Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Horeca bereidt zich voor op heropstart

Horeca bereidt zich voor op heropstart

  • 27/05/2020

De horecazaken (en hun klanten) snakken ernaar om terug open te kunnen gaan nadat ze door corona al maanden hun terrassen en zalen moesten sluiten. Vele ondernemende restauranthouders en café-uitbaters hebben zich al van hun creatiefste kant laten zien en organiseerden afhaalservices en webshops. In afwachting van groen licht voor de opening bereiden ze zich achter de schermen ook voor om opnieuw klanten te ontvangen in hun zalen en op hun terrassen. Hoe doe je dat in coronatijd? En welk raad krijgen zij mee? Als we het advies van Mensura aan de horecasector erop naslaan, kunnen we ons daar al een goed beeld van vormen.

Bubbelgewijs

Als we binnenkort weer naar ons favoriete restaurant of caféterras gaan, dan zal dat wel degelijk anders zijn. Binnen worden de tafels herschikt zodat iedereen met zijn ‘bubbel’-genoten en op veilige afstand van de andere klanten kan tafelen. In kleinere zaken wordt plexiglas geplaatst zodat ook daar de veiligheid extra gegarandeerd kan worden. Ramen en deuren staan zo veel mogelijk open zodat er genoeg verluchting is. Horecazaken krijgen het advies mee om – zeker voor binnen – zoveel mogelijk te werken met een reserveringssysteem (als ze dat nog niet deden precorona).

Terrassen open

Ook de terrassen worden in die zin herschikt. Klanten worden aangeraden om zoveel als mogelijk op het terras te zitten omdat in de buitenlucht het virus minder kans krijgt om zich te verspreiden. Toch moet dit ook op veilige afstand gebeuren, en zoals de regelgeving het nu voorschrijft, mag er enkel met de eigen bubbel-vrienden ‘gebubbeld’ worden op de heropening. In sommige steden denkt men na hoe zij de terrasruimte voor de horecasector zoveel als mogelijk kunnen uitbreiden.

Contact vermijden

Het personeel en klanten zullen zich aan een veilig eenrichtingsverkeer moeten houden, dat duidelijk wordt aangegeven. Zo wordt onnodig kruisen uitgesloten. Klanten krijgen het advies om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Aan de kassa zit een vaste medewerker, bij voorkeur achter plexiglas.

En wat met je favoriete barman? Als je je graag laat bedienen door je favoriete barman, dan ga je best in zijn ‘zone’ zitten, want de horeca-uitbaters krijgen het advies om elke medewerker een aantal tafels toe te wijzen en de mensen door maar één persoon te laten bedienen. Hij zal wel op 1,5 meter afstand moeten blijven: is dat moeilijk dan zal hij een mondmasker dragen. En als het kan zal hij met een karretje rijden met daarop bestek en borden, zodat hij meerdere tafels in één keer kan bedienen. Ook zal de medewerking van de klant ingeroepen worden: zij zullen vriendelijk gevraagd worden borden, glazen en bestek door te geven zodat de medewerker niet tussen de tafels moet lopen.

Klanten zullen vriendelijk gevraagd worden borden, glazen en bestek door te geven zodat de medewerker niet tussen de tafels moet lopen.

Veilige tafels en voeding

Die tafels zullen er wel iets kaler uitzien want siervoorwerpen, zoutvaatjes, olieflesjes of botervlootjes zullen verwijderd zijn. Niet erg, klanten krijgen persoonlijke porties, en het eten zal zo nog meer aandacht krijgen.

En zullen de pintjes en de maaltijden wel veilig zijn? Uiteraard. Het coronavirus verspreidt zich niet via voedsel. De horeca-uitbaters zullen, zoals ze dat altijd al doen, strikte hygiënevoorschriften volgen en nu ook extra de werkvlakken ontsmetten na elke bereiding.

Lees meer en ontdek het stappenplan van Mensura voor de horecasector op voka.be/heropstart

 

Stel je vraag

Heb je een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot je bedrijf of werknemers? Je kunt terecht bij:

Antwerpen-Waasland
jill.suetens@voka.be

Brusselse metropool
jan.vandoren@voka.be

Limburg
kenneth.stulens@voka.be

Mechelen-Kempen
fientje.moerman@voka.be

Oost-Vlaanderen
viavoka@voka.be

Vlaams-Brabant
isabel.dewinter@voka.be

West-Vlaanderen
daphne.renier@voka.be

Nationaal
infocorona@voka.be

imu - vzw - recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - obd