Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Hoe HR-technologie uw onderneming vooruit kan helpen in tijden van krapte op de arbeidsmarkt 

Hoe HR-technologie uw onderneming vooruit kan helpen in tijden van krapte op de arbeidsmarkt 

  • 11/06/2021

Heeft uw onderneming het ook moeilijk om geschikte medewerkers aan te werven? Meer dan 2 op de 3 Vlaamse werkgevers kampt met dat probleem. Daarbij komt er een pensioneringsgolf aan in Vlaanderen. Beginnen we met de handen op de rug gebonden aan de relance of zijn er oplossingen? Voka sprak met twee Vlaamse arbeidsmarktexperts.

Om in logistieke termen te beginnen: de bronnen aan toekomstige medewerkers zijn aan het opdrogen. De demografie is wat ze is. Het gevecht om talent aan te werven was door de covidcrisis even naar de achtergrond verdwenen, maar barst heel binnenkort weer in alle hevigheid los. Ben Greeven, oprichter van Accelerate HR, geeft aan dat we tegen 2030 met 600.000 niet ingevulde vacatures zullen zitten. En dat is niet alleen een probleem bij ons. Het tekort aan talenten speelt in heel Europa en ook in de rest van de wereld. 
  
Wat kunnen we doen om de crisis op de arbeidsmarkt aan te pakken? 
"Open de toegang tot nieuwe talentpools, wees zuinig met de medewerkers die je nodig hebt en anticipeer interne transitie" , zegt Frederick Van Gysegem, principal bij adviesbureau Roland Berger. We moeten meer gaan doen, met minder mensen. Het kan niet anders, willen we ons welvaartsniveau behouden. Het is hoog tijd om nog meer technologie binnen te brengen in onze organisaties. Zo kunnen repetitieve taken het beste worden uitbesteed aan computers en machines. Dat zal medewerkers toelaten weer te focussen op waar ze echt goed in zijn. 
  
We hebben letterlijk elk talent nodig. Mensen met migratieroots en vrouwen zijn in sommige organisaties en functies ondervertegenwoordigd. Een diversiteitsstrategie kan ervoor zorgen dat we ook die mensen naar onze organisaties kunnen leiden. De diplomafocus mogen we ook stilletjesaan opbergen. Wie niet de juiste opleiding genoten heeft, is daarom niet ongeschikt voor een job. Bedrijven moeten zelf mensen opleiden, omscholen en later heroriënteren. Grote bedrijven zetten het beste een intern platform op om medewerkers de kans te bieden intern een andere rol op te nemen. 
  
Focus op beleving 
  
Om de juiste kandidaten te blijven overtuigen, is andere HR-technologie nodig. De voorbije jaren zijn heel wat HR-processen geautomatiseerd, zegt Ben Greeven. De focus van die technologie lag op de HR professionals en de recruiters. Nu zien we meer en meer dat nieuwe tools de kandidaat en de werknemer centraal stellen. We zijn allemaal de vlotte dienstverlening gewoon geraakt van online winkelen. Wil je online een aankoop doen, maar de beleving is niet optimaal, dan stop je de aankoop en ga je elders kijken. Hetzelfde is aan de gang op de jobmarkt. Voorbeelden uit het buitenland tonen dat werknemers bereid zijn van job te veranderen omdat de beleving bij de concurrentie hen meer aanspreekt. Die trend wordt versterkt door de nieuwe generatie van iGens (geboren vanaf 2000). Zij vinden transparantie, sociale betrokkenheid en toegang tot de nieuwste technologie belangrijker dan de vroegere generaties. 
  
In dit alles zal de rol van de HR-afdeling binnen bedrijven van strategisch belang zijn, vertelt Frederick Van Gysegem. Een onderneming kan pas zijn groeiambities waarmaken, als het ook realistisch is om de juiste mensen aan te trekken. Lang vooruit kijken is daarbij van belang. De HR-afdeling moet een sparring partner zijn voor de ceo, veel meer zijn dan een puur interne dienstverlener.  
  
Voka onderschrijft de analyses van de experts en dringt bij de overheden aan op een flexibilisering van de arbeidsmarkt. De situatie is ernstig. Het is hoogdringend om hervormingen op onze arbeidsmarkt door te voeren als we de concurrentie met de rest van de wereld willen aankunnen, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. 

imu - vzw - Recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel
imu - vzw - recupel
imu - vzw - obd
imu - vzw - salesforce