Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Hilde Sabbe (Vooruit) op bezoek bij Komat'su

Hilde Sabbe (Vooruit) op bezoek bij Komat'su

  • 24/09/2021

Dat het niet altijd eenvoudig is om agenda’s op elkaar af te stemmen, zowel bij ondernemers als bij politici, bleek uit deze stage. Hilde Sabbe was erg gemotiveerd en wou er een échte stage van maken. Omwille van de volle agenda’s werd er dan beslist om in eerste instantie een kennismaking te organiseren met een presentatie over Komatsu, om op een later tijdstip een werkplaats-stage te organiseren.

Hilde Sabbe maakte carrière als journaliste bij onder meer De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws voor ze in 2018 in de politiek stapte bij de partij Be.One, mede-opgericht door Dyab Abou Jahjah en Meryem Kaçar, die opkomt voor een radicale gelijkheid op vlak van gender, religie, afkomst en sociale achtergrond. Bij de federale verkiezingen in 2019 stond ze als onafhankelijke op de One-Brussels/SP-A lijst en werd lid van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. In 2014 was zij tevens stichtend lid van Movement X, een beweging die opkomt voor radicale gelijkheid.

Komatsu is een Japanse multinational, producent van bouwmachines, opgericht in 1921 in Komatsu, Japan. Komatsu Europe International (KEISA) is sinds 1967 gevestigd in Belgie, vanaf 1973 in Vilvoorde, vanwaar de import en distributie in Europa, Midden-Oosten en Noord Afrika wordt gecoördineerd, evenals de legal en financial operations worden overzien.

Frank Heuts presenteert ons een mooi overzicht van de honderdjarige geschiedenis van het bedrijf en komt daarna meteen toe aan de meest accute problematiek die Komatsu in Vilvoorde aan den lijve ondervindt, de zoektocht naar werkkrachten en de moeilijkheden die ondervonden worden om magazijniers te vinden. Hier vindt de general manager HR dan ook gehoor bij het Brussels parlementslid die hierover graag wil meedenken vanuit het perspectief van de Brusselse arbeidsmarkt. We zien hier alleszins een modern bedrijf dat hoog inzet op de shift in mobiliteit, duurzaamheid (VCDO deelname) en gendergelijkheid.

De covid-crisis heeft stevig ingehakt bij het bedrijf, er werd een omzetverlies van 50% genoteerd. Ondertussen is er wel weer een grote inhaalbeweging gemaakt maar de winstmarges zijn wel sterk gedaald door de hoge energie- staal- en transportprijzen. Het personeel kan ondertussen nog drie dagen van thuis werken en van de twee dagen op kantoor wordt er verwacht dat er zeker één dag in team gewerkt wordt. Er wordt verder afgesproken om deze kennismaking door te trekken naar een daadwerkelijke werkplaatsstage en zo wordt weer een interessante middag afgesloten.

Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
AW_Digitalisering
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
Proximus
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende