Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Huntsman en Materialise zetten werknemers op de fiets

Huntsman en Materialise zetten werknemers op de fiets

  • 19/01/2021

Fietsen zit in de lift. Dat was al een tijdje zo en kreeg een enorme boost tijdens de eerste coronalockdown. We fietsen graag en veel, maar van zodra we naar ons werk moeten, grijpen we terug naar de auto. Nochtans bieden vele werkgevers hun personeel de mogelijkheid om een (elektrische) fiets te leasen. Om bij mensen de laatste twijfel weg te nemen, zet de provincie Vlaams-Brabant met De Fietstest drie weken lang alle soorten fietsen ter beschikking van een testpubliek. Zo kunnen zij proeven van het fietspendelen en worden zij de eerste ambassadeurs voor fietsen naar het werk. Huntsman uit Everberg en Materialise uit Haasrode probeerden het uit.

Tekst: Mathieu Wouters

Materialise, duurzaamheid in het dna

Materialise, expert in 3D manufacturing, lanceerde in 2017 al haar fietsleaseprogramma. “Dankzij De Fietstest konden we toen in één klap 30 fietsen ter beschikking stellen van kandidaten om het fietspendelen uit te testen. Iets wat we anders nooit hadden kunnen doen”, zegt Linda Aarts, Compensation & Benefit Manager. “Van die 30 mensen die een fiets ter beschikking kregen, zijn er 8 effectief een fietslease aangegaan, dus het project is echt wel nuttig.” Intussen is fietsleasing goed ingeburgerd en blijft Materialise verder inzetten op duurzame verplaatsingen. Dat blijkt uit de infrastructuur die het bedrijf aanbiedt: die is met fietsstallingen met laadpunten, douches en kleedruimtes, lockers en droogruimtes beslist uitgebreid te noemen.

Maar ook op andere vlakken doet Materialise inspanningen. “Duurzaamheid zit in het dna van onze CEO en oprichter, Fried Vancraen. Hij spoort het fietsgebruik dan ook hevig aan”, legt Aarts uit. “Zo heeft hij zelf geen bedrijfswagen, maar komt hij met een Twike naar het werk. Dat is een wagentje dat aangedreven wordt door zelf te trappen met elektrische ondersteuning.” Toch kun je niet echt om bedrijfswagens heen maar ook hier kiest Materialise voor een duurzaam wagenbeleid waarbij lagere CO2-uitstoot wordt gestimuleerd. “Intussen zijn er ook heel wat elektrische en hybride wagens in onze bedrijfsvloot. Op de site staan 8 laadpalen die ook voor andere werknemers toegankelijk zijn.” 

Wat de toekomst betreft, is het nog even afwachten wat corona nog in petto heeft. “Maar de weg naar meer thuiswerk was al ingezet en zal nog uitgebreid worden. Het doel is om onze CO2-uitstoot te verlagen door ons pendelgedrag ‘properder’ te maken en ons luchtverkeer te verminderen. Voor dat laatste is het doel om in 2021 50% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2019. Onze nieuwe travel policy is een stap in de goede richting en we gaan onze CO2-uitstoot monitoren via een online tool”, kijkt Aarts vooruit. “Niet voor niets is Creating a better and healthier world al 30 jaar onze missie!”

Fietstest Materialise

Huntsman: testers worden ambassadeurs

Vorig jaar lanceerde de Amerikaanse chemieproducent Huntsman – waarvan de Belgische vestiging gelegen is in Everberg – haar fietsleasing policy waarbij werknemers konden opteren om in ruil voor een stukje loon, een fiets naar keuze te leasen om naar het werk te komen. Dat klinkt bijzonder mooi op papier, maar veel werknemers vroegen zich af hoe haalbaar naar het werk fietsen voor hun was en hoe een elektrische fiets of speed pedelec aanvoelt. Daarom stapte de chemieproducent in de Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant. 

“Die Fietstest bood een unieke gelegenheid om werknemers te laten proeven van het rijden met een elektrische fiets, zonder dat we onmiddellijk een leasingovereenkomst moesten afsluiten of zelf fietsen moesten aankopen”, zegt Vera Debontridder, die verantwoordelijk is voor Environment, Health en Safety en milieu bij Huntsman. “Kennismaken met de voordelen van een elektrische fiets, testen of de pendelafstand haalbaar is en ervaren hoe je je ochtend- en avondroutine moet aanpassen kon nu allemaal vrijblijvend.”

Het aantal kandidaten was dan ook groot, groter dan het aantal beschikbare testfietsen. “Voor ons de bevestiging dat de keuze voor een fietsleasingprogramma de juiste was”, zegt Debontridder. De profielen die zich aanboden voor een fietstest waren erg divers. “Een derde beschikte al over een bedrijfswagen, 60% van de kandidaten kwam zelden of nooit met de fiets naar het werk en ongeveer 1 op 5 had meer dan 20 kilometer per dag af te leggen. Een kandidaat woont zelfs op 50 kilometer van het werk en wilde een speed pedelec testen. Wat bleek wel: maar 10% van de kandidaten waren technische profielen of werkzaam in het labo. Vooral de administratieve functies tekenden dus in voor de test.”

Verlaagt de fietstest dan de drempel? “Toch wel. Zeker voor werknemers die wat verder wonen, was het een unieke gelegenheid om te testen of hun commute haalbaar is met de fiets. Verschillenden onder hen hebben aangegeven dat ze dankzij de test overtuigd waren een elektrische fiets te leasen. De testers die overstapten naar een bedrijfsfiets, zijn nu onze ambassadeurs”, besluit Debontridder.

De fietstest van de provincie Vlaams-Brabant

Met de Fietstest van de provincie Vlaams-Brabant, kunnen ondernemers uit onze provincie hun personeelsleden de kans bieden om drie weken lang een elektrische fiets, elektrische bakfiets of speed pedelec te testen voor woon-werkverplaatsingen. Naast de testfietsen levert de provincie ook promotiemateriaal, experten ter plaatse tijdens een startmoment, advies over fietsvriendelijke maatregelen en een gratis Mobiscan. In die mobiliteitsscan licht het Provinciaal Mobiliteitspunt de bereikbaarheid door en stelt het een mobiliteitsprofiel van de bedrijven of de bedrijvenzones op. Het resultaat: kaartmateriaal én duidelijke cijfers zodanig dat je weet hoe je personeel naar het werk komt en hoe goed je bedrijf bereikbaar is met openbaar vervoer en fiets.

Neem deel aan de fietstest

Contactpersoon

Wim Pannecoucke

Adviseur Belangenbehartiging West-Brabant

Proximus

Artikel uit publicatie