Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Hoe we het personeelstekort in de zorg oplossen

Hoe we het personeelstekort in de zorg oplossen

  • 26/04/2023

Het personeelstekort in de zorgsector neemt steeds grotere proporties aan en leidt tot een vermindering van de dienstverlening: ziekenhuizen sluiten bedden en soms zelfs hele afdelingen. De overheid hoest extra miljarden euro’s op om de werkomstandigheden in de zorgsectoren te verbeteren, maar het lijkt geen zoden aan de dijk te zetten. En toch is het personeelstekort in de zorg perfect oplosbaar. Daarvoor is zelfs geen extra budget nodig, wel een flexibelere regelgeving en een sterkere focus op preventie.

Personeelstekorten vullen niet enkel de vacaturepagina’s van kranten en websites. Ziekenhuizen, thuiszorg en ouderenzorg schreeuwen om meer personeel. Dramatische berichten over het sluiten van diensten, een beperking van aanbod en verder oplopende wachtlijsten worden uitgestuurd en druk becommentarieerd.  

De problemen in de zorgsector worden alvast niet veroorzaakt door de 500.000 professionals die in de zorg actief zijn. Je moet al heel ver gaan zoeken om landen te vinden waar zorgprofessionals meer uren kloppen dan in België. Dat doen in ze in uitdagende en emotioneel belastende omstandigheden.

1 miljard extra voor preventie

Maar we hebben in België wel meer zieke patiënten dan in andere landen en ze lijden aan ergere aandoeningen. Hoe dat komt? We spenderen relatief weinig aan preventie. We zijn wereldtop als het erop aankomt om zieke mensen terug beter te maken, maar we zijn bij de slechtste leerlingen als het gaat over het voorkomen van ziekten. In ons land gaan veel meer gezonde levensjaren verloren dan in andere landen.  

Dé manier om het personeelstekort in de zorg op te lossen schuilt dan ook in meer preventie, waardoor de vraag naar zorg verkleint. Gemiddeld geven de andere EU-landen dubbel zoveel uit aan preventie per persoon dan wij. Schroef de preventiebudgetten op met 1 miljard extra zodat onze preventiebudgetten in lijn komen te liggen met het EU-gemiddelde. Dat is geen extra investering maar een geleidelijke verschuiving van curatieve naar preventieve zorg.  

Te veel administratie

We hebben daarnaast in België veel meer erkende zorgverleners dan in andere landen. Ze zijn beter opgeleid én worden beter vergoed dan in andere landen. Maar we zetten die vele en dure zorgprofessionals niet optimaal in: in plaats van zich helemaal te kunnen richten op het verlenen van zorg, voeren zorgprofessionals al te vaak administratief en logistiek werk uit. We kunnen dat veel beter doorgeven aan ondersteunende personeelsleden.

Dat gebeurt in andere landen waar niet-essentiële taken op grote schaal worden voorzien door ondersteunende beroepen. Vandaag houden sterk gemedicaliseerde personeelsnormen het inschakelen van ondersteunende beroepen tegen. Er bestaat nochtans veel draagvlak: ‘zorgondersteuners’ werd recent nog verkozen als zorgproject van het jaar. 

Contactpersoon

Daan Aeyels

Senior Adviseur Welzijns- en Gezondheidsbeleid

imu - vzw - scholtz
imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - obd3
imu - vzw - bebat