Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Het VCDO-traject van Voka geeft richting en structuur aan ons duurzaamheidsbeleid."

"Het VCDO-traject van Voka geeft richting en structuur aan ons duurzaamheidsbeleid."

  • 05/06/2023

Duurzaamheid is al lang geen buzzwoord meer, maar een echt werkwoord. Daarvan hoef je het team van Brouwland niet meer te overtuigen. Welkom bij een familiebedrijf waar duurzaam ondernemen al vele jaren hoog op de agenda staat. Hoe kijkt eigenaar Bart Balis terug op 2022, met een enthousiast engagement voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen?

Leven in de brouwerij

Zowel professionele als recreatieve bier- en wijnbouwers en distilleerders vinden al vele jaren de weg naar Brouwland als vertrouwde leverancier van materialen en ingrediënten. Geen wonder, als je bedenkt dat dit selfmade familiebedrijf uit Beverlo over een magazijn van maar liefst 6.400 m² en een webshop van ruim 5.000 producten beschikt. “Met een hecht team van gepassioneerde Brouwlanders is er altijd leven in de brouwerij, letterlijk en figuurlijk”, zegt Bart Balis. “Ook in een uitdagend jaar als 2022 hebben we samen bewezen dat we ons niet klein laten krijgen door onverwachte obstakels. Daar ben ik erg trots op.”
 

Bart Balis & Kenneth Stulens


Geen groentje in duurzaam ondernemen

Trots is Bart ook op het duurzaamheidsbeleid binnen Brouwland. “Duurzaam ondernemen is in onze onderneming geen synoniem voor greenwashing of greenwishing”, aldus Bart. “Zo’n twaalf jaar geleden zetten we al onze eerste stappen richting verantwoordelijk omgaan met energie. In 2008 plaatsten we een eerste reeks zonnepanelen op onze goed geïsoleerde gebouwen. In 2020 volgde een tweede reeks zonnepanelen, zodat we nu de helft van onze energiebehoefte zelf produceren. Daarnaast deden we bij de uitbreiding van ons magazijn in 2012 een eerste volledige relighting en schakelden we over op verwarming op hernieuwbare energie, in dit geval houtsnippers. Sinds 2011 kopen we ook alleen maar groene stroom aan, dus eigenlijk werken we al meer dan tien jaar volledig klimaatneutraal. Ook op het vlak van afval leveren we al vele jaren de nodige inspanningen om hiermee bewust om te gaan. En drie jaar geleden installeerden we naast ons bedrijfsgebouw een bloemenweide met bijenkasten. Want ook de zorg voor biodiversiteit ligt ons nauw aan het hart.

“Brouwland bewijst dat ook familiebedrijven mee het verschil kunnen maken in duurzaam ondernemen”, zegt Kenneth Stulens, adviseur duurzaam ondernemen bij Voka – KvK Limburg. “Ik vind het fantastisch hoe Bart en zijn collega’s blijven investeren in alle facetten ervan, met de SDG’s van de VN als inspiratiebron. Via ons VCDO-traject bieden we hen een klankbord om ideeën af te toetsen. Tegelijk triggeren we het Brouwland-team om ambitieus te blijven op het vlak van duurzaamheid en samen te werken met andere stakeholders.”

"Duurzaam ondernemen pakken we zo breed mogelijk aan, van maatwerkbedrijf tot bloemenweide."
- Bart Balis, zaakvoerder Brouwland

Werkbaar werk voor iedereen

Het is duidelijk dat de zorg voor milieu en klimaat hoog op de agenda staat bij de Brouwlanders. Maar waardevol en werkbaar werk is dat ook. “Ons team van Brouwland wordt letterlijk en figuurlijk gekleurd door diversiteit en inclusie”, bevestigt Bart. “Meer dan de helft van ons personeelsbestand is vrouwelijk. Zelfs voor typische mannenberoepen zien we dat onze vrouwelijke collega’s hun mannetje staan. Daarnaast werken we al twaalf jaar samen met het maatwerkbedrijf Bewel. In onze kmo bieden we zo’n tien medewerkers met een beperking de kans om eenvoudige verpakkings- en assemblagetaken uit te voeren. Die taken doen ze uitstekend, en ze zijn erg trots op het feit dat ze bij ons aan de slag zijn. Werkbaar werk realiseren we onder meer via een ruime inzet van flexibele werkuren”, zegt Bart. “Bij Brouwland werkt één op de vijf medewerkers deeltijds. Ook thuiswerk is sinds vorig jaar een blijver geworden, met ‘dank’ aan de voorbije coronaperiode.”

VCDO als kompas

Ook de komende jaren zullen Bart en zijn collega’s mooie inspanningen blijven leveren op het vlak van duurzaam ondernemen. “In 2022 rondden we ons VCDO-traject voor het tweede jaar af. Als we ook 2023 succesvol afronden, zullen we naast het Voka VCDO-certificaat ook het VN-certificaat mogen ontvangen”, geeft Bart aan. “We stelden vast dat dit traject erg waardevol was als extra kader en houvast voor onze duurzaamheidsprojecten. We hebben een ad-hoc-aanpak op buikgevoel ingeruild voor een meer gestructureerde werkwijze, inclusief visie op langere termijn. Het charter spoort ons alleszins aan om te blijven investeren in duurzaamheid.”

En dat is precies wat het VCDO-traject wil realiseren, bevestigt Kenneth. “Sinds de start van VCDO in 2017 is deze thematiek enorm geëvolueerd, onder meer door toenemende verwachtingen van stakeholders, innovatieve technologieën en businessmodellen en nieuwe regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe duurzaamheidsrapportering en het groeiende belang van circulariteit. In 2022 zagen we ook dat vele bedrijven en organisaties investeerden in een positieve bedrijfscultuur. De coronacrisis had de interne cohesie op de werkvloer immers zwaar op de proef gesteld. Er blijven dus heel wat uitdagingen aan te pakken!”

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie