Skip to main content
  • Nieuws
  • Impact staking op bedrijfsleven blijft beperkt

Impact staking op bedrijfsleven blijft beperkt

  • 27/02/2018

De socialistische overheidsvakbond ACOD hield 27 februari een stakingsdag. Vooral het openbaar vervoer ondervindt hier tot nu toe hinder van. Bij de bedrijven is de hinder zeer beperkt. “Onze ondernemingen hebben vandaag de nodige voorzorgen genomen. In veel bedrijven werden afspraken gemaakt omtrent thuiswerk of flexibele arbeid,” aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Voor de zoveelste keer wordt de pendelaar getroffen door de acties van het ACOD”. Voka roept de vakbond op tot meer verantwoordelijkheidszin: “Akkoorden worden aan de onderhandelingstafel gesloten, niet op straat.”

Het ACOD heeft 27 februari uit ongenoegen gestaakt over de lijst van zware beroepen. De federale regering denkt aan vier basiscriteria voor een zwaar beroep: fysiek zware arbeid, onregelmatige uren en beroepen met een veiligheidsrisico én stress. Dankzij de lijst van zware beroepen moet er een betere regeling komen om zo langer te kunnen werken. Volgens Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen, is de hervorming noodzakelijk. “Om ons pensioensysteem betaalbaar te houden, dan zal iedereen langer moeten werken. De lijst met zware beroepen is hierin een noodzakelijke stap.” aldus Hans Maertens. “Toch moet de uitzondering, uitzondering blijven. De lijst moet correct opgesteld zijn, en de vier basiscriteria voor een zwaar beroep moeten op een objectieve en meetbare manier worden vastgelegd. We kijken dan ook uit naar de voorstellen van de federale regering.”

Dat ACOD dinsdag heeft gestaakt noemt Voka onbegrijpelijk. “Het staat iedereen vrij om ongenoegen te tonen, maar opnieuw is de gewone pendelaar het slachtoffer van de acties van het ACOD. De acties zijn disproportioneel en ongeloofwaardig. De vakbond zet zich de facto buiten spel door dit soort gedrag.”

Toch blijft de economische schade al bij al beperkt. “Bedrijven worden het spijtig genoeg stilaan gewoon om stakingsgolven binnen het openbaar op te vangen. Thuiswerk of flexibele arbeid zijn al goed ingeburgerd. Voor diegenen die toch via het openbaar vervoer op het werk moesten raken, was het inderdaad puzzelen. Laat ons hopen dat het ACOD zich in de toekomst met meer verantwoordelijkheidszin opstelt en minder snel naar dit soort van pestacties grijpt.” aldus nog Hans Maertens.

Tom Demeyer– Woordvoerder - 0472 84 15 99 - tom.demeyer@voka.be

Contactpersoon

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant