Hoe slaagt Umicore erin om het leven van productie-operatoren comfortabeler te maken en daardoor makkelijker mensen te vinden die in deze ruwe wereld aan de slag willen? Een antwoord schuilt in het slim inzetten van camerasystemen, softwareontwikkeling en data-integratie. Laat dat nu net zijn waar het Leuvense technologiebedrijf Kapernikov in uitblinkt en – nomen est omen – een Copernicaanse revolutie in wil realiseren. Partner Rein Lemmens leidt ons binnen in de innovatieve wereld van data science, machine vision en cloud architecture.
In de smeltoven bij Umicore wordt de gesmolten massa in afzonderlijke potten afgetapt en op een koelveld geplaatst om te stollen. De belangrijkste parameter om de toestand van het koelveld te beoordelen is de individuele temperatuur van elke pot. Na een project met Kapernikov beschikt Umicore nu over een live weergave van de verblijfsduur op het veld, samen met de temperatuurevolutie van elke pot. Zo kan dit proces verder geautomatiseerd worden. “Technologie inzetten om een aangename werkplek te creëren, daar worden we bij Kapernikov warm van”, aldus partner en mede-oprichter van het bedrijf Rein Lemmens.
Dankzij camerasystemen kon Kapernikov het koelveld voor smeltpotten bij Umicore digitaliseren en zo het werk van de productie-operatoren aangenamer maken.
Kapernikov zag het licht in 2011. Het prille oprichtersteam kan snel uitpakken met complexe datamigratie realisaties. Bij de hoogspanningsnetbeheerder Elia is dat de migratie van het centrale controlesysteem voor aansturing en live bewaking van de stabiliteit van het net. Ook bij Infrabel is Kapernikov tot op vandaag een partner voor talrijke data engineering opdrachten. Telkens is de succesfactor de combinatie van het begrip van de operationele, technische context bij de klant met implementatie van schaalbare en betaalbare dataplatformen.
Zoeken naar de eigen, zinnige aanpak
Een bedrijf wenst een oude productielijn sneller te laten draaien maar durft niet ‘aan de knoppen’
zitten. In een fabriek met zelfrijdende heftrucks (AGV) wenst men te weten hoeveel AGV’s nodig zijn en wat de impact is van onderhoudsbeurten of een accidentele uitval. Het zijn typische cases waar Kapernikov in co-development met de klant op zoek gaat naar oplossingen. Alles begint met data ontsluiten en zicht krijgen op de informatie die er in verscholen zit.
Rein: “Wij staan machinebouwers en productiebedrijven bij die, soms vanuit hun buikgevoel, aangeven dat ze meer willen doen met de data die ze hebben. Dat gaat stap voor stap, vaak met respect voor eerdere investeringen. Daardoor is data engineering een sleutelbegrip: het koppelen van verschillende systemen om datastromen op gang te brengen naar de plaats waar ze waarde creëren.”
In de wereld van machinevisie is A.I. niet meer weg te denken. De aanwending van artificiële intelligentie in een industrieel proces is overigens niet eenvoudig. Rein: “Je kan makkelijk een proof- of-concept maken die 85 % betrouwbaar is. Om dan door te duwen naar een geïntegreerde oplossing die operatoren echt vertrouwen, volgt een lange staart van optimalisaties. De beste manier om dit met succes te doen is door maximaal de eindgebruiker te betrekken in een samenwerking waarin
elke partij bijleert.”
Met productie naar de publieke cloud, of niet
Rein: “Of het nu gaat over bergen machinedata of camerabeelden, onze métier is het omzetten van die data in informatie. Wij gebruiken hierbij cloud infrastructuur waar nodig. We zien echter veel situaties waar het wenselijk is om de data lokaal te verwerken omwille van confidentialiteit of enorme hoeveelheden (beeld)data. Ook daar wil men een schaalbaar, betrouwbaar en onderhoudbaar systeem bekomen.
Denk bijvoorbeeld aan een schip op zee dat niet beschikt over een verbinding naar de cloud. Door het scannen van de zeebodem om oorlogsmunitie op te sporen of de ligging van een hoogspanningskabel te inspecteren, moet een kapitein moet minder omvaren als die datastroom ook real time verwerkt wordt en de koers van het schip aangeeft.”
“Veel bedrijven leren de cloud kennen via producten zoals Office 365. Wij gebruiken de onderliggende concepten die de cloud ons bracht en bouwen zelf dataplatformen”, verduidelijkt Rein. “Wij centraliseren data, ontwikkelen daarop de algoritmes, ontwerpen en bouwen de software en rollen dan de software effectief uit in de fabriek of in een machine.”
Over strategie en (beredeneerde) groei
Kapernikov ambieert een jaarlijkse groei van 20 %. Bij Kapernikov staat de groeiambitie niet op zichzelf; groei is de garantie dat onze klanten steeds een team vinden met expertise in hun technologische omgeving. Rein: “Andere bedrijven kiezen een technologische focus en proberen met die technologie elk probleem te tackelen. Wij gaan uit van de uitdaging en selecteren de meest geschikte technologie. Klanten waarderen die onafhankelijkheid. Die aanpak verplicht ons bij te blijven met de razendsnelle evoluties. Deelname aan onderzoeksprojecten laat ons tegelijk toe om de technologie te selecteren die langere tijd actueel zal blijven.”
Of België groot genoeg is om de ambitie waar te maken is voor Rein nog niet uitgeklaard. “We sluiten dat zeker niet uit. De volgende twee jaar moet dat duidelijk worden. Tot nu toe werd niet bewust gezocht naar opdrachten buiten de landsgrenzen, wel volgen we Belgische multinationals naar het buitenland. We willen kort bij de klant staan, maar de afgelopen twee jaar is gebleken dat dat ook een stuk via Teams kan. Indien België te klein blijkt voor onze specialisatie, zullen we internationaal gaan eerder dan onze groei-ambitie bij te stellen.”
Waar wil het bedrijf heen? Rein: “Kapernikov is voortdurend in evolutie. De uitdaging is relevant te blijven en de juiste niche blijven vinden. We werken actief aan partnerships met technologieleveranciers in de markt. Maar steeds met aandacht voor onze onafhankelijke
adviserende rol.” Dat lukt aardig, getuige de recente nominatie als Trends Gazelle.
Kapernikov: er zijn geen Russen in het spel
Vanwaar komt de mysterieuze naam Kapernikov? Oprichters Jan Frederik, Rein en Frank zochten een term die nog nergens te vinden was op het wereldwijde web, als nieuwe naam voor hun bedrijfsproject rond data engineering. Een stapel bierviltjes levert heel wat ideeën op. De jonge oprichters hebben niets minder dan een Copernicaanse revolutie voor ogen (een revolutionaire omwenteling van wetenschap of filosofie, red.). Een woordenspel zet ‘Copernicaans’ uiteindelijk om naar ‘Kapernikov’.
Vandaag telt Kapernikov 35 medewerkers waaronder een aantal freelancers.
Onder de klanten heel wat ronkende namen uit de Belgische industrie, waaronder Fluxys, Elia, Umicore, Infrabel, Imec, Engie en Beaulieu, maar evengoed tech- scale-ups die met hulp van Kapernikov de wereld veroveren.