Skip to main content
  • Nieuws
  • Hilde Vautmans (Open Vld) op Vokastage bij FN Herstal

Hilde Vautmans (Open Vld) op Vokastage bij FN Herstal

  • 30/09/2019

In het kader van een Voka stage trok ik eind september naar de site van FN Herstal te Luik. FN is een Belgisch bedrijf met meer dan 1000 werknemers verspreid over de filialen in Herstal en Zutendaal. Het bedrijf is internationaal een sterke speler en produceert wapens die gebruikt worden door onder meer de Amerikaanse Navy Seals. Ook de veiligheid van onze burgers wordt mede gegarandeerd door hun producten. Veel technologieën gebruikt door onze NAVO-partners bijvoorbeeld, zijn grotendeels ontwikkeld door het Waalse bedrijf. FN produceert echter veel meer dan oorlogsmaterieel alleen. Wapens voor de schietport en de jacht, maar ook onderdelen voor vliegtuigen, helikopters, wagens en motors worden hier ontwikkeld. 

Als lid van de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement ben ik dagelijks bezig met de veiligheid van onze militairen, maar ook met die van onze politiemensen en veiligheidsdiensten. Ook FN zet hier sterk op in. Nieuwe technologieën of een meer compact design van het wapen of de kogel kunnen de veiligheid van onze eigen politiemensen en veiligheidsdiensten bij een eventuele interventie significant verhogen. Ik keek er dan ook naar uit om eens te gaan kijken hoe alles daar in zijn werk gaat. 

Tijdens mijn bezoek werden alle activiteiten van het bedrijf gepresenteerd en bediscussieerd zonder taboes. Ik benadrukte dat een open dialoog tussen de wapenindustrie en de politiek noodzakelijk is en dat hierbij met alle belangen moet rekening gehouden worden. De directie was dezelfde mening toegedaan en beklemtoonde dat ze steeds open staan voor debat. 

Het is vanzelfsprekend dat een bedrijf zoals FN steeds een hoge mate van veiligheid moet kunnen garanderen, zowel voor de eigen werknemers, voor de omgeving alsook voor de gebruikers van hun producten. FN investeert dan ook sterk in veiligheid. Een voorbeeld hiervan is de aanleg van een groot waterreservoir dat de brandweer moet toelaten snel in te grijpen bij een brandincident. 

Een ander interessant inzicht van het bezoek was het feit dat een groot deel van de werknemers bij FN vrouwen zijn. Het assembleren van kogels is echt precisiewerk en laat dat nu net iets zijn wat vrouwen kunnen als de beste. 

Helaas gooide de witte rook voor de Vlaamse regeringsvorming roet in het eten en kon het bezoek aan het filiaal in Zutendaal niet doorgaan. Maar uitstel is geen afstel en in de toekomst volgt zeker een bezoek in mijn eigen provincie.

Bedankt FN Herstal alsook VOKA voor de interessante stage!

Hilde Vautmans

Contactpersoon

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - De Tijd