Co-founder en CEO van Payflip, Maura Nachtergaele, blies onlangs dertig kaarsjes uit. Na twee jobs in haar nog jonge carrière is het nu ‘derde keer, goede keer’. Deze enthousiaste onderneemster doet ons uit de doeken hoe ze met haar start-up het loonpakket van medewerkers boost.
Tekst Jolyn De Baets
Bedrijf
Sinds corona is er een shift ontstaan in onze manier van werken. Of het nu op kantoor of remote is, werkgevers geven meer flexibiliteit. Hoe komt het dan dat loonpakketten nog geen onderdeel zijn van deze flexibele mindswitch? Met die vraag in het achterhoofd bouwde Maura, samen met haar twee co-founders Filip Van Doninck en Jon Lopez Garcia, Payflip uit. "Met onze start-up willen we de Netflix van de verloning zijn. Onze tool zorgt ervoor dat medewerkers hun loonpakket kunnen personaliseren. In deze ‘war for talent’ is dit nog belangrijker. Het kan dienen als een troef om jouw medewerkers te behouden en om nieuw talent te vinden."
Bezielers
Achter Payflip schuilen drie jonge gezichten: Maura, Filip en Jon. De inspiratie voor Payflip deden ze op uit persoonlijke ervaringen.
Zo verliet Maura haar positie als tax lawyer bij een internationaal advocatenkantoor om operationeel directrice te worden van een microfinancieringsinstelling voor ondernemers. Bij de microfinancieringsinstelling kreeg Maura de kans om door middel van haar fiscale rugzak, haar eigen loonpakket te optimaliseren. "De jaarlijkse kost die het bedrijf aan mij spendeerde, mocht ik zelf indelen. Een goede deal voor zowel mezelf als mijn collega’s; ik werd meteen de meest populaire collega, want ik zorgde ervoor dat het nettoloon van elke werknemer steeg door de invoering van een loonbonus, onkostenvergoeding en cafetariaplan.”
Filip en Jon, ex-collega’s bij een eerdere start-up, stelden zich tegelijkertijd ook serieuze vragen bij het generieke loonpakket die ze beiden kregen aangeboden. ‘Waarom zou ik niet in dialoog gaan over de bedrijfswagen die ik kreeg aangeboden, maar die ik niet wou?’ Door de transformatie van zijn bedrijfswagen naar een mobiliteitsbudget, kreeg Filip prompt 700 euro netto meer.
“Na ettelijke uitwisselingen van gedachten en ideeën, kriebelde het zo hard dat we gewoon zijn begonnen."
USP
Bij Payflip geloven ze in hun visie: flexibel verlonen via een eenvoudige tool. "Dat maakt ons uniek op de markt. Er zijn zeker andere organisaties die de toepassing aanbieden, maar wel op een heel andere manier. Wij hebben een groeiend team van een tiental software developers die full-time bezig zijn met onze software. Onze klanten hebben een tool, customer support en een chatbot ter beschikking om hen hierbij te helpen. Ze zien hun loon op ons platform en kunnen makkelijk zelf hun loon samenstellen, uiteraard rekening houdend met de payroll verplichtingen. Wij bieden een strategisch laagje bovenop het technische topic dat verloning is."
Bij onze medewerkers kan je echt een vlammetje zien.Ons kantoor staat soms letterlijk positief in brand”
Co-oprichter Maura Nachtergaele
Toekomst
"Ons doel is om tegen eind dit jaar te verdubbelen in medewerkers en om te verdriedubbelen in klanten. We beogen om meer HR-managers te overtuigen dat je in deze tijden niet enkel medewerkers behoudt door friday drinks te organiseren. Trek de flexibiliteit door in ieder facet van je bedrijf. Al zeker waar iedereen het voelt, in de portemonnee."
Uitdaging
"Het is misschien eerder een atypische uitdaging, maar we proberen om komaf te maken met de term cafetariaplan. In de toekomst gaan we het enkel hebben over flexibel verlonen. We werken aan een rebranding waar we komaf willen maken met de erfenis van die term."
Meevaller
De grootste meevaller bij Payflip is hun aanwervingsproces. Een enthousiast persoon ontmoeten tijdens een sollicitatie, daar krijgt Maura zoveel energie van. "Op dit moment telt ons team 13 personen. Stuk voor stuk supergemotiveerde collega’s die elke dag alles geven in naam van onze visie." Niet toevallig, want de founders van Payflip nemen enkel mensen aan die dezelfde passie uitstralen als de anderen van hun team. "Bij onze medewerkers kan je echt een vlammetje zien. Ons kantoor staat soms letterlijk positief in brand", lacht Maura.
(lees verder onder de foto)
Gouden tip
"Een tip die ik altijd aan mezelf geef is: wees niet (al te) perfectionistisch. Ik heb een voorgeschiedenis in de advocatuur, geen enkele e-mail ging buiten met een schrijffout. Die hang naar perfectionisme zit nog steeds in mij, maar ik kan daar nu beter mee omgaan. Je mag je brandstof niet verspillen aan kleine details. Probeer om je energie in te zetten voor de zaken die er echt toe doen."
Bryo
Maura maakte deel uit van Bryo ScaleUp. "Er was direct een match met de topics waar wij toen ook volop aan werkten. Toen ik hoorde dat je ook een netwerk van peers erbij kreeg waarmee je ervaringen kan delen, was ik direct overtuigd."