Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Industrie maakt scholieren warm voor STEM-jobs met Port Xpert

Industrie maakt scholieren warm voor STEM-jobs met Port Xpert

  • 13/10/2023

Het Platform Industrie van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland biedt in samenwerking met het Havencentrum van Antwerpen leerlingen uit de derde graad van het middelbaar onderwijs ook dit schooljaar weer Port Xpert Industrie aan. Met de medewerking van verschillende topbedrijven uit de industriële cluster in de Antwerpse haven dompelt dit programma de scholieren onder in een industriebad. Zo ontdekken ze de meerwaarde van een keuze voor een STEM-job. Bij Evonik Antwerpen is vandaag de kick-off van het nieuwe projectjaar gegeven.

Twaalf topbedrijven uit de industriële cluster in de Antwerpse haven werken dit jaar mee aan het programma van Port Xpert Industrie. Het gaat om Evonik Antwerpen, Covestro, INEOS Belgium, Lanxess Belgium, BASF, Bilfinger ROB/EMV, Borealis, Bayer, Envalior, Actemium, Belgian Scrap Terminal en Van Moer.

‘Onze bedrijven zetten graag hun deuren open voor jongeren uit het middelbaar. Want die komen niet altijd in contact met de industrie, waardoor ze de jobmogelijkheden dus te weinig kennen. Via Port Xpert kunnen ze grondig kennismaken met wat de uiteenlopende jobs in de industriële sector inhouden’, wijst gedelegeerd bestuurder Luc Luwel van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland op het attractieve aanbod van Port Xpert Industrie.

Na een voorbereiding in de klas laat dit programma de deelnemende jongeren eerst kennismaken met de haven, aan de hand van een klasuitstap naar Fort Liefkenshoek in Kallo. Vanaf het voorjaar 2026 krijgt deze uitstap het nieuwe Havenwereld als bestemming, wanneer dat belevingscentrum de deuren zal openen. Vervolgens brengen ze een interactief bedrijfsbezoek aan een van de partnerbedrijven. Tijdens een speeddate met uiteenlopende medewerkers van die bedrijven – van ingenieurs over laboranten tot procesoperatoren - krijgen de scholieren een unieke kans om een concreet inzicht in hun jobs te krijgen .

‘Dankzij PortXPert Industrie ontdekken ze dat ze door de keuze voor een STEM-job een positieve bijdrage kunnen leveren aan de grote uitdagingen waar we op het vlak van milieu en klimaat voor staan’, aldus Luc Luwel nog.

Evonik Antwerpen kan als deelnemer van het eerste uur bevestigen dat het dichter bij elkaar brengen van STEM-scholen en bedrijven een bijzonder waardevol initiatief is. ‘Er is al verschillende jaren een nijpend tekort aan technische profielen. Via het Port Xpert-programma brengen we jongeren rechtstreeks in contact met ‘echte' werknemers hier on site met een job in de chemische industrie. Zo kunnen we hen hopelijk aanmoedigen om ook na de middelbare school voor een studierichting in wetenschappen en techniek te kiezen’, zegt afgevaardigd bestuurder Ivan Pelgrims van Evonik Antwerpen. 

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

AW_Welt_6stappenplan