Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • HR in tijden van corona: drie bouwstenen voor werkgevers

HR in tijden van corona: drie bouwstenen voor werkgevers

  • 27/04/2020

Veranderingen en het vermogen om hiermee om te gaan, daar draait het om in deze coronatijden. Hoe pak je het als werkgever goed aan? In een webinar voor Voka reikte professor Ans De Vos (Antwerp Management School) drie bouwstenen aan.

‘Anderhalve meter’-werken. Telewerk. Door de coronacrisis moeten ondernemingen veel veranderingen ondergaan en over een groot aanpassingsvermogen beschikken. Dit laat zich ook voelen op het vlak van HR. In een webinar van Voka afgelopen vrijdag boog professor Ans De Vos (Antwerp Management School) zich over de impact van deze crisis op human capital in organisaties.

Zo mogen werkgevers het welzijn van hun medewerkers niet uit het oog verliezen en moeten ze inzetten op de connectie met hun werknemers die thuis werken én met zij die (tijdelijk) werkloos zijn. Anderzijds moeten bedrijven voldoende stabiliteit en zekerheid creëren door zich aan te passen aan de huidige en toekomstige situatie. 

Hoe pak je het als werkgever goed aan? Professor De Vos gaf deze drie bouwstenen mee: 

1. Engaged performance

Hierbij gaat het om de driehoek: happy-healthy-productive. Er moet een balans zijn tussen het geluk, de gezondheid en de productiviteit van werknemers:

  • De happy-component stimuleert ons om te laten zien dat we de flexibiliteit van de werknemers waarderen. 
  • Binnen de healthy-component kijken we naar de werkbaarheid. Is er een mogelijkheid om aan te geven dat het soms te veel wordt? Hoe zit het met de mentale werkdruk of met de fysieke wendbaarheid bij extra shifts? 
  • De productive-component bekijkt de voorwaarden om productief te zijn. Het gaat niet alleen om software en hardware maar vooral over de vaardigheden. Beschikken de werknemers over de juiste skills?

2. Inzetten op loopbaanmobiliteit

In een onzekere situatie hebben we behoefte aan zekerheid. Maar aan een job of functie vasthouden kan een vals gevoel van zekerheid creëren. Daarom moet een bedrijf inzetten op initiatieven die ook de wendbaarheid en de competitiviteit op lange termijn versterken, denk maar aan interne mobiliteit, maar ook mobiliteit buiten de organisatie. 

3. Medewerkers future proof maken

Medewerkers future proof maken, dat doe je dan weer door in te zetten op de juiste vaardigheden die ze nodig zullen hebben in de toekomst, zoals bijvoorbeeld aanpassingsvermogen, flexibiliteit, veerkracht en wendbaarheid. 

 

Stel je vraag

Heb je een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot je bedrijf of werknemers? Je kunt terecht bij:

Antwerpen-Waasland
jill.suetens@voka.be

Brusselse metropool
jan.vandoren@voka.be

Limburg
kenneth.stulens@voka.be

Mechelen-Kempen
fientje.moerman@voka.be

Oost-Vlaanderen
viavoka@voka.be

Vlaams-Brabant
isabel.dewinter@voka.be

West-Vlaanderen
daphne.renier@voka.be

Nationaal
infocorona@voka.be

imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - obd