Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Ik wil zo snel mogelijk de groenste brouwer worden”

“Ik wil zo snel mogelijk de groenste brouwer worden”

  • 12/09/2019

Brouwerij Huyghe in Melle loop je niet zomaar voorbij: een felblauwe art-decogevel met roze ‘Delirium Tremens’-olifantjes. CEO Alain De Laet wil daar nog een kleur aan toevoegen. “Onze ambitie is om zo snel mogelijk de groenste brouwer van het land te zijn.”

Wie kent niet het bier met het roze olifantje? Met ook nog La Guillotine, Averbode en nichebieren vloeit er heel wat lekkers uit de familiebrouwerij. Elk jaar lanceert Huyghe er ook twee nieuwe. “We gaan dit jaar zo’n 240.000 hectoliter produceren. Dat is zo’n 40 à 42 miljoen euro omzet”, zegt De Laet. 

Groei en groen

Maar niet alleen de productie- en omzetcijfers zijn indrukwekkend. De voorbije tien jaar kromp het stroomverbruik per hectoliter bier van 27,5 kWh naar 12,1 kWh. Het waterverbruik slonk van 8,47 liter naar 3,45 liter per liter bier. Per hectoliter wordt zo’n 250 megajoule minder stoom verbruikt en 30 kg minder CO2 uitgestoten. 
 

Achter die cijfers schuilt een stevige ambitie. “Ik wil zo vlug mogelijk de groenste brouwer zijn”, klinkt het bij Alain De Laet. Voor de brouwer gaan groen en groei dan ook hand in hand. “Het is dankzij ons duurzaam ondernemen dat we extra ruimte krijgen in het ruimtelijk uitvoeringsplan en hier verder kunnen groeien.” De Laet werd in 2016 verkozen tot Voka-ambassadeur Oost-Vlaanderen, met het thema duurzaam ondernemen. Hij ondertekende ook het Voka-Charter voor duurzaam ondernemen.

Delirium

Slimme meters

Recent investeerde De Laet 200.000 euro in slimme water- en elektriciteitsmeters en meetsoftware om het nòg beter te doen. “We meten op 175 punten water-, stoom-, elektriciteit- en chemicaliënverbruik. Mijn lievelingsvraag voor onze ingenieurs is: ‘Kun je ergens verbruik besparen?’” 

Alain De Laet zoekt het ook dichterbij. “We willen lokaal geteelde zomergerst. In België wordt die zo goed als niet geteeld. We voeren nu 4.000 ton in vanuit Frankrijk en Denemarken. Als we dat transport kunnen uitschakelen …” Er loopt alvast een proefproject met het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek). “We spreken dan over 60 ton. Daar brouw je 1,2 miljoen Deliriumglazen mee. Een 3.000 hectoliter. Een peulschil, maar het is een begin.” 

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel