Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Hoe exporteren we ons uit de crisis?

Hoe exporteren we ons uit de crisis?

  • 10/02/2021

Hoe investeren we de 5,7 miljard euro aan Europese steun waar ons land recht op heeft? Vooral die vraag domineert momenteel het relancedebat. Maar met één op drie jobs die afhangen van buitenlandse handel, zullen we ons ook vooral uit deze crisis moeten exporteren. Hoe? Een vaccinpaspoort vormt deel van de puzzel.

“Het is meer dan ooit belangrijk dat bedrijven hun export kunnen hernemen.” Met dit statement trapten Vlaams minister-president Jan Jambon en Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade (FIT), de Exportbeurs af die nog tot en met morgen digitaal plaatsvindt.

Het belang dat deze beurs ook in coronatijden doorgaat, valt niet te onderschatten. En zeker nu door de weliswaar zachte brexit ook onze export naar het VK onder druk staat. Want om uit deze crisis te geraken, zullen we niet alleen moeten investeren en hervormen maar zeker ook exporteren.

Hoe vlotter de toegang tot buitenlandse markten, hoe vlotter de Vlaamse relance zal verlopen.

Hans Maertens

Maar liefst 30 procent van onze economische activiteit en werkgelegenheid hangt direct en indirect af van de buitenlandse handel. Eenvoudig gesteld: we verdienen ons geld voor een groot deel in het buitenland. Maar door de coronacrisis en de brexit sputtert onze internationale motor.

Uit een enquête van Voka begin deze week blijkt dat Vlaamse bedrijven zo’n 10 procent onder het normale exportniveau blijven zitten, en zeker veel kleinere ondernemingen zijn stevig getroffen. In dat cijfer zitten dan nog niet de internationale ambities van veel van onze start-ups en scale-ups, waar de coronacrisis nu de handrem op zet. 

Vlaams groeipotentieel

Internationaal reizen is belangrijk voor de bouw, logistiek, baggeraars, machinebouwers en nog een resem andere sectoren in Vlaanderen. En het blijft ook cruciaal om internationaal zakelijke contacten te leggen, buitenlandse investeerders aan te trekken, en zo een netwerk buiten de landsgrenzen op te bouwen.

Ook voor de export van diensten trouwens, waar Vlaanderen nog veel groeipotentieel heeft. De handel in diensten groeide voor de coronacrisis al 60 procent sneller dan die in goederen, en dat percentage zal allicht alleen nog maar toenemen. Denk onder meer maar aan telecommunicatie, informatica en technische diensten, sectoren die het in deze crisis net bijzonder goed doen. 

Een normalisering van buitenlandse reizen op Europees niveau is dan ook uitermate belangrijk voor de relance. Dat hebben ze in Scandinavië alvast begrepen: Denemarken en Zweden zijn al volop bezig met het vaccinpaspoort om dit mogelijk te maken. Ook België moet volop aan zo’n paspoort meewerken.

Een digitaal vaccinpaspoort dat op z’n minst binnen de EU erkend wordt, en eventueel aan de Belgische corona-app gekoppeld is, moet toelaten om vlotter over de landsgrenzen heen te reizen zonder de enorme rompslomp van negatieve test- en quarantaineverplichtingen die veel landen nu opleggen. Hoe vlotter de toegang tot buitenlandse markten, hoe vlotter de Vlaamse relance zal verlopen.

Testingcapaciteit nog opschroeven

We beseffen dat zo’n vaccinpaspoort niet de heilige graal is. De efficiëntiegraad van vaccins is nog altijd niet duidelijk en we moeten oppassen voor een vals gevoel van veiligheid. Maar het is wel een deel van de puzzel.

De testingcapaciteit verder opschroeven blijft daarnaast essentieel opdat werknemers van internationaal actieve bedrijven zeer snel en gemakkelijk getest kunnen worden, en hun resultaat krijgen. Deze informatie zou aan het vaccinpaspoort gekoppeld moeten worden. Daarnaast moeten er bij buitenlandse bezoeken ook nog altijd voorzorgsmaatregelen getroffen worden om te vermijden dat virus zich weer snel verspreidt én muteert met alle gevolgen van dien.

De Vlaamse relance wordt een puzzel van investeren, hervormen én exporteren waarbij veel stukjes in elkaar zullen moeten vallen. Vast staat dat het totaalplaatje sterke bedrijven in Vlaanderen moet opleveren, want zij vormen de motor om door te gaan en uiteindelijk ook weer te groeien. 


 

imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel