Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Iedereen betrekken bij de energietransitie is onze grootste uitdaging”

“Iedereen betrekken bij de energietransitie is onze grootste uitdaging”

  • 20/10/2021

Denk je aan nutsvoorzieningen, dan denk je aan Fluvius. Actief in alle Vlaamse gemeenten, voor de bouw en het beheer van de distributienetten die elektriciteit, aardgas en warmte tot bij ons brengen. “Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen is inherent aan wie we zijn”, stelt Isabel Van Cutsem, hoofd communicatie.
 

Meer dan ooit werkt Fluvius aan de Vlaamse energienetten van de toekomst. En daarvoor vertrekt het vooral vanuit de wereld rond zich. “Het gaat niet alleen om het sociale, financiële of ecologische aspect. We streven naar meer dan een balans. Wij beschrijven een ganse keten, maar geloven in samenwerking om ons doel te bereiken. Het is net zo dat we onze maatschappelijke rol goed kunnen vervullen”, weet Filip Van Rompaey, directeur strategie. 

“Iedereen wil evolueren naar warmtenetten, maar dat betekent dat je een huis fundamenteel moet ombouwen. Dat is niet haalbaar voor velen. Dus werken we stapsgewijs. Je moet rekening houden met de realiteit.”

"Op korte termijn is de ‘verLEDding’ belangrijk. We vervangen ongeveer 1,2 miljoen lichtpalen tegen 2030"

Gedaan met filosoferen

Ook Fluvius kreeg het Voka Charter Duurzaam Ondernemen en is uitgeroepen tot SDG Voice 2021, een unieke kans om de mogelijkheden van de energietransitie nog meer in de verf te zetten. “We hebben een heel traject achter de rug, onder andere met Voka”, benadrukt Koen Schelkens, investor relations. 

“Het Charter brengt verschillende marktspelers gestructureerd samen en dat leidt tot onderlinge kruisbestuiving. Ondernemen doe je met een open geest, en nooit alleen. We weten wat we moeten doen: tot een klimaatneutraal Europa komen in 2050. En wij hebben een belangrijke rol te vervullen.”

Van Rompaey knikt: “Die rol is niet verder filosoferen over die doelstellingen. Wij moeten zorgen dat ‘2050 CO2-neutraal’ haalbaar wordt voor iedereen. Punt. ”

Intelligente, hybride netten

Dit doel vergt stevige investeringen. “We werken op twee vlakken: met een korte termijnhorizon van vijf jaar en toekomst of de lange termijn. Op korte termijn is de ‘verLEDding’ belangrijk. We vervangen ongeveer 1,2 miljoen lichtpalen tegen 2030. Op lange termijn willen we dat de klant actief kán deelnemen aan de energietransitie. Daarvoor is de uitrol van de digitale meters een enorme opdracht. Elke werkdag installeren we om de 4-5 seconden zo’n meter”, aldus Van Rompaey.

“Een derde uitdaging: de energienetten intelligenter én hybride maken. Diverse netten combineren. Vroeger startte alles vanuit een centrale en als een cascade werd stroom verdeeld. Dat is vandaag niet meer het geval. De mens kan zelf niet snel genoeg schakelen, wij moeten dat op het net doen.”

Steentje bijdragen

Fluvius is er klaar voor, al wacht er veel werk in het veld. Maar ook de mentaliteit moet nog sterk veranderen. "Uit een recente bevraging bleek dat bijna de helft van de Vlamingen eigenlijk niet mee is met het concept energietransitie, wat het concreet inhoudt. We moeten duidelijk uitleggen voor welke uitdaging we staan. Hoe de verschillende elementen (zoals een digitale meter) in het geheel passen. Welke mogelijkheden we kunnen creëren en hoe je als klant je steentje kan bijdragen", besluit Van Cutsem. 

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel