Skip to main content
 • Nieuws
 • Innovatie bij familiebedrijven staat centraal tijdens online Family Business Happening

Innovatie bij familiebedrijven staat centraal tijdens online Family Business Happening

 • 26/03/2021

Eind maart verzamelden meer dan 160 familiebedrijven voor de achtste editie van de Family Business Happening. Het gratis event met getuigenissen van enkele familiale ondernemers ging deze keer volledig online door en stond in het teken van innovatie.

Family Business Happening

Het is niet evident om in deze tijden mensen samen te brengen, maar zelfs het meest recente corona-nieuws deed ons niet terugdeinzen. Voor het achtste jaar op rij mogen we spreken van een geslaagde editie van de Family Business Happening, en voor het eerst volledig digitaal. 

Gisteren zaten meer dan 160 familiale ondernemers uit Oost- en West-Vlaanderen klaar achter hun computerscherm om zich te laten inspireren over ‘innovatie in familiebedrijven’. Ze luisterden geboeid naar het interview met Pieterjan Desmet, CEO bij Decospan, die meteen komaf maakte met de vooroordelen dat een familiebedrijf dat steunt op generaties lange historiek niet innovatief kan zijn.

Break-out rooms en panelgesprek

Zelfs op een online event kan succesvol genetwerkt worden, met break-out rooms waarin de deelnemers elkaar leerden kennen, en met een interactieve oefening de uitdagingen rond innovatie in een familiebedrijf blootlegden. 

Moderator Vincenzo De Jonghe ging daarna in gesprek met familiale ondernemers Georges Libeert en Lily Libeert (Co-CEO's bij Libeert), Mathieu Liebaert (Innovation & Marketing manager) en Camille Liebaert (Brand Manager) bij Liebaert Textiles, en Pieter De Brabandere (Director) bij Group De Brabandere. Zij gaven een inkijk bij hoe ze omgaan met innovatie, hoe ze vernieuwing bespreekbaar maken, welke nieuwigheden ze hebben doorgevoerd en met welke financiële (hulp)middelen ze aan de slag gaan. 

5 learnings

Elisabeth Minnaert van Voka Oost-Vlaanderen en Tine Degryse van Voka West-Vlaanderen legden aansluitend de vragen uit de break-out rooms voor aan het panel, en rondden het inhoudelijke deel af met 5 learnings:

 1. Innoveren kan ook zonder groot budget: 
  • Co-creatie
  • Subsidies 
    
 2. Innoveren vraagt tijd: 
  • Innovatie is niet direct rendabel
  • Een langetermijnvisie is belangrijk
    
 3. Innovatie kan op verschillende niveau’s:
  • productniveau
  • procesniveau
  • businessmodel
    
 4. Key-medewerkers betrekken in het verhaal:
  • Innoveren is tenslotte een veranderingstraject 
    
 5. Innoveren is geen modewoord

Wie daar zin in had, kon zich tenslotte nog uitleven tijdens een muzikale quiz met de familieleden. Hoewel we uitkijken naar een fysieke editie volgende keer, illustreerde deze avond wel weer dat onze ondernemers ontzettend veel van elkaar kunnen leren.

VLAIO

(Hieronder kan je enkele foto's bekijken)

Meer voor familiebedrijven?

Ondernemers met gelijkaardige uitdagingen samenbrengen om voor elkaar een klankbord te vormen, dat is de rol die Voka wil innemen. Afhankelijk van de fase waarin je bedrijf zit, zijn er een aantal herkenbare vraagstukken. Specifiek voor familiale ondernemers gaat dat dan over het kantelmoment waarop ouders beginnen nadenken over hun toekomst – en over een mogelijke overdracht naar de volgende generatie.

 • In Familio maken we die overdracht bespreekbaar: met 6 families komen we 1 jaar lang 1 keer per maand samen om alle facetten te bespreken, van het juridische, financiële tot het emotionele aspect. 
   
 • Plato Next generation focust zich dan weer op de jonge opvolger: met een 15-tal 20’ers – 30’ers gaan we op zoek naar wat zij nodig hebben qua kennis en ervaring om het familiebedrijf succesvol over te nemen.

Wil je meer informatie over onze trajecten voor familiebedrijven? Vul even jouw gegevens in en Elisabeth contacteert jou!

Meer info via https://www.voka.be/privacy

Bekijk hier enkele foto's van de Family Business Happening

Camille Liebaert en Pieter De Brabandere
Mathieu en Camille Liebaert
Lily en Georges Libeert
Elisabeth Minnaert en Tine Degryse
Bitstream kijkt aandachtig mee.

Contactpersoon

Elisabeth Minnaert

Groeitrajecten - Internationaal Ondernemen

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
IMU - VZW - multibureau
Proximus
IMU - vzw - Bebat
IMU - vzw - Salesforce
IMU - vzw - Remant
imu - vzw - Altez
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan