Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Hoe laten we onze maatschappij op een duurzame, gezonde of digitale manier groeien?

Hoe laten we onze maatschappij op een duurzame, gezonde of digitale manier groeien?

  • 01/12/2020

Tijdens de Community Meeting van 27 november hebben Voka-voorzitter Wouter De Geest en Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het Plan Samen Groeien toegelicht. Een ambitieus transformatieplan van Voka om tot een nieuw sociaal-economisch pact voor Vlaanderen te komen voor de komende 10 jaar. Verder duidde collega Pieter Van Herck hoe de betrokken groeidomeinen hand in hand gaan en sloten we deze digitale meeting af met een gedachtenwisseling met onze leden.

Hoe stomen we Vlaanderen klaar voor de komende decennia en groeien we naar welvaart en welzijn voor iedereen?

Tijdens de coronacrisis werd duidelijk wat onze zwakkere punten zijn. We kunnen deze ombuigen naar nieuwe kansen. En wel nú. Samen kunnen we vaak veel meer dan we zelf denken en helpen we Vlaanderen duurzamer, gezonder en digitaler te groeien. Want gezonde groei is gedeelde groei.

3 Groeidomeinen
Om duurzaam te kunnen groeien focussen we op drie domeinen waarvan we weten dat ze in de toekomst almaar belangrijker zullen worden. We koppelen daaraan voorstellen voor politici, burgers en ondernemers om in elk van die domeinen top te worden. 

1. Slimme duurzaamheid: Green Flanders
Iedereen duurzamer, daar willen we heen. Een duurzame basisinfrastructuur is noodzakelijk. Woningen moeten gerenoveerd worden. En transport moet zo groen mogelijk zijn voor iedereen. De industrie moet gestimuleerd worden om te innoveren, om zo de groene en circulaire economie aan te voeren.

2. Gezondheid en welzijn: Gezond Vlaanderen
Een Gezond Vlaanderen bereiken we door meer in te zetten op preventie, datagestuurde zelfzorg en proactiviteit of vroege opsporing. Een slimme en efficiënt versterkte primaire zorg is hier van belang. Net als een geografische selectie van gespecialiseerde centra. We moeten streven naar Onderzoek en Ontwikkeling en een gezondheidsindustrie op wereldtopniveau.

3. Digitale samenleving: Flanders Digital
Een digitale samenleving zet in op digitale kanalen, nieuwe businessmodellen en relevante regulering. Overheidsdiensten moeten maximaal digitaal aangeboden worden samen met het inzetten op open data en smart city-platformen. Een grootschalige industrie 4.0-strategie en digitale ecosystemen zijn belangrijk. Net als het digitaal talent in het onderwijs en op de werkvloer ontwikkelen.

Heb je zelf voorstellen om in elk van deze 3 groeidomeinen top te worden? Wil je mee op zoek gaan naar de beste oplossingen inzake welzijn, zorg en gezondheid om Vlaanderen tegen 2030 naar de kop van het Europese peloton te stuwen? Of weet je hoe we Vlaanderen klaar moeten maken voor de komende decennia?

Dien jouw concrete suggesties of ideeën dan in op www.plansamengroeien.be om onze maatschappij op een duurzame, gezonde of digitale manier te laten groeien!

Herbekijk hier de digitale Community Meeting van Voka HC:

Download hier de volledige presentatie Community Meeting!

Contactpersoon

Joke Van Driessche

Community Manager Voka Health Community

imu - vzw - Altez