Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Hoe b-token van aardappelschillen, visnetten en kauwgom 80 miljoen jetons én een wereldbusiness maakt

Hoe b-token van aardappelschillen, visnetten en kauwgom 80 miljoen jetons én een wereldbusiness maakt

  • 20/05/2022

b-token uit Retie bewijst dat duurzaamheid niet in grote dingen hoeft te zitten: de CO2-neutrale kmo verovert de wereld met jetons uit restmateriaal en vuurt op alle fronten de groene transitie aan. “Veel bedrijven denken dat duurzaamheid moeilijk is. Ten onrechte”, stelt Nathalie Breugelmans.

Duurzame jetons?  Of dat geen contradictio in terminis is? Nee, zo slaat CEO Nathalie Breugelmans resoluut het stereotiepe beeld van de ronde kunststof schijfjes aan diggelen. “In tegenstelling tot papieren bonnetjes kan je jetons hergebruiken. Zelfs de biologisch afbreekbare die we in ons gamma hebben. Als je ze tenminste niet in de natuur laat liggen, uiteraard.”

De intussen marktleider in duurzame jetons startte in 2008 vanuit Orakel, producent van eventmaterialen. “Het zocht een flexibele en betrouwbare partner die jetons kon produceren. Zelf hadden ze daarover de kennis niet in huis. Maar toch hebben we één machine gekocht en wat randapparatuur waar we één soort jeton mee konden maken. In het begin waren dat alleen consumptiejetons voor events en festivals, al dan niet bedrukt met het logo van de klant.”
 

Wij merken dat we veel mogen produceren net omdat we inzetten op alternatieve grondstoffen die plastic vervangen

b-token trok hierbij al snel de kaart van duurzame materialen. En dat blijkt intussen ook commercieel een enorme troef, al stonden de sterren aanvankelijk niet gunstig. “Het was een moeizame start. Zo begonnen we met de productie van jetons op basis van aardappelschillen. Maar de Belgische markt was er nog niet klaar voor. ‘Fijn, maar het kost wel iets meer’, was de reactie aanvankelijk. Toch zijn we op dat spoor blijven doorgaan. Duurzaamheid zit echt in ons DNA. Wij zijn ervan overtuigd dat ecologie ook economie is en dat elk bedrijf hier vroeg of laat in moet meegaan.”

Grootste trigger

En dat doen ze intussen ook massaal. “Dat we met duurzame materialen werken, is nu de grootste trigger voor klanten”, stelt Nathalie Breugelmans vast. “Ze verwachten dit en vragen er ook expliciet naar. Wij merken dat we veel mogen produceren net omdat we inzetten op alternatieve grondstoffen die plastic vervangen.”

Denk naast aardappelschillen bijvoorbeeld ook nog aan visnetten en zelfs – jawel – kauwgom. “Wij kiezen er bewust voor om met restproducten te werken, waar je niets anders mee kan doen. Zo kan je ook jetons produceren op basis van maïs, maar dan haal je dat als product uit de voedselketen. Dus kozen wij voor aardappelschillen.”

Versleten visnetten

De versleten visnetten, die anders pas na 600 jaar zijn afgebroken, worden dan weer opgehaald in Scandinavische havens. En de kauwgom? “Een Britse firma levert die grondstof aan. Zij hebben op verschillende plaatsen bakjes hangen waar mensen hun kauwgom in kunnen doen en halen die op.”

Niet alleen het hergebruik, maar ook de cijfers springen bij b-token in het oog: 80 miljoen jetons per jaar die verdeeld worden in maar liefst 100 landen wereldwijd. “We zijn actief in heel Europa, hebben een kantoor in de VS, zitten op Amazon en Bol.com”, legt Nathalie Breugelmans uit. 

0% afval

En nog een belangrijk cijfer: het bedrijf heeft een 0% afvalbeleid. “Heeft een klant de jetons niet meer nodig dan kunnen ze die terugsturen en dan vermalen we ze om opnieuw te gebruiken. Als ze bedrukt zijn, zijn ze vervuild en is dat moeilijker. Maar dan hebben we een partner die deze ophaalt om zwarte emmers, potjes enzovoort van te maken.”
 

De overheid kan wel van alles rond duurzaamheid opleggen, maar wij zijn ervan overtuigd dat wij als kmo vooral ook zelf het verschil moeten maken.

En nog een belangrijke 0: de CO2-uitstoot. “b-token is CO2-neutraal. Wij verwarmen via geothermie, hebben zonnepanelen, lampen met bewegingssensoren. Duurzaamheid zit in alles wat we doen. Het geheel moet kloppen. De overheid kan wel van alles opleggen, maar wij zijn ervan overtuigd dat wij als kmo vooral ook zelf het verschil moeten maken.”

Of dat voor het ene bedrijf al niet evidenter is dan voor het andere? “Wij willen iedereen stimuleren en bewustzijn creëren. Velen denken dat het heel moeilijk is, maar er zijn altijd eenvoudige stappen die je kan zetten. Zo zijn we aan de slag gegaan met een dashboard voor energie: de hele dag volgen we op hoeveel elke machine verbruikt. Nu bleek een bepaalde printer in het weekend – wanneer die eigenlijk stilstaat – toch heel wat energie te verslinden. We hebben dit gesignaleerd aan de producent, die dit heeft opgelost en dit nu op alle printers wereldwijd toepast.”
 

De SDG’s zijn heel belangrijk om je bedrijf door te lichten en moeten nog meer verspreid worden.

Vol inzetten op de duurzame transitie tussen nu en 2030, dat schuift ook Voka in zijn groeimanifest naar voor. Wat bedrijven hiervoor concreet kunnen doen? “Mijn raad is om je bedrijf goed door te lichten. De SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, red.) zijn hierbij heel belangrijk en moeten nog meer verspreid worden. Voor onze onderneming vormen ze echt een rode draad.”

Ballenbadballen

Voor alle 17 SDG’s wil b-token initiatieven nemen. “Zo gaan we in november een namiddag bomen planten met het hele bedrijf. Dat lijkt iets kleins, maar maakt wel een verschil.
En we willen nog meer bezig zijn met het welzijn van onze werknemers. Zeker in de productie zijn het fysiek zware jobs. Onze infrastructuur zo ergonomisch mogelijk maken zodat we mensen tot aan hun pensioen aan boord kunnen houden. Ook dáár gaat duurzaamheid over volgens ons.”

Wat brengen de komende jaren voor b-token? “Heel veel leuke uitdagingen. Vooral proberen niet te snel te gaan. Bij ons is niet de vraag: ‘Wat gaan we nu doen?’, maar ‘Wat gaan we éérst doen?’ Een volgende stap zijn ballenbadballen produceren. Omdat er heel strenge normen zijn bestaan die nu vooral uit niet-gerecycleerd plastic. Daar willen wij verandering in brengen.”