Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Ik mis ambitie en schwung in Brussel"

"Ik mis ambitie en schwung in Brussel"

  • 29/11/2019

Hij beweegt zich door de stad op de step, werkt vanuit een hippe coworkingspace en is, op 32-jarige leeftijd, toe aan zijn derde onderneming. Maak kennis met Thomas Cherlet, de nieuwe voorzitter van Young Voka Metropolitan.

Bettina Hubo - Foto: Saskia Vanderstichele

Voor het Kaaitheater wapperen deze avond de vlaggen van Voka Metropolitan, het netwerk voor Vlaamse ondernemers in Brussel. De leden van Voka en van jongerenafdeling Young Voka zijn uitgenodigd voor een cultural night, in de vorm van een interactieve theatervoorstelling met, na afloop, een netwerkreceptie. “Een goed netwerk is zo belangrijk voor een jonge ondernemer,” zegt Thomas Cherlet, die drie jaar geleden met zijn IT-bedrijfje CT Consulting van Brugge naar Brussel verhuisde en hier zopas voorzitter werd van Young Voka.

Brugge is ideaal voor families, maar ik miste daar de energie van de grootstad. Toen ik er nog woonde, deed ik projecten in Parijs en Londen, steden met een hele andere dynamiek. Vrienden raadden me aan naar Brussel te komen. Het bleek een schot in de roos. Ik woon hier heel graag.

Zit het ondernemen u in het bloed?
CHERLET: Ja, mijn ouders zijn ook zelfstandigen. Op mijn veertiende bouwde ik mijn eerste website voor een bedrijf. CT Consulting is mijn derde zaak.

Met welke moeilijkheden word je geconfronteerd als je een zaak hebt in Brussel?
CHERLET: In mijn sector, de IT, is het vooral heel moeilijk om kwalitatieve medewerkers te vinden. Het is extra moeilijk om Vlamingen naar Brussel te halen.

Hoe komt dat?
CHERLET: Brussel is niet aantrekkelijk voor de sector. Jonge IT-bedrijven vestigen zich de jongste jaren in Gent of in Antwerpen. Daar gebeurt het. Als ik had geweten wat ik nu weet, had ik ook eerder voor Gent gekozen. In Brussel beweegt er te weinig. Neem de uitrol van 5G. Na het debacle rond 4G enkele jaren geleden, loopt Brussel nu ook weer achter de feiten aan. In het nieuwe regeerakkoord staat welgeteld één zin over de uitrol van 5G en die zin geeft weinig hoop dat er snel werk van zal worden gemaakt. Terwijl 5G zoveel kan betekenen voor de industrie, de smart city. Je moet als gewest het signaal geven: wij omarmen nieuwe technologie. Daarmee trek je jonge bedrijven en IT-mensen aan.

Is er nog meer wat jonge Vlaamse potentialsafschrikt?
CHERLET: Brussel heeft ook op andere vlakken een imagoprobleem. Lastig als je mensen van buiten de stad wil aantrekken. Brussel is mooi, maar er is zoveel onbenut potentieel. Sommige straten liggen er erbarmelijk bij. Overal zie je professionele bedelaars, waarom worden die niet van de straat gehaald? Aan de tunnels zijn ze nu wel aan het werken, maar de mobiliteit blijft een probleem. Kortom, ik mis in Brussel ambitie, schwung. De beuk erin, dat heeft deze stad nodig.

Young potentials willen geen bedrijfswagen meer, zei uw voorgangster. Afschaffen dan maar?
CHERLET: Dan moet het openbaar vervoer toch eerst beter georganiseerd zijn. Je kan tegenwoordig weliswaar voor een stukje zonder auto. Mede dankzij de steps en elektrische fietsen, die hier gelukkig nog niet aan banden gelegd zijn. Ik maak er zelf ook volop gebruik van. Maar als je van buiten Brussel komt en je moet op moeilijk bereikbare plekken raken, dan is het geen pretje. Je hebt als ondernemer ook niet alle tijd. Brussel wil de autodruk verminderen, akkoord. Maar wat is het masterplan daarachter? Wat wil het gewest daarmee bereiken? Alle bedrijven uit de stad? Het lijkt allemaal een beetje ondoordacht. Er wordt in elk geval niet goed over gecommuniceerd

Ziet u het ondernemerschap veranderen? 
CHERLET: Er is meer flexibiliteit, ik zie ook meer zelfstandigen. In alle sectoren, ook bij de secretaresses, heb je nu freelancers. Bedrijven werken ook veel meer met freelancers. Er is dus ook meer thuiswerk. Tegelijkertijd zie je dat er nood blijft aan een plek waar al die freelancers elkaar ontmoeten. Vandaar het succes van de coworkingspace. Die zijn voor jonge ondernemingen een zegen. Je kan er een kleine plek huren, die je makkelijk kan upgraden naarmate dat je bedrijf groeit. Ik heb er zelf mijn kantoortje.

Waar wil u als voorzitter van Young Voka Metropolitan voor ijveren?
CHERLET: Young Voka doet geen lobbywerk. Dat laten we over aan Voka. Wij zijn een netwerkorganisatie voor ondernemers tot veertig jaar. We hebben tweehonderd actieve leden, niet alleen entrepreneurs, maar ook intrapreneurs, ambitieuze medewerkers van grote bedrijven. Het varieert van bedrijfsleiders en advocaten tot consultants van KPMG.
We organiseren een tiental events per jaar, zoals vanavond de cultural night en het kerstdiner, waarbij we voor elke gang iemand laten spreken over een sociaal thema. We lopen mee met de 20 km van Brussel, doen bedrijfsbezoeken en we houden sprekersavonden met jonge ondernemers die een goed verhaal hebben. Aan elke bijeenkomst koppelen we een netwerkmoment.

Levert dat netwerken iets op?
CHERLET: In mijn ervaring zeker wel. Je kan achteraf altijd iemand bellen voor raad. Mensen hebben ook nood aan een babbel met gelijkgezinden.
Jullie leden zouden ook kunnen aansluiten bij Beci, de Brusselse meertalige ondernemersorganisatie.

Is het belangrijk om als Vlamingen onder mekaar te zijn?
CHERLET: De sfeer is niet uitgesproken Vlaams bij Young Voka. Maar je merkt dat vele ondernemers het fi jn vinden om na een drukke werkdag te netwerken in hun moedertaal. Dat gaat altijd makkelijker. 

Bron: Bruzz

AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Proximus
AW_Digitalisering
Advertentie VanRoey- nov