omdat we het gedrag kunnen voorspellen en falingen kunnen voorkomen via gepaste en tijdig voorspellende onderhoudsdashboards. Deze sleuteltechnologie is één van de bouwstenen voor de digitale transformatie.” 

Het zijn niet alleen grote bedrijven die profiteren van het onderzoek van Flanders Make, integendeel. Voor kleine en middelgrote bedrijven is het soms nog moeilijker om in te schatten hoe er voordeel gehaald wordt uit technologische innovaties of hoe ze deze kostenefficiënt kunnen implementeren. Het bezoek van Businessclub Innovatie focuste dan ook op enkele concrete klanten in de kmo-sector. Eén daarvan is de ontwikkeling van een intelligente lichtkoepel met een roterende spiegel die het lichtrendement vergroot. 

“In de spiegel zit technologie die ervoor zorgt dat hij leert om zich altijd optimaal naar de zon te richten. Daardoor daalt het energieverbruik terwijl het rendement verhoogt. Dit is een mooi voorbeeld van hoe we met een beperkte hoeveelheid sensoren een enorme meerwaarde kunnen realiseren.”

Zij aan zij met een robotMakeLab

Toch ligt de focus niet puur en alleen op technologie. Ook de mens staat centraal in het onderzoek van Flanders Make. 

“Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar kleine series, moeten bedrijven steeds flexibeler produceren. Dat legt druk op de operatoren. Wij doen daarom onderzoek naar operator-specifieke ondersteuning via bijvoorbeeld tablets of smart wearables zoals Google Glass. Zo vermijden we dat ze steeds nieuwe instructies van buiten moeten leren en verkleinen we de foutenmarge.”

Bedrijven kunnen toepassingen van Augmented en Virtual Reality op de werkvloer in realistische omstandigheden uittesten in het MAKE LAB. Via dit mobiele living lab doen ze samen met Flanders Make, in cocreatie, ook onderzoek naar manieren om bijvoorbeeld het werk van operatoren lichter en aangenamer te maken door gebruik te maken van vernieuwende technologie. Zo kan er samen met een robot in een assemblagecel gewerkt worden. Dit soort van collaboratieve robot (of cobot) staat niet meer achter een hek en reageert op stem of aanraking. Hij is eenvoudiger te programmeren en kan dus snel nieuwe taken aanleren.  Ook zo brengen we innovatieve technologieën naar bedrijven en zorgen we voor een competitieve en flexibele productieomgeving. 

“Dankzij het MAKE LAB maken bedrijven laagdrempelig kennis met de mogelijkheden die technologie biedt. Ze kunnen er zaken uitproberen en trainingen organiseren voor hun werknemers. Bovendien gaan we via cocreatie actief op zoek naar opportuniteiten.”

De maakindustrie van morgen

Flanders Make helpt bedrijven om zich klaar te stomen voor de toekomst, zoveel is zeker.

Meer info?

karl.boumans@voka.be

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie november 2018.

Proximus