Al maandenlang werken velen op zijn minst gedeeltelijk van thuis uit. En hoewel de voordelen overduidelijk zijn, botsen steeds meer mensen op de nadelen. Een gebrek aan sociaal contact met collega’s, een gevoel van eenzaamheid of een gebrekkige relatie met collega’s. Voor werknemers die nu in een nieuwe job stappen, is het erg moeilijk om een band met collega’s en het bedrijf op te bouwen. De oplossing? Teambuilding natuurlijk! Maar hoe pak je dat nu coronaproof aan?
Tekst: Mathieu Wouters

In een ideale wereld voelt een werknemer zich op en top betrokken bij zijn organisatie. Dat weet elke ondernemer en toch staan we vandaag de dag ver van die ideale situatie af, zegt Hilde Lamproy, HR-manager bij Voka Vlaams-Brabant: “De cijfers zijn schokkend. Het onderzoeksinstituut Gallup rapporteert dat maar zo’n 10% van de werknemers zich betrokken voelt bij zijn werkgever.” De huidige werkomstandigheden, waarbij thuiswerken meer norm is dan op kantoor samenkomen, dragen daar zeker toe bij. “Mensen zijn sociale wezens en hebben nood aan contact en interactie om voeling te blijven houden met het werk en de collega’s. Precorona deden we informele babbels aan de koffiemachine of tijdens de lunch, nu horen velen elkaar louter voor functionele zaken.”
Teambuilding als totaaloplossing
Meer dan ooit lijken we nood te hebben aan manieren om de banden tussen collega’s terug aan te halen. Teambuildings zijn daar, ook in coronatijden, het aangewezen instrument voor. “Bouwen aan een hecht en positief ingesteld team is het doel”, zegt Lamproy, “maar teambuildings zijn ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de collega’s. Het kan een bedanking en beloning zijn voor het werk in moeilijke omstandigheden. Ten slotte kun je zo’n teambuilding aangrijpen om de bedrijfswaarden op te frissen, de purpose van het bedrijf terug scherp te stellen of te werken rond een thema waar je op lange termijn de vruchten van plukt.”
“Voor pas aangeworven werknemers geldt dat eens te meer. Naast het eindelijk écht hun collega’s leren kennen, is een teambuilding voor hen het moment waarop je die bedrijfswaarden en -filosofie tastbaar kunt maken”, vindt Lamproy.
Meer dan gezellig samenkomen

Inge Van Belle, mede-oprichter van Herculean Alliance, sluit daar volmondig bij aan. Haar organisatie is gespecialiseerd in employee engagement en hoe die te verbeteren. Zij merkt ook dat er de laatste maanden meer aandacht is voor teambuildings, maar anders dan vroeger gaat het verder dan ‘een leuke activiteit’ zoals het klassieke karten, paintballen of hoogteparcours. “Bedrijven beseffen nu dat een goeie teambuilding veel meer kan en moet zijn dan een gezellige groepsactiviteit. Ze grijpen zo’n dag aan om mensen na maanden telewerken opnieuw te connecteren met elkaar én met de organisatie”, stelt Van Belle vast.
Is het wel verantwoord om teambuildings te doen tijdens een pandemie? “Dat kan perfect”, gelooft Hilde Lamproy. “Er zijn tal van alternatieve manieren om op een veilige manier samen te komen: een buitenactiviteit, per teambubbel, (gedeeltelijk) online of virtueel,… Belangrijk is vooral dat de focus ligt op het samenbrengen van je werknemers en ervoor zorgen dat ze zich betrokken voelen”, besluit ze.
Let’s go phygital
Ook Van Belle blijft met Herculean Alliance teambuildings organiseren, zij het misschien iets anders dan voordien. “Wij organiseren nooit een teamdag op zichzelf. Ook voor corona koppelden we daar al een voortraject aan dat digitaal verloopt. Aan de hand van allerlei online challenges en activiteiten – steeds gebaseerd op de noden en waarden van het bedrijf – bouwen we op naar het hoogtepunt, een fysieke activiteit. Door de onzekerheid over wanneer dat fysieke samenkomen kan, neemt het belang van dat voortraject alleen maar toe.”
Van Belle is stellig: in een louter online teambuilding gelooft zij niet echt: “Mensen snakken ernaar elkaar te zien en samen te komen. Door de twee te combineren in een engagementstraject, krijg je het beste van twee werelden.” Is het dan wel verantwoord om nu fysieke samenkomsten te organiseren? “Onze grote events als de Hercules Trophy kunnen we nu inderdaad niet laten doorgaan. Maar uitstel is geen afstel en dankzij het online element, kunnen we de deelnemers “warm houden” tot het uiteindelijk wel zal kunnen. Daarnaast hebben we met onze Hercules Urban Battle een coronaproof activiteit ontwikkeld. Dat is een soort stadsspel waarbij verschillende bubbels tegen elkaar spelen zonder enig fysiek contact. Ook hier kunnen we weer bedrijfsgerelateerde elementen aan toevoegen zodat de meerwaarde van de teambuilding alleen maar toeneemt.”
Hybride events

Wie ook inzet op een combinatie van digitaal en fysiek, is Go.Live, een samenwerking van Eventsfactory en White Signature, zij het met andere invulling. Stefan Wagemans van White gelooft dat je ook van op afstand en online de teambanden kunt versterken. “Het gaat om elkaar inspireren en leren kennen. Dat doe je door gebruik te maken van verschillende technieken, oefeningen en spelletjes”. Waar Go.Live het verschil mee wil maken, is de combinatie van offline en online om zo een hybride event te creëren. “We willen vermijden dat de deelnemers puur naar een scherm zitten kijken en dus koppelen we interactieve ‘live’ elementen die je online volgt aan een offline experience”, leg Wagemans uit. “Dat kan allerhande vormen aannemen, in functie van de invulling van de teambuilding. We leveren aan alle deelnemers een pakket dat de activiteiten ondersteunt. Zo vergroten we de verbondenheid en betrokkenheid”.
De reacties op de aanpak van Go.Live zijn positief, geeft Wagemans mee: “Iedereen is blij om nog eens op een informele manier contact te hebben met collega’s. Het offline pakket wordt dan weer geapprecieerd als teken van waardering.” Is dit concept er om te blijven? “Er gaat nog steeds niets boven een echt event waarbij mensen samenkomen. Mensen snakken daar ook naar en dus zal dit ook terugkomen van zodra dat mogelijk is. Maar het blijft onzeker wanneer dat terug kan en in die tussentijd zien we de Go.Live-events als waardevol en gewaardeerd alternatief”, besluit Wagemans.
Conclusie?
Meer dan ooit is er nood aan teambuildings en digitale toepassingen bieden tal van mogelijkheden om dat veilig te doen, maar ondanks de moeilijke tijden blijft een fysiek aspect daarbij cruciaal. Om impact te hebben, moet je bovendien meer bieden dan alleen “fun”. Teambuildings zijn dé gelegenheid om op een fijne manier de bedrijfswaarden, strategie en ambitie op te frissen of zelfs bij te spijkeren. Noem het hybride of phygital, de combinatie van fysiek en digitaal blijkt vandaag de dag dé uitgelezen formule om met je team aan de slag te gaan.