Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • HR-coach Sabine Fannes: paarden als ideale begeleiding

HR-coach Sabine Fannes: paarden als ideale begeleiding

  • 15/06/2021

Als HR-verantwoordelijke bij grotere bedrijven vond Sabine Fannes het zeven jaar geleden tijd om haar eigen voelsprieten uit te steken en haar bagage met meerdere mensen te kunnen delen. Als trusted partner voor zowel HR-beleid als individuele- of teambegeleiding gaat BeyondYou een partnership aan met de organisatie of jezelf. Je mag een op maat aanpak verwachten met een duurzaam effect. Heel erg in het bijzonder stemt ze af op coaching met paarden. “Deze prachtdieren doen je niet wegvluchten, maar brengen je tot inzichten”, zegt Sabine.

Tekst: Kelly Cuypers

“Na 25 jaar in de bedrijfswereld, in zowel grote internationale organisaties als de grotere en kleinere KMO, op de carrièreteller ervoer ik voldoende zelfvertrouwen in het begeleiden van eigen collega’s, bv. wanneer deze promotie maakten. Het is een absoluut verkeerd idee om te denken dat medewerkers en ondernemers zelfzeker aan de slag zijn. Elke persoon komt op een punt dat hij of zij bij een bepaalde vraag of twijfel begeleiding kan gebruiken”, start Sabine haar verhaal. Graag wilde ze haar opgebouwde ervaring inzetten om kleinere organisaties en key personen binnen deze organisatie te ondersteunen. Zeven jaar geleden zette Sabine – na een opleiding tot coach – de stap naar het ondernemerschap. 

De sleutelrol die ze met ‘BeyondYou’ speelt? “Met BeyondYou wil ik dat bedrijfsleiders en medewerkers meer uit zichzelf kunnen halen, meer uit het team, met aandacht voor jezelf als mens, maar ook voor het DNA van de organisatie”, stelt Sabine BeyondYou voor.
“Doorgaans begeleid ik organisaties en mensen die van nature gegroeid zijn en waar er een vraag is om te  professionaliseren. Dat kan gaan van hoe ze zich kunnen opstellen als leidinggevende, tot het bereiken van efficiëntiewinsten of het nemen van een investeringsbeslissing. Na een intake-gesprek stellen we een plan op waarin we een eerste prioriteit bepalen en aanpakken. Wanneer je als ondernemer wil groeien, is het een aanrader op tijd begeleiding te zoeken zodat je in volle zelfvertrouwen kan opbouwen.”

Niet wegvluchten

Zelf is Sabine al van kindsaf met paarden vertrouwd. Haar twee jongste kinderen brengen eveneens veel tijd met paarden door. Voor één van haar drie kinderen bleek hippotherapie de ideale begeleiding in de zoektocht naar haar zelfbewustzijn. Sabine: “Een wonderlijke wereld ging open. Mijn dochter ervaart rust en ze kan op een aangename manier met andere mensen omgaan.” 

Dat stemde Sabine tot nadenken, dromen en uitvoeren. Ze startte met een leerrijke postgraduaat Equicoaching alsook begeleiding met paarden. De begeleidingsvorm bestaat al wel even, maar toch hangt er nog een alternatieve, bizarre sfeer overheen. Waarom paarden?, krijgt Sabine dan de vraag gesteld. 

“Het is een ideale begeleidingsvorm”, zegt Sabine. “Een paard is een vluchtdier. Wanneer het een spanning voelt, wil het weg, zo snel mogelijk veilige oorden opzoeken. Paarden zijn ook een meester in observatie, vellen geen oordeel, liegen niet en voelen de mogelijke spanning van een persoon die dichter komt. Tot slot is veiligheid heel belangrijk voor een paard waardoor het je zal dwingen om een standpunt in te nemen. Deze karakteristieke eigenschappen stellen het dier in staat om begeleiding te bieden aan elkeen die dat nodig heeft.”  

Om te beginnen: de begeleiding omvat geen paardrijles of -initiatie. “Na een intake-gesprek kijk ik samen met de cliënt waar het vast loopt, of rond welk onderwerp we nauwer kunnen werken. Wanneer de mogelijkheid er is, en de cliënt ervoor openstaat, kan een sessie met een paard helpen. Dankzij het paard kan de persoon op een actieve, mentale manier aan zichzelf werken en tot nieuwe inzichten komen. Het paard noch ik zullen antwoorden geven. Ik begeleid samen met het paard het proces. Het is de persoon zelf die het volledig doet.”

Fannes

Aandacht voor well-being

Nu telewerk nog altijd gehandhaafd blijft – mogelijk blijft dit de laatst te versoepelen maatregel – wil de HR-coach vooral de raad geven om naast je werk meer contact te houden met andere mensen. Sabine ziet het als volgt: “Omdat we familie en vrienden minder of niet zien, horen we hen ook minder. Het lijkt allemaal te verwateren. Doorbreek die stilte. Neem je telefoon en bel hen even kort op. De vraag ‘hoe is het?’ krijgen, zal zoveel deugd doen. Compenseer de weggevallen verkeersdruk en tegelijk ook het sociale aspect door regelmatig een informeel telefoontje te doen. Want net dat telefoontje kan je dag doorbreken of goedmaken.”

Sinds het coronajaar hebben telewerkers gemerkt dat ze meer privé-tijd wonnen, maar tegelijk loopt de scheiding tussen werk en privé nogal doorzichtig. Welzijn op het werk – of dat nu thuis is of op kantoor zelf – moet een voorname prioriteit zijn. “Ik maak een onderscheid tussen welzijn en well-being. Welzijn is je goed voelen in je vel. Well-being bekijk ik op langere termijn: waar wil ik naartoe, weet ik waar ik goed of minder goed in ben?”, aldus Sabine.
“Tijdens het afgelopen jaar dachten ongetwijfeld vele medewerkers er alvast over na om – vooral na deze crisis – een andere invulling aan hun job of carrière te geven, of te hopen een goede werkprivé-balans te kunnen behouden. Ze zullen baat hebben bij een begeleiding waar ze tot nieuwe, andere en verrijkende inzichten komen. Welke besluit ze hierna nemen is volledig aan hun, niets moet , veel kan.”

Energieboost

Drie jaar geleden sloot Sabine zich aan bij Voka. Elke sessie of netwerkmoment betekent voor haar een energieboost. “Een eerste inspirerende ontbijtsessie overtuigde me tot frequentere deelnames. Voor elke ondernemer uit alle branches valt er uit de sessies wel iets op te pikken. Het is leuk om nieuwe collega’s te ontmoeten en zo in contact te kunnen komen met andere ondernemers en deze personen nadien ook te kunnen blijven volgen. Ook tijdens het afgelopen jaar zonder fysieke ontmoetingen heb ik deelgenomen aan de virtuele netwerk momenten.” 

Fannes

Loopbaancentrum

Wat de toekomst betreft, daar durven maar weinigen uitspraken over te doen. Wel hebben we elk ons eigen doel, en dat geldt minstens evenzeer zo voor Sabine. “Ik ben voorstander om te blijven bewegen. Ik wil groeien in de uitbouw van HR-ondersteuning. Ik ben ook binnen de KMO-portefeuille gecertifieerd om advies en opleidingen te verzorgen. Vanaf de zomer ga ik ook officieel aan de slag vanuit mijn eigen erkend loopbaancentrum”, plant Sabine. “Verder maak ik graag tijd vrij om webinars marketing en communicatie te volgen, om te kunnen meepraten en te zien wat er leeft. Ik laat me zelf ook liefst begeleiden in de topics waar ik me minder in thuis voel. Wat ik geleerd heb van een bevriende collega-ondernemer is wanneer je alles zelf zou doen, kan je ook geen snelheid maken in waar je focus op zou moeten liggen. Daar lopen we vaak tegenaan, veelal omdat we te trots zijn om hulp te vragen, en omdat je denkt het zelf te kunnen. Samen kunnen we meer en er is absoluut niets mis met hulp vragen”, besluit Sabine.
 

AW_Digitalisering
imu - vzw - obd
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - recupel
imu - vzw - recupel
Advertentie VanRoey- nov
Proximus
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce
AW_Welt_6stappenplan