Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Hoe een ijsbad je bewuster leert leidinggeven

Hoe een ijsbad je bewuster leert leidinggeven

  • 16/01/2023

Verbeter je onderneming, begin bij jezelf? Built for Endurance monitort en coacht leidinggevenden alsof ze duursporters zijn. Acute prikkels zoals kou, hitte of vasten herstellen je connectie met je lichaam. Een app met biometrische sensor brengt je reacties op je activiteiten in kaart en begeleidt je naar persoonlijke groei en een evenwichtige levensstijl. “Zo word je thuis en op het werk een betere versie van jezelf”, zegt oprichter Lieven Van Linden.

Wat hebben Jef Colruyt, Oliver Perquy (Nespresso België) en Joost Callens (Durabrik) met elkaar gemeen? Ze waagden zich al eens aan een ijsbad tijdens een begeleidingstraject bij Built for Endurance. Zien Lieven Van Linden en Steven Selleslags toonaangevende CEO’s graag klappertanden? Of moeten ze zich harden voor het zakenleven? Nee hoor, Built for Endurance helpt leiders en ondernemers evenwichtiger in het leven staan. Wie beter luistert naar zijn lichaam, houdt zijn energie (en humeur) langer op peil. Van Linden weet er alles van, hij finishte als ultraloper bij de Marathon des Sables en is bovendien een gecertificeerd Wim Hof-instructeur. Selleslags richtte High on Life op, dat personal training en lifestylecoaching aanbiedt, en is sterk in voedings- en gezondheidsleer. Sinds de coronacrisis bundelen ze de krachten voor Built for Endurance. Ondernemers, bedrijfsleiders en managementteams kloppen bij hen aan voor coaching en workshops.

IJsbad

Investeren ondernemingen meer in wellbeing op het werk sinds de covidcrisis?

Lieven Van Linden: “De meeste HR-afdelingen zetten welbevinden als strategische prioriteit op de agenda. Voorkomen dat medewerkers uitvallen is niet de enige motivatie, ondanks de 500.000 langdurig werklozen die België inmiddels telt. Zeker jonge talenten hechten veel waarde aan persoonlijke groei, flexibiliteit en werk-privébalans. Je kan ze succesvoller aan je bedrijf binden als welbevinden een structureel aandachtspunt is binnen je organisatie.”

Je kan talent succesvoller aan je bedrijf binden als welbevinden een structureel aandachtspunt is.

Lieven Van Linden & Steven Selleslags, Founding Partners, Built For Endurance

Endurance

Built for Endurance begeleidt de bedrijfstop en niet het hele team. Vanwaar die keuze?

Van Linden: “Dat onderscheidt ons van andere spelers op de markt. We nemen bedrijfsleiders mee op een persoonlijk coachingtraject of organiseren voor een managementteam een meerdaagse workshop in de natuur. In beide gevallen gebruiken we een app die je fysieke stresspeil meet. Zo krijg je inzicht in je levensstijl: welke gedragingen vreten energie, wat verstoort mijn recuperatie?”

Steven Selleslags: “Via de decisionmakers kweken we awareness in het hele bedrijf. Uit hun metingen leren ze bijvoorbeeld dat hun energie drastisch afneemt tijdens de week. Zo uitgerust, scherp, gefocust en aanspreekbaar als ze zijn op maandag, zo uitgeblust zijn ze op vrijdag. In zo’n scenario zien je medewerkers je vaker op je best dan je partner en je kinderen. Dat is niet houdbaar op het werk én in je relatie. Wij reiken tools aan om de balans te herstellen en te bewaren.”

 

Built for Endurance

Hoe werkt de app Firstbeat, waarmee jullie stress en recuperatie meten?

Van Linden: “Firstbeat is een Fins bedrijf dat eerst alleen in de topsportwereld actief was. Bij hun app hoort een biometrische sensor, die je ‘lichaamsbatterij’ meet. De grafieken leren je wanneer je lichaam geactiveerd is en wanneer het rust vindt en kan opladen. Door je activiteiten bij te houden kan je het verband vinden tussen je levensstijl en je stresspeil. Een echte eyeopener is dat. Je nachtrust kleurt bijvoorbeeld gegarandeerd rood als je ’s avonds veel alcohol drinkt.”

Selleslags: “Wat de metingen in feite doen, is onze connectie met ons lichaam herstellen. Vroeger luisterden we naar ons lichaam, nu negeren we de signalen omdat we andere prioriteiten stellen. We laten onze deelnemers vijf dagen de sensor dragen en analyseren dan de resultaten. De meest voorkomende feedback? Weinig recuperatie door een slechte nachtrust, te lange stressperiodes overdag en te weinig lichaamsbeweging, thuis nog meer dan op kantoor.”

Waarom is een ijsbad een must voor bedrijfsleiders?

Selleslags: “Een must is het niet. Het is een van de tools die we aanreiken om rustpunten in te bouwen en je levensstijl duurzaam te veranderen. Ook meditatie of beweging kunnen je helpen.”

Van Linden: “De Wim Hof-methode combineert ademhaling, ijsbaden en mindset. Ze sluit aan bij de gezondheidsfilosofie van intermittent living, die we toepassen tijdens onze meerdaagse workshops. Vroeger, toen we jagers-verzamelaars waren, leden we vaak kou, hitte, honger of dorst. Zo’n ijsbad stelt je bloot aan acute prikkels die uit ons modern leven verdwenen zijn en versterkt je bewustzijn. Ook intermittent fasting of sauna hebben dat effect. Tijdens de workshops zoeken we de natuur op om lichamelijke prikkels te herontdekken en het contact met onze gevoelens te herstellen.”
 

Zo’n ijsbad stelt je bloot aan acute prikkels die uit ons modern leven verdwenen zijn en versterkt je bewustzijn.

Lieven Van Linden & Steven Selleslags, Founding Partners, Built For Endurance

Wat is jullie missie met Built for Endurance?

Selleslags: “Mensen leren beslissen met hun hele lichaam en niet alleen met hun hoofd. Ze leren voelen wanneer ze hun limiet bereiken. Ik herinner me een CEO van een internationaal bedrijf met veel verantwoordelijkheden. Ondanks zijn drukke job was zijn grafiek mooi in balans. Elke rode stresspiek werd gecompenseerd door een groen rustpunt. De man zat in een flow, zijn job zat hem als gegoten. Dat is het ideaalbeeld.”

Van Linden: “We kunnen mensen meer greep geven op hun levensstijl en gezondheid. In plaats van een pilletje te nemen als je je slecht voelt, ga je proactief aan de slag met de tools die we aanreiken. Beter voorkomen dan genezen, toch?” 

GETUIGE
Ester Stofberg (CIO Boortmalt)

“Je team draait beter als mensen om elkaar geven”

Chief Information Officer Ester Stofberg ging op meerdaagse teamworkshop met Boortmalt. “We brachten een midweek in de Ardennen door met het management en de deelnemers van ons toptalentprogramma, dat dit jaar van start ging. Boortmalt is wereldleider in moutproductie sinds een grote overname. Welbevinden op het werk is een strategische hoeksteen binnen onze vernieuwde organisatie.”

“Ik ben erg gecharmeerd door de aanpak van Built for Endurance. Selleslags en Van Linden oordelen niet, maar informeren en suggereren oplossingen. De app Firstbeat laat je anders naar je lichaam kijken; je beleving verschilt nogal van de realiteit. Natuurlijk zit je in de Ardennen met het hele team in dezelfde vibe en bestaat het risico dat je op het werk alles weer overboord gooit. Maar we steunen en helpen elkaar. We gaan geregeld buiten lunchen om even uit de werksfeer te stappen en ons stresspeil te doen dalen. Thuis ontspan ik ’s avonds met destress yoga. De gekte van de dag is niet veranderd, maar ik heb nu tools die me erbij helpen. Dat geldt voor het hele team. Je staat sterker als je je interesseert voor elkaar. Om talenten aan boord te houden, moet je het signaal geven dat je om hun welzijn geeft. Daar kom je als bedrijf niet meer onderuit.”

Tom Sas (CEO Boker Tov)

“Ik ben rustiger én energieker geworden”

Maaltijden voor grote supermarkten, nieuwe vestigingen in Gent en Antwerpen: het gaat snel voor Boker Tov, de restaurants die de keuken van Tel Aviv naar België halen. Tom Sas noemt zich met een knipoog Chief Eating Officer, maar neemt zijn fysieke en mentale paraatheid serieus en liet zich een jaar lang persoonlijk begeleiden bij Built for Endurance. “Onlangs heb ik de afsluitsessie van mijn traject gedaan met Lieven Van Linden. Ik nodigde mijn vrienden, met wie ik vaak tot in de vroege uurtjes gefeest, gegeten en gedronken heb, uit voor een breathingsessie met ijsbad. Ze vonden het geweldig.”

“In de horeca heb je een onregelmatig leven. Ik heb me laten coachen om persoonlijk te kunnen groeien terwijl mijn onderneming groeide. Om de stress en de uitdagingen aan te kunnen, heb je veerkracht nodig. De tools die Built for Endurance me aanreikt, bieden me persoonlijke en zakelijke houvast. Ik neem niet elke dag een ijsbad, maar probeer er wel een goede gewoonte van te maken. Ik hou me ook aan mijn ochtendritueel: de dag begint om zes uur met mediteren, lezen en/of sporten. Ik wil niet te streng zijn voor mezelf, maar ik voel me energieker en mentaal weerbaarder als ik de tools blijf integreren in mijn leven. Ik ben rustiger geworden omdat ik meer energie heb.”
 

imu - vzw - allianz
imu - vzw - dieteren
imu - vzw - FTI

Artikel uit publicatie