Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • How to: lancering van incoterms 2020

How to: lancering van incoterms 2020

  • 29/10/2019

De nieuwe ICC Incoterms zijn sinds kort beschikbaar. Deze nieuwste versie bevat de nieuwe standaarden en regels rond internationale handel. Naast de ervaringen van gebruikers, zijn wijzigingen in beleid, milieurichtlijnen en nieuwe technologie meegenomen in de aanpassingen. Wij geven je alvast een overzicht van wat er precies verandert. 

Stap 1: FAS geschrapt 

De Incoterm FAS (Free Alongside Ship) wordt erg weinig gebruikt en draagt eigenlijk ook bijna niets bij aan FCA (Free Carrier Alongside), de Incoterm die gebruikt wordt wanneer goederen geleverd worden in de haven van vertrek in het land van de exporteur. FAS wordt in de praktijk alleen gebruikt voor de export van bepaalde stoffen (zoals mineralen en granen). Daarom onderzoekt het Drafting Committee van de International Chamber of Commerce nu of het nog nut heeft om deze specifieke Incoterm te behouden. 

Stap 2: FCA splitsen over twee Incoterms

FCA is de meest gebruikte Incoterm omdat het erg veelzijdig is en de levering van goederen op verschillende plaatsen toelaat, meestal in het land van de verkoper. Het Drafting Committee denkt er daarom over na om twee FCA Incoterms te creëren: eentje voor levering over land en eentje voor levering over zee.

Stap 3: FOB en CIF voor containers 

In de Incoterms van 2010 stond dat wanneer goederen niet geëxporteerd werden in een container, Incoterms FCA en CIP gebruikt moesten worden in plaats van Incoterms FOB en CIF. Nu blijkt dat deze maatregel niet toegepast wordt door de meerderheid van importeurs en exporteurs. Daarom zullen FOB en CIF terug gehanteerd worden als regel voor containervervoer in de Incoterms van 2020. 

Stap 4: nieuwe Incoterm CNI

De nieuwe Incoterm CNI (Cost and Insurance) moet de kloof dichten tussen FCA en CRF/CIF. Deze nieuwe "arrival Incoterm" houdt in dat het risico van transport overgedragen wordt van de verkoper naar de koper bij de haven van vertrek.

Stap 5: Twee Incoterms voor DDP

Er komen twee nieuwe Incoterms, gebasseerd op DDP (Delived Duty Paid). Ten eerste is er DTP (Delivered at Terminal Paid): als de goederen aankomen in de terminal van het land van de koper, betaalt de verkoper de douanekosten. Ten tweede is er DPP (Delivered at Place Paid): als de goederen aankomen op een ander adres dan een terminal, betaalt de verkoper opnieuw de douanekosten.