Skip to main content
Map

I had a dream…

  • 11/09/2018

Ik hoop van harte, beste ondernemers, dat u genoten heeft van een ontspannende, deugddoende en vooral inspirerende zomervakantie. Ik hoop dat de batterijen terug opgeladen zijn en dat u en uw medewerkers klaar zijn om van wat rest van 2018 een succes te maken. Want zoals het ernaar uitziet, wordt ook dit jaar weer een boerenjaar. 

Ook ik zocht deze zomer wat verstrooiing, ergens op een Toscaanse heuvel. En waren het de sierlijke cipressen in het prachtige landschap of gewoon de lekkere wijn die het hem deden, een mens dommelt dan al eens in en slaat aan het dromen… Ik neem u even mee.

We zijn 2024. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen maakt zich op voor opnieuw een verkiezingsjaar, lokaal, Vlaams en federaal. We evalueren de voorbije legislatuur: Van heinde en verre komt men naar West-Vlaanderen om te zien hoe wij erin geslaagd zijn in een recordtijd uit te groeien tot een modelregio waarin over partijgrenzen heen en in één enkele legislatuur onze steden en gemeenten de krachten hebben gebundeld in sterke, bestuurskrachtige en financieel gezonde regio’s. Slimme en geconnecteerde West-Vlaamse gemeenten en steden kunnen nu dankzij voldoende schaalgrootte burgers en ondernemers eindelijk die dienstverlening garanderen die ze verdienen. Ze doen dat niet allemaal zelf, maar inspireren en regisseren een performant netwerk van (private) dienstverleners. West-Vlaanderen weet zich te positioneren als aantrekkelijke en vlot bereikbare regio en fungeert als het centrum van de Eurometropool waarin het goed ondernemen, wonen, werken en leven is. Ondernemerschap tiert weliger en gedegener dan ooit tevoren door een herwonnen mix van West-Vlaamse multinationals, sterke en wendbare familiebedrijven en innovatieve groeibedrijven. Talent uit eigen land en ver daarbuiten heeft dan ook opnieuw de weg gevonden naar wat ooit een perifere Vlaamse regio werd genoemd.

Bert MonsOok Vlaams en federaal blikken we terug op een legislatuur van budgettaire orthodoxie. De overheidsuitgaven werden drastisch verlaagd en begrotingstekorten weggewerkt. We zijn geëvolueerd naar een performante overheid en investeren op een slimme manier in infrastructuur, veiligheid en defensie. Ondanks de hogere rente - want in deze droom is de tijd van lage rente voorbij - zijn we nu eindelijk gewapend om de vergrijzingskosten het hoofd te bieden. En guess what: zelfs onze sociale zekerheid beheren we volgens een nieuw, financieel gezond model dat als de benchmark geldt voor andere landen in de wereld. Kortom: anno 2024 hebben we definitief gebroken met het consumeren op de poef en met het doorschuiven van de rekening naar volgende generaties. Het ooit zwaarst belaste land ter wereld, waar de overheid lang groter was dan de privé-sector, is niet meer…

En net op dat moment kwamen 3 blonde bengels hun nonkel wakker maken om het zwembad in te duiken.

Dromen doen we allemaal. Die dromen najagen, realiseren en beleven, dat is het leitmotiv van ons, West-Vlaamse ondernemingen, en van uw team hier bij Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. De zomer van 2018 zit erop. We vliegen er weer in!

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag