Skip to main content
Map

Innovatie die smaakt

  • 20/05/2021

Innovatie kun je ook proeven. En dat is waar Arvesta, België’s grootste toeleverancier voor alles wat met landbouw te maken heeft, volop op inzet. Want in tijden van mestactieplannen, gereguleerde gewasbescherming en stikstofproblematiek hebben Belgische boeren het allesbehalve makkelijk. Door te innoveren wil het Leuvense bedrijf het werk van boeren rendabel houden én voor betere producten op het bord van de consument zorgen. 

Tekst: Mathieu Wouters

Het blijven twee elementen die je niet snel aan elkaar linkt: landbouw en innovatie. “Toch kan vandaag de dag het eerste niet zonder het andere”, zegt Stéphanie Deleul, woordvoerder bij Arvesta. “Afgelopen drie jaar investeerden we meer dan 110 miljoen euro in IT-infrastructuur en moderne productiesites maar ook in landbouwinnovaties. Precisielandbouw met GPS,  mobiele applicaties, satellietbeelden, … vinden steeds meer ingang bij de boer en we willen hierin een voorloper zijn.”

Deleul gidst ons langs vijf opmerkelijke innovaties, die je effectief kunt proeven op je bord.

Euroclim veevoeder

“Mensen genieten graag van lekkere zuivelproducten of een smakelijk stuk vlees, maar steeds vaker wordt de ecologische voetafdruk ervan in vraag gesteld”, steekt Deleul van wal. “Om daaraan tegemoet te komen, ontwikkelde Arvesta via haar merken Dumoulin en Aveve Veevoeding een veevoeder dat de methaanuitstoot bij koeien tot 30% terugdringt. We doen dit door het gebruik van natuurlijke grondstoffen die op hoge temperatuur worden behandeld en daardoor de vertering verbeteren.

Door enkel 100% Europese grondstoffen te gebruiken, vermijden we verdere ontbossing in Zuid Amerika en vergroot de positieve impact op het klimaat nog meer. “De kers op de taart? Dat is dat dit veevoeder rijk is aan omega-3-vetzuren en daardoor extra gezond voor dier en mens.”

Arvesta 1

Smartfogging voor aardappelen

Wie aardappelen eet, weet dat je kiemvorming moet tegengaan om je patatjes langer te bewaren. “Door voortdurend veranderende wetgeving, zijn de toepassingen die vroeger gebruikt werden, vandaag niet meer mogelijk. Landbouwers worden dus uitgedaagd steeds nieuwe oplossingen te vinden om hun grote aardappelen voorraad langdurig te kunnen bewaren”, legt Deleul uit. “Met Smartfogging ontwikkelden onze merken Walagri, Sanac, Hermoo en Aveve een duurzame techniek waarbij we kiemremmingsmiddelen gaan vernevelen over de aardappelen. Een innovatieve oplossing voor de consument om het hele jaar door toch smakelijke aardappelen op het bord te hebben.”

Mobiele gotensysteem voor bladgewassen

Het dichtst bij het futuristische idee van robotica en automatisatie, komen de mobiele goten voor bladgewassen van Hortiplan, zegt Stéphanie Deleul: “Deze zorgen ervoor dat je 365 dagen per jaar van verse slaatjes kunt genieten. Met deze techniek ga je plantjes niet in volle grond kweken, maar plaats je ze in goten die dankzij een automatisch systeem de beschikbare plaats optimaliseren. Kleine plantjes kunnen vlak naast elkaar groeien, maar naarmate ze groter worden, schuiven de goten uit elkaar om de nodige ruimte bieden. Zo kun je op dezelfde oppervlakte drie keer meer produceren dan met grondteelt. Het innovatieve is gekoppeld aan duurzaamheid, want zo’n 90% van het water en de voedingsstoffen die door de goten lopen en niet door de plant worden opgenomen, vangen we op om te hergebruiken. Bovendien kunnen we de omgeving beter controleren en dat maakt dat we voor zo’n 80 tot 100% zonder gewasbeschermingsmiddelen kunnen kweken.”

Arvesta 2

Gecombineerde tarwe- en erwtenteelt

Wat krijg je als je tarwe en erwten op hetzelfde veld plant? De vierde innovatie – die uit de koker van het Arvesta-merk Walagri komt – mag dan wel klinken als het begin van een grap maar het resultaat is dat allerminst. “Deze gewassen vormen samen een perfecte symbiose die zorgt voor een reductie in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 70% en het gebruik van plantenvoeding (zoals meststoffen) met 30%.” Bovendien, voegt Deleul toe, fungeren de tarwestelen als groeisteun voor de erwten. “De erwten worden verwerkt tot eiwitpoeder dat gebruikt kan worden in verschillende voedingstoepassingen waaronder het produceren van vleesvervangers. De tarwe verwerken we in Aveve-bloem voor het bakken van brood.” Deze innovatie is een voorbeeld van een win-win-win situatie waar de landbouwer, voedingsindustrie én maatschappij wel bij varen, besluit Stéphanie Deleul.

Smartfresh verse appelen en peren

Net zoals bij aardappelen is het ook bij fruit een hele uitdaging om vruchten over een langere periode goed te bewaren. Toch willen consumenten ook in de lente, lang na de oogst, nog steeds lekkere Belgische appels en peren kopen in de supermarkt. “Ons merk Hermoo bedacht daarom Smartfresh. Dat is een bewaartechniek waarbij we het fruit vlak na de pluk in een koelcel behandelen met een nevel van die van nature het rijpingsproces van de vruchten afremt”, aldus Deleul. “Omdat deze molecule gebaseerd is op suiker én biologisch is, zal ze altijd volledig verdwijnen voor het fruit bij jou aan tafel belandt. Doordat de rijping van de vruchten is afgeremd, houden we ook maanden na de oogst het fruit kraakvers. Momenteel passen we de techniek enkel toe op appels en peren, maar je kunt het ook op bananen, tomaten en zelfs snijbloemen gaan gebruiken.”

Over Arvesta

Arvesta – met hoofdzetel in Leuven – is actief in veevoeding, land- en tuinbouw, bloem, machines en retail met haar 250 Aveve- en 3 Eurotuin-winkels. Het bedrijf telt 2100 medewerkers en huisvest meer dan 40 merken. Als full service provider voor boer en tuinder is Arvesta marktleider in België én ook internationaal actief met vestigingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. De jaarlijkse omzet bedraagt 1,5 miljard euro. Daarvan komt 50% uit dierenvoeding, 30% uit land- en tuinbouw en 20% uit retail. www.arvesta.eu

Proximus

Artikel uit publicatie