Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Innovatiesubsidies van de provincie Vlaams-Brabant

Innovatiesubsidies van de provincie Vlaams-Brabant

  • 10/03/2022

Slimme en duurzame oplossingen

Een radar die de mogelijkheden voor een betere isolatie en waterlekken in je woning ontdekt zonder dat je de muren hoeft uit te breken. Warmte of koeling uit de rivier. Een modulaire en circulaire geluidsstudio. Ook dit jaar kunnen vijf opmerkelijke en vernieuwende projecten rekenen op een Vlaams-Brabantse innovatiesubsidie, goed voor een totaalbedrag van 622.892 euro. 

Speuren naar isolatie en waterlekken in muren

PROJECT: INTOWALL 

Onze gebouwen zijn vandaag verantwoordelijk voor 35% van de CO2-uitstoot en 40% van het energieverbruik. Liefst 75% van de gebouwen moet nog energetisch gerenoveerd worden. Maar om dat te doen, moet je eerst weten hoe het met de huidige isolatie is gesteld. Hoeveel isolatie zit er in de muren? Hoe dik zijn die? En waar zitten eventuele waterlekken? De Vrije Universiteit Brussel werkt samen met een consortium van partners aan een unieke, gepatenteerde techniek om in de muren te kijken zonder breekwerk. Met een compact en mobiel radarsysteem zal je daarmee de muren kunnen ‘lezen’. Een belangrijke ontbrekende schakel voor versnelde renovatie en doordachte waterlekdetectie. Dit project sluit 100% aan bij Smart Hub Cleantech, de klimaatambities van de provincie en de gemeenten. 

Initiatiefnemer: Vrije Universiteit Brussel i.s.m. WTCB, Green Energy Park, BAM, ING, Flux50 en Alter Reim. 

Innovatiesubsidie: 149.455 euro 
 

De rivier als warmtebron

PROJECT: AQUATHERMISCH OPTIMALISATIEMODEL 

Aquathermie is een verwarmings- en koeltechniek die gebruik maakt van de temperatuur van oppervlaktewater, zoals rivieren, meren en kanalen. Een ecologisch, duurzaam en hernieuwbaar alternatief voor aardgas. Met rivieren als de Dijle, Demer, Gete en Zenne is het aquathermisch potentieel in Vlaams-Brabant enorm: 42% van de residentiële warmtevraag bevindt zich op minder dan één kilometer van een waterweg. Het project aan een aquathermisch optimalisatiemodel. Dat moet een realistisch beeld geven van de concrete mogelijkheden van aquathermie voor een bepaalde site. Het wordt zeker al in Leuven en Vilvoorde getest. Het project sluit mooi aan bij Smart Hub Cleantech en de klimaatambities van de provincie. 

Initiatiefnemer: EXTRAQT i.s.m. KU Leuven, de Vlaamse Waterweg en de Vlaamse Milieumaatschappij, Resiterra 

Innovatiesubsidie: 77.260 euro
 

Eiwitten en vetten zonder dieren 

PROJECT: FABRIEK VAN DE TOEKOMST  

De CO2-uitstoot door de overconsumptie aan dierlijk vlees zet druk op ons klimaat. Maar niet iedereen houdt van vleesvervangers. De Vlaams-Brabantse Foodtech start-up Paleo wil hieraan verhelpen met de productie van eiwitten en vetten door fermentatie. Een gistingsproces dus, zonder dat er een dier aan te pas komt. Door kleine hoeveelheden van deze eiwitten en vetten toe te voegen aan een diervrij alternatief voor vlees, krijg je toch de typische vleessensatie. Paleo draagt zo bij aan de Vlaamse eiwitstrategie en de Vlaamse eiwitshift die streeft naar een reductie van consumptie van dierlijke eiwitten van 60% (in 2020) naar 40% tegen 2030. Het innovatieve project omvat de voorbereiding van een proeffabriek, een onderzoekslabo en een belevingscentrum op de FeedFoodHealth-campus in Tienen. Een plan met een groot economisch perspectief en op termijn flink wat tewerkstelling.

Initiatiefnemer: Paleo BV i.s.m. De Akker, POM; geholpen door VILS en KU Leuven  

Innovatiesubsidie: 150.000 euro  

Circulaire geluidsstudio 

PROJECT: ACIRC MODULAIRE STUDIO  

De bouw van een geluidsstudio zorgt nu nog voor afval zoals gyproc, metaalstuds, hout … Het project ACIRC Modulaire Studio wil daaraan verhelpen door een performante geluidsstudio te bouwen die gemakkelijk te monteren en te demonteren is, die je compact kan transporteren, en waarvan je de wanden volledig kan hergebruiken. Een ‘geluidsbox’ in een handig DIY-bouwpakket dus. De audiovisuele sector is belangrijk voor de provincie en één van de pijlers van Smart Hub Creativity. ACIRC Modular studio is een samenwerking tussen iDeal Acoustics, expert in akoestische producten, en JUUNOO, specialist in circulaire systeemwanden. De productie van deze circulaire geluidsstudio’s gebeurt in Werchter, mogelijk wordt een deel ervan uitbesteed aan een maatwerkbedrijf. De ‘proof of the pudding’ volgt bij de inrichting van de studio’s in het nieuwe VRT-gebouw, voorzien in 2025. 

Initiatiefnemer: iDeal Audio & Acoustics i.s.m. Juunoo, geholpen door KUL 

Innovatiesubsidie: 130.750 euro 

Ecosysteem voor start-ups in de maakindustrie 

PROJECT: THE HARDWARE INCUBATOR 

Er bestaan in Vlaams-Brabant al veel initiatieven die start-ups begeleiden en een duwtje geven. Maar niet voor start-ups in de maakindustrie, die een specifieke aanpak vereisen. Dergelijke startende bedrijven zijn in Vlaanderen op zoek naar de ultieme stek, het ultieme ecosysteem, de unieke voedingsbodem om hun idee te zien groeien tot een economisch succes. Met het project The Hardware Incubator wil Comate van Vlaams-Brabant deze stek maken. In een eerste fase worden zes innovatieve startups intensief begeleid richting prototypering van hun eerste product. Het gaat onder meer om een autonoom varende boot, een verfrobot, een rioolinspectierobot en een medische camera ter diagnose van stemproblemen. 

Initiatiefnemer: : Comate i.s.m. Machinified, Imec.Istart, Mahi, Straight-Up, Spectar, Empower, Telephon.digital, Ingenius Chimps 

Innovatiesubsidie: 106.311 euro 

Een innovatiesubsidie voor jouw project?

Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen in aanmerking voor een provinciale innovatiesubsidie. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics en cleantech. De subsidie bedraagt maximum 50% van de projectkosten met een maximum ondersteuning van 150.000 euro.

Dien je project in voor 15 oktober 2022! Alle informatie vind je op www.smarthubvlaamsbrabant.be/innovatiesubsidie

smarthub

Contactpersoon

Pascal Caroyer

Adviseur Belangenbehartiging regio Hageland - Coördinatie Smart Hub Vlaams-Brabant, Community Voka Fietst

Proximus

Artikel uit publicatie