Skip to main content
Map

Innovatie aan de leiding

  • 02/11/2021

Professionals in de bouwsector – van architecten tot installateurs – staan vandaag onder grote tijdsdruk. Een strakke planning en uitvoering zijn cruciale bouwstenen om een bouw- of infrastructuurproject te doen slagen. Met een innovatief en gepatenteerd beugelsysteem reikt OPDAMO hen een oplossing aan. We gingen op bezoek bij zaakvoerders Stefan Daniels en Didier Moras.

Opdamo

 

Stefan en Didier zijn al jaren hechte vrienden. Terwijl Stefan al jarenlang actief is als IT- en SAP-consultant, heeft Didier ruim 30 jaar ervaring in het plaatsen van (afvoer)leidingen voor verwarming en sanitair. Stefan: “Op een warme zomeravond in augustus 2020 kwam Didier bij een goed glas wijn met het idee om het tijdrovende en fysiek zware proces van leidingen leggen te verlichten. 
Hoe? Door de lancering en productie van een innovatieve en gebruiksvriendelijke bevestigingsbeugel in kunststof. OPDAMO was geboren!”

Gat in de markt

Stefan en Didier zijn ervan overtuigd dat ze met hun product een gat in de markt gevonden hebben. Didier: “Als ik vandaag een afvoerleiding van pakweg 4 meter plaats, dan neemt dit ongeveer 7 minuten in beslag. Ik moet beugels op maat plaatsen, de juiste hellingsgraad bepalen en met de nodige plaatsingsapparatuur rondzeulen. Bovendien is het leggen van leidingen enorm belastend voor de knieën en rug. Dankzij onze bevestigingsbeugels bespaart een vakman tot 95% tijd, heeft hij enkel een gasdrukpistool en nagels nodig, heeft hij steeds de garantie van de juiste hellingsgraad én kan hij ergonomischer werken. We krijgen nu al heel wat positieve reacties van collega-­installateurs.”

“Met ons product kan een vakman sneller, goedkoper en ergonomischer werken.”

Met de gewaardeerde steun van Voka

Een nieuw zakenidee bedenken is één ding, maar het in de praktijk omzetten is een ander paar mouwen. Ook al hebben beide zaakvoerders al heel wat professionele kilometers op de teller, toch keken ze op van de diverse aandachtspunten en uitdagingen die bij de start van OPDAMO kwamen kijken. Stefan licht toe: “Een van de zaken die we snel in orde wilden brengen, was het aanvragen van een Belgisch patent. Dit proces had heel wat voeten in de aarde, maar dankzij de steun van Voka kwamen we in contact met specialisten die ons hierin wegwijs maakten. Sinds juni is die aanvraag in orde. Zodra we hiervoor – hopelijk – groen licht krijgen, willen we ook snel werk maken van een Europees patent.”

“Daarnaast was de steun van Voka ook meer dan welkom bij onder meer de opmaak van ons bedrijfsplan, een markt- en SWOT-analyse, de opmaak van modelcontracten en het aftasten van subsidiemogelijkheden. Didier en ik zijn erg tevreden over die begeleiding, omdat deze zakelijke aspecten niet tot onze comfortzone behoren. Maar dankzij onder andere onze deelname aan Bryo-sessies, aangevuld met individuele coaching, kregen we heel wat leerrijke tips.” 

Lessen trekken uit obstakels 

Met welke obstakels werden Stefan en Didier ‘en cours de route’ geconfronteerd? Stefan pikt er enkele uit: “De voorbije maanden werd ik soms wat moedeloos van het feit dat we in cirkels bleven draaien bij onderhandelingen met zakenpartners. Met andere woorden: het typische kip-en-eiverhaal van het moeten ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring vanwege het ontbreken van een patent, dat op zijn beurt nieuwe onderhandelingen in de weg stond. Best frustrerend, maar toch verloren we nooit de moed omdat we zo sterk in ons product geloven!”

“Ook het mislopen van subsidies – omdat we vanwege ons ondernemerschap in bijberoep niet als echte starter beschouwd werden – was af en toe nefast voor de feestvreugde. En onze zoektocht in het kluwen van de broodnodige technische keuringen en normen kostte heel wat energie die we liever aan het echte ondernemen hadden besteed.”

Lovende eerste reacties

Maar tot zover de valse noten. Beide zaakvoerders zijn klaar om Europa te veroveren met hun innovatieve bevestigingsbeugels. Didier licht een tip van de sluier: “Na een uitvoerige preproductiefase – inclusief de nodige testen – zijn we klaar om de productie op te starten. We hebben er bewust voor gekozen om ons product enkel via groothandels te verkopen. Zij worden onze partners tussen installateurs en bouwbedrijven. De eerste contacten verliepen zeer vlot, met al enkele mooie offertes die we konden versturen. November wordt voor ons de maand van de waarheid, met onder meer deelname aan een grote vakbeurs in Brussel. In februari 2022 zijn we van de partij op een grote jaarbeurs in Nederland. We zijn klaar voor dit nieuwe avontuur!” 

Startende ondernemers: met Bryo geslaagd

Als beginnende ondernemer heb je vaak nood aan extra begeleiding en praktijktips om jouw zaak – met bijbehorende producten of diensten – succesvol uit de startblokken te doen schieten.

Bryo, de Voka-community voor startende ondernemers, biedt je extra gemoedsrust en comfort. Als deelnemer aan Bryo krijg je begeleiding bij alle uitdagingen die op je weg liggen bij de opstart en groei van je eigen start-up. Naast de bijeenkomsten brengen we jou in contact met ervaren ondernemers, experten en potentiële investeerders. Met individuele vragen kan je ook steeds terecht bij jouw Bryo-coach.

Maak nu kennis met onze verschillende trajecten StandUp, StartUp en ScaleUp voor een startersbegeleiding op maat!
 

Artikel uit publicatie