Skip to main content
  • Nieuws
  • Iedereen atleet: wat kunnen ondernemers leren uit de sportwereld?

Iedereen atleet: wat kunnen ondernemers leren uit de sportwereld?

  • 23/03/2018

'Iedereen is atleet', zo luidt de boodschap van sportcoach Paul Van Den Bosch. "Iedereen wil scoren, iedereen komt competitie tegen. Iedereen wilt beter doen." Sven Nys, zijn vroegere 'klant' en sinds anderhalf jaar collega, valt hem bij. "Als coach moet je goed beseffen dat iedereen anders is, en dat elke situatie verschilt. Dat is zo in de sport, en dat is nog meer zo in het bedrijfsleven. Je moet de mens achter de sporter, achter de collega kennen, en dan zien hoe ver je kan gaan."

Sven Nys en Paul Van Den Bosch
Sven Nys en Paul Van Den Bosch

Sven Nys voorstellen is eigenlijk overbodig, tenzij voor een publiek dat de voorbije vijftien jaar nooit op een winterse zondagnamiddag op het televisiescherm heeft gezapt. Als veldrijder won hij dertien keer de trofee Superprestige, zeven keer de Wereldbeker, hij werd negen keer Belgisch en twee keer wereldkampioen, en hij won in totaal bijna driehonderd wedstrijden. Begin 2016 stopte hij met wedstrijdrijden. Vandaag is hij coach van Telenet-Fidea, het team van onder meer Lars van der Haar. Voka strikte Sven Nys voor een interview samen met zijn voormalige coach, Paul Van Den Bosch. 

Kunnen ondernemers iets leren uit de sportwereld?

Sven Nys en Paul Van den Bosch zijn het eens: er zijn zeker heel wat principes uit de sportwereld die ook in de bedrijfswereld gelden.

Paul: "Maar in de sport gaat het toch wat makkelijker. Het gaat over een meter meer of een tiende van een seconde minder. Resultaten zijn onmiddellijk meetbaar. En de relatie tussen atleet en coach is bijzonder. Sporters kiezen vaak zelf hun coach. In het bedrijfsleven ligt dat helemaal anders. Vaak moet de CEO of de manager een team aansturen dat hij helemaal niet zelf heeft gekozen. Dat maakt een groot verschil."

Wat is het belangrijkste aan coaching?

Sven: "Je moet echt weten met wie je werkt, je moet een goed idee hebben van wat je met iemand kan bereiken. Wat is zijn achtergrond? Hoe belastbaar is hij of zij? En hoeveel tijd kan en wil je aan die coaching besteden?"

Paul: "Een coach heeft maar één doel, en dat is mensen beter en groter maken. Een coach speelt een grote rol bij de prestaties van een atleet. Als sporter moet je daarom een cruciale keuze maken: je moet je engageren met een coach van wie je gelooft dat die het maximum uit je zal halen. De beste van de klas. Maar dat geldt niet alleen in de sport, de principes zijn voor een groot stuk universeel. Neem bijvoorbeeld de school. Wat is het verschil tussen een goede en een slechte leerkracht? Een slechte leraar zegt: we zullen wel zien of je het haalt. De goede zegt: we zullen zien dat je het haalt. Het is het verschil tussen 'of' en 'dat'. Een goede coach zorgt dat je het haalt."

Sven: "Je moet vertrouwen kunnen hebben in wat de coach doet, en de coach moet vertrouwen hebben in jou. Dan ga je heel ontspannen de volgende uitdagingen aan."

Vertrouwen is de sleutel voor coaching?

Paul: "Het is in ieder geval gigantisch belangrijk. Maar in de sport is dat makkelijk: als de kleedkamer niet meer volgt, wordt de samenwerking verbroken. In het bedrijfsleven is dat natuurlijk niet zo. Daar blijft de situatie stabiel. Maar dat heeft wel nefaste gevolgen. Dat is onderzocht en gedocumenteerd: 80% van de managers denkt dat ze goede leiders zijn, terwijl slecht 32% van hun medewerkers dat ook vindt, en liefst 45% van de medewerkers loopt niet hoog op met het niveau van de top. De baas heeft echt wel vaak een vertrouwensprobleem. En opnieuw dat komt vaak door een gebrek aan communicatie, meer bepaald het gebrek aan feedback. Dit laatste is enorm belangrijk. Feedback is het eerste wat een atleet vraagt. Een hoogspringer die de lat raakt, kijkt niet naar het publiek, maar naar haar of zijn coach. Feedback is 'the breakfast of the champion'."

En hoe ver moet je geraken?

Paul: "De coach moet kunnen zeggen: ik denk dat je daar en daar voor kunt gaan, en dat je dit en dat nog kunt verbeteren. Het komt erop aan om de lat op de juiste hoogte te leggen. Niet iedereen wordt wereldkampioen."

Sven: "Als je te hoog mikt, als je altijd maar meer wilt, dan ga je ontgoocheld naar huis. Als je in het bedrijfsleven resultaten moet halen die echt niet realistisch zijn, dan ga je gefrustreerd naar huis. Uitdaging mag, uitdaging moét. Maar het moet positieve inspiratie blijven."

Paul: "In het bedrijfsleven is het bon ton om van mensen een inspanning van 110% te vragen. Dat is natuurlijk waanzin, dat kan niet. Er mag en moet druk zijn. Maar je moet goede mensen niet over de top duwen."

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant