Skip to main content
  • Nieuws
  • Hoe zit de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid in mekaar?

Hoe zit de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid in mekaar?

  • 20/03/2020

De kogel is door de kerk: er komt een vereenvoudigde procedure voor de aanvraag van tijdelijke werkloosheid als gevolg van de coronacrisis: geautomatiseerd en in maar één enkele vorm. Dat was broodnodig door de grote toestroom van aanvragen (meer dan 400.000) en omdat het bestaande systeem te verwarrend was.

Werkgevers die geheel of gedeeltelijk moeten sluiten omwille van coronavirus kunnen automatisch een beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Ze moeten nog 1 formulier invullen met de lijst van hun werknemers voor tijdelijke werkloosheid.

In bepaalde systemen moest de werkgever zelf nog een bijdrage betalen aan de werknemers. Deze bijdrage van 150 euro per maand wordt nu aan iedereen toegekend en ten laste van de RVA genomen.

Tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht wordt opengesteld voor werknemers die geen opvang vinden voor hun kinderen. Het systeem zal ook mogelijk zijn voor wie samenwoont met een corona-patiënt en daardoor niet kan gaan werken. Geneesheren mogen een afwezigheidsattest uitschrijven in deze laatste situatie.

De dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden beschouwd als gelijkgestelde dagen voor jaarlijkse vakantie.

Sociaal secretariaat SD Worx, partner van deze FAQ en Voka, zette reeds een schema online hoe de sterk vereenvoudigde en geautomatiseerde procedure in mekaar zit. Dat ziet u hier.
 

Corona SD Worx

Meer info vindt u ook op de blog van SD Worx.

Contactpersoon

Gilles Suply

Adviseur Europese Zaken & Internationaal Ondernemen

IMU Multiburo
Imu Salesforce
Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad