Skip to main content
  • Nieuws
  • Innovatie centraal op 2de Voka Family Business Happening

Innovatie centraal op 2de Voka Family Business Happening

  • 07/06/2018

Op 19 april kwamen meer dan 100 ondernemers van familiebedrijven samen voor de tweede editie van de Voka Family Business Happening. Tijdens het evenement wisselden zij ideeën uit over duurzaamheid, generatiewissels en de balans tussen innovatie en traditie. Gastbedrijf was verpakkingsspecialist Segers & Balcaen uit Liedekerke, dat na een generatiewissel meer heeft ingezet op innovatie en duurzaamheid.

Tijdens de Family Business Happening kregen deelnemers een exclusieve kijk in de werking en filosofie van Segers & Balcaen. Na een rondleiding en getuigenis door CEO Paul Balcaen gaf Vincent Molly (professor Ondernemerschap en Familiebedrijven van de KU Leuven) meer uitleg over innovatie binnen familiebedrijven. Tot slot gingen acht ondernemers uit familiebedrijven met elkaar in debat: Paul Balcaen en Gracy Ramont (Segers & Balcaen), Frank en Sam Dehandschutter (Krekelhof), Guy De Wilder (GDW Security), Franky Timmermans (Electro Service Timmermans), Thierry Royer (Royer), Jan Van Achter (Falk Culinair) en Michaël Vanhie (Vanhie). Uit dat debat bleek dat innovatie veel meer is dan enkel productinnovatie.

family business

Over het muurtje kijken

Innovatie is tegenwoordig een buzzword. Maar wat is innovatie? “Innovatie is veel meer dan productinnovatie”, legt professor Molly uit. “Ondernemers denken meestal eerst en vooral aan nieuwe producten, maar dat is één deel van het verhaal. Je kan minstens tien vormen van innovatie naar voren schuiven.” Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld zijn business model vernieuwen of overstappen op e-commerce.

Volgens professor Molly is het bij innovatie ook heel belangrijk om over het muurtje te kijken en aan open innovatie te doen. Bij open innovatie werken verschillende bedrijven intensief samen om producten en diensten te ontwikkelen of te optimaliseren. Jan Van Achter (Falk Culinair) bevestigt het belang van open innovatie : “Innovatie hoeft niet altijd vanuit de vier muren van je bedrijf komen. Het is essentieel om de juiste bruggen te bouwen en dan de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plaats te krijgen.”

family business

Familiebedrijven: traditie versus vernieuwing

Voor familiebedrijven is innovatie niet altijd evident. Het bedrijf steunt meestal op een lange traditie die zijn waarde al heeft bewezen. Hoe past innovatie dan in dat plaatsje? “Het hoeft niet de jonge óf de oude generatie te zijn. Als je beide generaties kan combineren, heb je heel wat mooie troeven om uit te spelen”, benadrukt professor Molly. Frank Dehandschutter (Krekelhof) gaat daarmee akkoord: “Het voordeel van één van je kinderen in het bedrijf te krijgen is dat dat enorm veel potentieel biedt. Als je kinderen erbij komen ben je verplicht om een andere denkoefening te maken.”

Bovendien is de structuur binnen familiebedrijven dikwijls zeer geschikt om snel te innoveren. “Ik denk dat het grootste voordeel van een familiebedrijf is dat wij werken met zeer weinig hiërarchie en dat wij dus zeer snel beslissingen kunnen nemen. Bovendien kennen wij onze werknemers ook en kunnen wij hun talenten goed inschatten”, bevestigt Gracy Ramont (Algemeen directeur Segers & Balcaen Liedekerke).

family business

Investeren in duurzaamheid

Segers & Balcaen startte in de jaren vijftig en is intussen gegroeid tot één van de toonaangevende Europese spelers in flexibele verpakkingen. De laatste jaren investeerde de verpakkingsspecialist in onderzoek naar mogelijkheden om gerecycleerde grondstoffen te gebruiken in verpakkingen. Door het succes van het onderzoek investeerde het bedrijf in nieuwe computergestuurde machines. Daarnaast mocht Segers & Balcaen ook rekenen op bijna €1 miljoen transformatiesteun van Vlaanderen, onder andere om te investeren in een herscholing van het bestaande personeel.

Meer info over innovatie in familiebedrijven?
isabel.dewinter@voka.be

 

Dit artikel verscheen in Ondernemers mei 2018.

Proximus