Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Hoe Ovinto zich klaarstoomde voor snelle groei met Accelero

Hoe Ovinto zich klaarstoomde voor snelle groei met Accelero

  • 29/10/2020

Frederick Ronse is zaakvoerder van Ovinto, een softwareservice om vrachtvervoer over het spoor efficiënter te maken. Zijn bedrijf kende het laatste anderhalf jaar een pijlsnelle groei. We spraken met hem over het traject dat ze hebben afgelegd, wat er in het verschiet ligt en hoe hun deelname aan Accelero hen daarbij op weg helpt.

Hoe zag jullie ondernemingstraject er tot nu toe uit?

“Ons verhaal is een beetje atypisch. We zijn gestart in 2010 met twee personen. Het heeft toen vrij lang geduurd om de boel in gang te krijgen, acht jaar om exact te zijn. Dat waren acht moeilijke jaren, waarin we wel veel ontwikkeld hebben. Op dat punt zaten we op 1 miljoen euro omzet. Anderhalf jaar geleden hebben we onze ‘truc’ ontdekt en zijn we in een stroomversnelling terecht gekomen. In 2019 realiseerden we daarmee 2 miljoen omzet, maar waren we nog steeds met een klein team. Begin 2020 zijn we naar PMV en de bank gestapt voor financiering, mét bewijs dat het ons nu lukt plus een plan om de aankomende jaren te blijven verdubbelen. De lening hebben we gekregen en gaan we gebruiken om onze interne werking te optimaliseren voor the next steps.”

Heeft die langzame start bijgedragen aan jullie huidige groeispurt?

“Het begin was zwaarder dan we hadden kunnen voorspellen. Maar omdat we zo lang geworsteld hebben, kennen we onze sector nu wel door en door, én de sector kent ons. Het is een grondige leerschool geweest en we hebben een goede reputatie op kunnen bouwen als kleine speler.”

“Aan snelle groei gaat dus meestal wel een stevig parcours vooraf. Denk aan je product op scherp stellen en credibiliteit winnen bij klanten, maar ook een hecht team vormen en financiering vinden. Al die aspecten samen maakt het een uiterst boeiend traject.”

Hoe zien jullie groeiambities eruit?

“2020 was voor ons een jaar om ons te herorganiseren en een stevig team te bouwen, zodat we in 2021 volop verder kunnen versnellen. Dit jaar hebben we ongeveer 20% groei gerealiseerd, terwijl we redelijk stil hebben gestaan. We zijn verdubbeld in personeel sinds maart. Onze ambitie is om in het voorjaar van 2021 opnieuw te verdubbelen in zowel personeel als omzet, en dan richting 5 miljoen euro te gaan.”

Een lerend netwerk is zeer interessant om met andere ondernemers te kunnen sparren en ervaringen te delen.

Waarom tekenden jullie in op  Accelero? Wat verwacht je eruit te halen?

“Ik nam eerder al deel aan vele Plato-sessies, een ander lerend netwerk van Voka. Dat is zeer interessant omdat je met andere ondernemers kunt sparren en ervaringen kunt delen. Bij Accelero worden er ook gezamenlijke sessies met andere snelle groeiers georganiseerd, maar wordt er ook intensief ingezet op individuele coaching en begeleiding. Dat vind ik zeer leerzaam en waardevol, want daar hebben we praktisch heel veel aan.”

Frederick Ronse Ovinto

“Tot nu toe zijn we o.a. op vlak van HR en sales ondersteund geweest. Accelero kan ook helpen externe opportuniteiten te identificeren, maar wij hebben vooralsnog gefocust op onze interne werking. Extern volgt misschien nog, daar werken we nu naar toe!”

 

Is er eerst sprake van groei, en pas je daarna je bedrijfsstructuur aan? Of spijker je eerst intern alles bij, om daarna snel te kunnen groeien?

“Bij ons hebben we eerst een deel groei gerealiseerd en getoond dat we de volgende stappen ook aankunnen. Eens dat getackeld was, hebben we een adempauze genomen om ons team te herorganiseren, zodat we nu weer verder kunnen groeien. Het zijn dus een soort hordes die je neemt die beide noodzakelijk zijn. We zouden onmogelijk verder kunnen groeien met ons beperkte team van voorheen.”

Met Accelero maak je bewust tijd vrij om je over bepaalde bedrijfsaspecten te buigen, de puntjes op de i te zetten en jezelf klaar te stomen voor een groeispurt.

Wat is de belangrijkste groeihefboom voor jullie bedrijf? 

“Het team is zeer belangrijk voor de capaciteit. Onze dienst vergt veel menselijke input, dus het uitbreiden van ons team was cruciaal. Accelero heeft voor een belangrijk deel bijgedragen aan het aanwerven en versterken van ons team, alsook enkele coaches aangereikt die ons nu op lange termijn intern begeleiden. Het helpt je de puntjes op de i te zetten.”

Wat is voor jullie de meerwaarde van Accelero?

“Vooral het bewust regelmatig tijd vrijmaken om je eens deftig over alle bedrijfsaspecten te buigen. Wanneer je ineens snel groeit, moet je echt zorgen dat je erop voorzien bent. Zelfs als je al eerder een groeispurt hebt doorgemaakt en nu terug voor een volgende sprong staat, is Accelero nog waardevol vanwege de praktische ondersteuning. Daarnaast is het ook slim om je groeitraject samen met andere ondernemers te doorlopen, omdat je dankzij de verschillende perspectieven de kans op een misstap vermindert.”

Benieuwd wat Accelero voor jou kan betekenen?

Plan een intakegesprek in met de Accelero coach uit jouw regio.

Accelero banner

 

Accelero

Boost de groei van je bedrijf!

Boost de groei van uw bedrijf met Accelero, een traject gericht op snelgroeiende bedrijven met een omzet tussen 1 en 5 miljoen euro die de ambitie hebben om over meerdere jaren heen te groeien met meer dan 20 % per jaar. Meer informatie?

imu - vzw - Altez